Jocurile Olimpice de la Paris au fost transmise doar parțial, fiind imposibil să televizezi 34 de sporturi care de multe ori se suprapun pe aceleași segmente orare. Recunosc că nu am văzut nici un minut de skateboarding, golf, breakdance sau navigație, ci doar transmisiuni în care au fost implicați cu șanse la medalii sportivi români, plus câteva emisiuni de analiză sportivă și comentarii.
De departe cel mai cunoscut comentariu a fost cel al domnului Țiriac: fiecare sportiv român medaliat olimpic va primi cadou o mașină electrică Hyundai Ioniq. Toată suflarea românească a lăudat inițiativa, ba unii mai glumeți au făcut analogia dintre Ion și Ioniq, afirmând că forma minimalistă a lămpilor spate ale modelului auto este inspirată din versul Ioniqă , Ioniqă, fă lampa mai mică. Lăudătorii au omis însă două aspecte esențiale, dintre care unul a răsuflat ulterior în presă și pe celălalt vi-l expun în premieră.
Primul se referă la prestigiosul producător auto Toyota. Japonezii au un parteneriat solid cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în urma căruia vor să câștige plus de imagine, inclusiv prin premierea medaliaților cu mașini care, ce să vezi, nu sunt Hyundai. Doar că, prin acest excelent flic-flac de marketing, Țiriac Auto a ciupit startul și a făcut Toyota să pară Tico. Treaba lor cum se vor descurca.
Al doilea aspect mă privește în mod direct, fiindcă am fost primul care s-a gândit să doneze sportivilor români o mașină. Este vorba despre un Ford Galaxy diesel din 2003, pe care nu-l mai folosesc. O mașină spațioasă, cu tabla tare, pe cupola căreia ar încăpea lejer trei bărci ale lotului de dublu vâsle, legate cu o funie trainică. Mă gândeam că acolo la Snagov să nu care bărcile în spate de la lac până la hotel și invers. Repet, nu voiam nici un ban, doar o strângere de mână din partea doamnei Lipă, pe care o admir enorm, eventual în prezența a cinci televiziuni.
Oferta domnului Țiriac, incomparabil mai generoasă, m-a făcut să mă simt mic. O mașină ca a mea merită să ajungă în cel mai bun caz la ocupantul locului 14 din proba atletică de 20 kilometri marș. Domnule Perseus Karlström, dacă la tine în Suedia sunt vizibile aceste rânduri, felicitări și te aștept în Valea Adâncă. Facem actele de donație, apoi îți montezi ce plăcuțe suedeze vei dori.
În încheiere, dragilor, sper că ați avut o vară plină de cultură paliativă, că ați citit romane foarte groase, ați vizionat filme de artă și ați luat cu asalt toate muzeele de renume. E singurul mod de a suplini pauza de apariție a SdC.