Barbie Allende
Celebra scriitoare chiliană Isabel Allende, laureată a Premiului Nobel, a fost imortalizată recent sub forma unei păpuși Barbie, într-o serie specială produsă de compania multinațională Mattel, denumită „Inspiring Women,” dedicată personalităților feminine care s-au remarcat prin parcursul, realizările și mesajul operei și activității lor. Alături de Allende, în această serie mai apar păpuși dedicate lui Jane Goodall, Rosa Parks, Ella Fitzgerald sau Helen Keller.
Reuniuni cu bătaie
După revenirea pe scenă, muzicienii trupei de rock alternativ Jane’s Addiction au reușit performanța de a ajunge foarte repede la separare în urma unui incident petrecut la un concert în Boston, pe 14 septembrie, când vocalistul Perry Farrell l-a agresat pe chitaristul Dave Navarro. În conflict s-au implicat imediat și ceilalți membri ai trupei și cei din echipa tehnice, iar concertul a fost întrerupt. În urma acestei seri agitate, membrii Jane’s Addiction au anunțat că fac o pauză, oprind turneul în curs. Jane’s Addiction nu este la prima separare. Format în 1985, au mai trecut prin așa ceva de patru ori, din 1997 în 2008. Ultimul album, The Great Escape Artist, a apărut în 2011, dar ironia face ca anunțul actualei „pauze“ a fost făcut aproape concomitent cu lansarea unui nou single, piesa True Love.
Rămas-bun, Uriah Heep
Fondatorul celebrei și longevivei formații britanice, chitaristul Mick Box, a anunțat într-un clip postat pe rețele sociale că Uriah Heep pun la cale un uriaș turneu mondial, ultimul din cariera lor. „Cine ar crede că au trecut 55 de ani de când a apărut această formație?“, spune Box în mesajul video. „Din păcate, am luat hotărârea de a ne opri cu acest turneu care se va numi The Magician’s Farewell. În următorii doi-trei ani vom încerca să concertăm în cât mai multe locuri posibile, să ne întâlnim cu voi pentru ultima dată. Vom continua și după să dăm concerte, dar acestea se vor limita la festivaluri sau în weekenduri“. Uriah Heep s-a format la Londra în 1969, cu numele inițial de Spice, iar ultimul lor album, Chaos & Colour, a fost lansat anul trecut. De-a lungul carierei a dat peste 3.600 de concerte, organizând turnee în fiecare an, excepție făcând anul 1981.
Scriitor la proces
Pe 18 septembrie, scriitorul turc Yavuz Ekinci a avut prima înfățișare în fața unui judecător din Istanbul, în cadrul unui proces în care este acuzat de „propagandă teroristă“, după ce a fost reclamat de un cetățean turc pentru romanul său Rüyası Bölünenler. Ekinci riscă o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Multe ONG-uri cred că acest caz este reprezentativ pentru „manipularea justiției cu scopuri autoritariste“ de către autoritățile turce, iar PEN consideră că întregul proces este „complet fabricat“. Rüyası Bölünenler a fost interzis la vânzare în acest an, iar scriitorul a cerut anularea acestei decizii. Exilat în Germania, Yavuz Ekinci, de origine kurdă, a avut mai multe confruntări cu regimul Erdoğan. „Un proces intentat contra universului unei opere de ficțiune este abstract“, a declarat el. „Să judeci un artist pe baza personajelor create de el și a replicilor lor este o insultă adusă artei. Dacă e să judeci un autor în funcție de ce face personajul lui, atunci Dostoievski ar trebui condamnat pentru crimă din cauza lui Raskolnikov.“
Nu numai Avatar
Deși de un sfert de secol James Cameron pare definitiv cufundat în universul filmelor din seria Avatar, regizorul a anunțat că a cumpărat drepturile de adaptare a cărții Ghosts of Hiroshima de Charles Pellegrino, ce urmează să fie publicată anul viitor. Cameron vrea să realizeze un film (probabil ambiționat de pelicula Oppenheimer a lui Christopher Nolan) bazat pe această carte și pe o alta, Last Train From Hiroshima, scrisă tot de Pellegrino. El intenționează să realizeze acest film undeva între episoadele 3 și 4 din Avatar.
