O adaptare dificilă
Apreciatul autor de benzi desenate și regizor francez Joann Sfar a reușit să își asigure din partea editurii Gallimard drepturile de adaptare cinematografică a romanului Călătorie la capătul nopții a lui Louis-Ferdinand Céline, o adaptare care s-a dovedit până acum o probă greu de trecut pentru marii cineaști. Sfar are la dispoziție trei ani pentru a realiza scenariul și pentru a demara filmările la acest proiect. „Romanul lui Céline este una dintre ultimele cărți clasice care au rezistat cineaștilor“, scrie „Le Monde“. Céline însuși visa la o adaptare. Abel Gance, Michel Audiard sau François Dupeyron au încercat fără succes. Sfar spune că e încă prea devreme pentru a spune cum va arăta acest film. Multă lume comentează faptul că Sfar, care este de origine evreiască, a ales să adapteze cartea unui scriitor cunoscut pentru antisemitismul lui și pentru colaborarea cu autoritățile pronaziste de la Vichy. „Am o relație pasională și conflictuală cu Céline, din motive evidente“, spune Sfar. „Am citit Călătorie… când aveam 15 ani, fără să știu prea bine cine este Louis-Ferdinand Céline. Dar această carte este o cheie în înțelegerea societății franceze, inclusiv în cele mai întunecate și revoltătoare aspecte ale ei.“ De fapt, Joann Sfar a mai încercat acum câțiva ani să adapteze Călătorie la capătul nopții sub forma unui proiect de serial TV scris în colaborare cu romancierul Tonino Benacquista, proiect abandonat ulterior. În ciuda activității sale politice, Céline este considerat în continuare un gigant al literaturii franceze, iar Călătorie la capătul nopții (romanul lui de debut, apărut în 1932) continuă să fie studiat în licee. Tradusă în 37 de limbi, cartea s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.
„Catastrofa“ Gaiman continuă
Potențialul dezastru al carierei lui Neil Gaiman se conturează tot mai mult, acuzațiile de agresiune sexuală la adresa celebrului scriitor, negate de acesta, dovedindu-se din ce în ce mai dăunătoare profesional. Mai nou, Amazon Studios a anunțat că pune pauză producției celui de-al treilea sezon al serialului Good Omens, al cărui producător executiv este Gaiman, un serial bazat pe o foarte apreciata carte scrisă în colaborare cu Terry Pratchett. Pentru a salva situația, se pare, Gaiman s-a oferit să se retragă din postura de producător executiv, ca serialul să nu fie afectat de acuzațiile care i se aduc. Aceste acuzații, făcute de mai multe femei, au început să apară în spațiul public începând din iulie. Dovadă că aceste acuzații sunt foarte serioase, Disney și Netflix, care aveau proiecte bazate pe scrierile lui Gaiman, au anunțat suspendarea sau anularea celor două producții.
Reuniune cu cântec
În siajul reuniunii Oasis, o altă formație de mare succes din anii 1990 și 2000 și-a anunțat reintrarea în activitate, dar revenirea sa a stârnit aprigi controverse. La 7 ani de la sinuciderea vocalistului Chester Bennington, trupa americană Linkin Park a anunțat revenirea pe scenă, locul lui Bennington fiind acum preluat de cântăreața Emily Armstrong, cea care „împarte“ părțile vocale cu chitaristul Mike Shinoda. Deși reacțiile din partea publicului au fost inițial pozitive, cei de la Linkin Park s-au văzut imediat supuși unui torent de critici din cauza presupuselor legături dintre Armstrong și Biserica Scientologică și pentru faptul că vocalista a fost prietenă și susținătoare în trecut al unui violator condamnat. Armstrong s-a distanțat de violatorul Danny Masterson, într-un comunicat, evitând însă să aducă în discuție posibila ei asociere cu scientologii. Alți fani spun că intrarea în trupă a lui Armstrong este o „lipsă de respect la adresa memoriei lui Bennington“, printre aceștia numărându-se și Jaimie, fiul fostului vocalist, care l-a acuzat pe Mike Shinoda că astfel șterge amintirea tatălui său și că formația a trădat încrederea fanilor.
Shogunul recordurilor
Noua adaptare a romanului lui James Clavell, Shogun, produsă de FX, a făcut istorie la premiile Creative Arts Emmys, câștigând nu mai puțin de 14 premii pentru un singur sezon. Astfel, a doborât recordul de 13 premii câștigate de miniseria John Adams în 2008.
Țarul pe scenă
Romanul de succes al lui Giuliano da Empoli, Magul de la Kremlin, a devenit spectacol de teatru La Scala din Paris. Adaptarea acestei cărți, dificilă de transpus pe scenă, este semnată de Roland Auzet, care încearcă să atragă publicul prin mijloace teatrale „în arcanele opace ale puterii ruse“. „Un montagnes russe dificil“, scrie „Le Figaro“, „un plonjeu glacial în inima puterii rusești“, apreciază „Le Monde“. Romanul de debut al lui Giuliano da Empoli, apărut în 2022 (tradus și în limba română), a primit în același an Marele Premiu al Academiei Franceze și s-a clasat pe lista finaliștilor pentru premiul Goncourt. El va face și obiectul unei adaptări cinematografice semnate de Olivier Assayas.
Revenire
Evenimentul creat prin anunțul reuniunii celebrei formații Oasis are deja primele rezultate: faimosul album de debut, Definitely Maybe, a revenit în fruntea topurilor din Regatul Unit, la 30 de ani de la lansare. Este prima oară în 14 ani când Oasis ajunge din nou în fruntea topurilor britanice. În ultima săptămână, Definitely Maybe a înregistrat o creștere a vânzărilor digitale cu 408%, anunță The Official Charts Company. Al doilea album al formației, What’s the story? Morning Glory? (1995), a urcat numai pe locul 4 în acest clasament.
Metavers literar
Scriitorul Neal Stephenson și studioul de efecte speciale Weta anunță lansarea lui Artefact, un „metavers deschis“ bazat pe celebrul roman din 1992 al lui Stephenson, Snow Crash. Artefact, care va fi lansat în această toamnă. Proiectul este o colaborare între Weta Workshop (care a realizat efectele speciale din Stăpânul inelelor și Avatar) și platforma de blockchain Lamina1, cofondată de scriitorul american. Neal Stephenson (despre care mulți spun că ar fi cel ce a popularizat termenul de metavers prin romanul Snow Crash), spune că Artefact va invita creatori și fani să exploreze un set de artefacte legate de temele din aceste cărți, contribuind ei înșiși la extinderea și dezvoltarea acestui univers virtual.
Cronica neagră
• Caterina Valente (93 de ani) – Cântăreață franceză de origine italiană, descrisă drept o „ambasadoare a cântecului francez în întreaga lume“ și artist de renume internațional, s-a făcut cunoscută la începutul carierei prin participarea, în anii ’60, la faimoasa emisiune Dean Martin Show.
• Sergio Mendes (83 de ani) – Legendar interpret brazilian de bossa-nova, gen pe care l-a popularizat cu piese de uriaș succes precum Mas que nada (1966). A fost recompensat cu un Grammy în 1992 pentru albumul Brasileiro și a fost nominalizat la un Oscar în 2012 pentru coloana sonoră a filmului de animație Rio.