Steaua lui Batman
Pe 26 septembrie, Batman va primi propria lui stea pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood, primul supererou din istorie care va beneficia de o asemenea onoare. Steaua lui Batman va fi cea de-a 2.790-a de pe acest bulevard (care a început în 1960 cu doar opt stele) și va fi plasată chiar în fața renumitului Guinness World Records Museum. „Cavalerul Întunecat a rămas de mai bine de 85 de ani un simbol al hotărârii, al curajului și al dreptății pentru generații întregi de fani. Este cunoscut în întreaga lume, iar povestea lui a devenit un mare mit american“, justifică decizia Camera de Comerț din Hollywood. Batman este cel de-al douăzecilea personaj imaginar imortalizat pe bulevard, primul fiind Mickey Mouse în 1978. Alături de acesta, mai au stele: Donald Duck, Minnie Mouse, Alvin and the Chipmunks, Snoopy, păpușile Muppets, Tinker Bell, Shrek, The Munchkins, Winnie the Pooh, Godzilla, Kermit, Rugrats, familia Simpson, Big Bird, Woody Woodpecker, Albă ca Zăpada și Bugs Bunny.
La ce v-ați uitat pe Netflix
Platforma de streaming a dat publicității raportul anual „What We Watched“ care arată cele mai urmărite programe din prima parte a anului 2024. Netflix susține că filmele, serialele și documentarele propuse au cumulat 94 de miliarde de ore de vizionare în acest an. Zece dintre cele mai vizionate seriale ale anului provin din Marea Britanie (Fool Me Once – 108 milioane de ore, Baby Reindeer – 88, The Gentlemen – 76 și One Day – 39), dar foarte urmărite sunt și producții din Spania, Coreea și Franța. Universul seriei Bridgerton a cumulat și el anul acesta 189 de milioane de ore. Au fost urmărite filme de acțiune și aventuri precum Damsel și Drift, filme și serii prestige precum Ripley, The Crown, Griselda, 3 Body Problem sau Scoop, filme romantice (Mother of the Bride), animație (The Super Mario Bros. Movie, Minions și The Boss Baby), comedii și documentare (American Nightmare, The Greatest Night in Pop și Formula 1: Drive to Survive).
Conflict
Celebrul bust al reginei Nefertiti, „Gioconda din Berlin“, este în continuare subiect de aprigă dispută între Egipt și Germania. Arheologul egiptean Zahi Hawass încearcă de mulți ani să obțină repatrierea bustului soției faraonului Akhenaton despre care susține că a fost furat de Germania în 1912. Bustul a fost descoperit în acel an la Tell el-Amarna de către o expediție arheologică germană. Zahi Hawass a lansat o petiție în care cere repatrierea lui Nefertiti, petiție semnată deja de peste 4.000 de persoane.
De ce nu mai apare un Pink Floyd
Se va reforma, într-o formulă sau alta, celebra formație Pink Floyd? „Continuați să visați“, spune ironic chitaristul David Gilmour, care și-a lansat recent ultimul disc solo, Luck & Strange. „Nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni din formației care nu își vorbesc. Am avut noroc să fim la locul potrivit în momentul potrivit atunci când ne-am format. Existau multe case de discuri cu ideea să investească bani în viitorul unor tineri talentați. Nu mai pare să fie cazul azi, din păcate.“ Întrebat de ce nu mai este cazul în zilele noastre, Gilmour a răspuns: „Lăcomie, poate? Gândire pe termen scurt, cred că ăsta e răspunsul corect“.
Un comentariu
„Isabel Allende, laureată a Premiului Nobel”? e oare pronosticul din acest an? altfel…