
Dezghet cu jazz
Sibiul cultural se dezgheata in luna mai, cu jazz si teatru. Pina la Sibiu Jazz Festival, nu sint evenimente semnificative – cite un carnaval pe gheata, vreun festival de folclor sau coral nu vor reusi deloc sa faca primavara. Sibiu Jazz Festival a ajuns la editia cu numarul 39. Anul acesta, are loc intre 11 si 17 mai, si cel mai probabil va fi gazduit de Casa de Cultura a Sindicatelor, locul consacrat al festivalului. Exceptia a fost in 2007, cind acordurile de jazz au rasunat, din nefericire, in Pavilion, cort ale carui opt colturi aveau sa se iveasca si in cosmarurile lui Konstantin Schmidt, organizatorul festivalului. Timp de sapte zile, Sibiu Jazz Festival va aduce la Sibiu concerte, cite doua sau trei trupe in fiecare seara, dar si jam sessions si workshop-uri, toate reunite sub tema comuna a muzicii de jazz si interferentele sale cu folclorul, muzica simfonica, rock, blues si altele.
Metamorfozele lui Purcarete
La zece zile dupa incheierea festivalului de jazz, incepe cel mai asteptat festin cultural al Sibiului: Festivalul International de Teatru are loc intre 28 mai si 7 iunie. Ca de obicei, timp de zece zile, sute de spectacole din zeci de tari se vor desfasura in sali, pe strazi, in curtile cladirilor istorice, in parcuri. Asteptate sint insa si premierele Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, al caror sir de altfel a inceput deja din ianuarie. Visul unei nopti de vara a fost montat in regia Luisei Brandsdorfer, cu actorii sectiei germane, iar pe 23 ianuarie a avut loc premiera. Auto-Da-Fe, de Tennessee Williams, in regia lui Theodor Cristian Popescu. „Este un mare regizor, care in perioada de inceput a festivalului a fost unul dintre cei mai importanti regizori ai nostri, dupa care a plecat in Canada. Dupa vreo zece ani a revenit in Romania si facem spectacole dupa trei texte nejucate la noi”, spune Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian. Acesta a anuntat la ce ne mai putem astepta: la un nou spectacol semnat Gavriil Pinte, cel care a realizat Un tramvai numit Popescu si Astazi nu se fumeaza. De aceasta data, un spectacol ce se bazeaza pe texte de Andrei Codrescu, intitulat Jurnal de pe frontul de acasa. De asemenea, Silviu Purcarete pregateste aducerea spectacolului Metamorfoze, montat in 2007 la Luxemburg, insa refacut anume pentru Sibiu, cu distributie total sibiana. Se va juca in mai, chiar in deschiderea festivalului, in parcarea din centrul Sibiului, de la Cazarma 90, unde se va amenaja o piscina. Iar Andriy Zholdak va reveni la Sibiu cu Printesa Turandot.
Vara de rock
Dupa o prima editie in 2007, TIFF intinde si in 2009 o aripa de la Cluj, spre Sibiu. Festivalul International de Film Transilvania ar urma sa aiba loc intre 9 si 15 iunie, cu proiectii in cinematograful unic al orasului si in aer liber, in Piata Mica.
Vara se va dovedi prietena evenimentelor muzicale. Festivalul Rockin’ Transilvania este promis pentru 26-28 iunie. Acesta a avut o prima editie anul trecut, pe stadion, fiind programat chiar cu putin timp inainte de cunoscutul ARTmania, caruia se pare ca i-a fost luat astfel o parte din public, desi specificul festivalurilor este foarte diferit. In acest an, evenimentele sint separate de trei saptamini: ARTmania vine intre 17 si 19 iulie, iar prima trupa a carei participare a fost anuntata este Tristania. Din fericire, si in acest caz a disparut cortul, asa ca festivalul nu va mai putea fi prigonit. Va avea loc, probabil, in Piata Mare, ca si la editiile precedente.
Alte evenimente muzicale ale verii: Concerte Estivale – Zilele Muzicale Romano-Americane, editia a VI-a, 14 iunie-4 iulie, si Concursul International de Interpretare Pianistica si Compozitie „Carl Filtsch”, 9-15 iulie, ambele organizate de Filarmonica de Stat Sibiu.
Astra Film Fest, comoara din octombrie
Urmatoarele evenimente importante au loc in octombrie. Festivalul International „Jazz and More”, deja la editia a cincea, are loc intre 16 si 18 octombrie. Festivalul organizat de Asociatia Culturala Interzone promoveaza muzica de avangarda si cele mai reprezentative curente muzicale contemporane. Editia 2008 a fost spectaculoasa, publicul fiind uluit de calitatea si diversitatea invitatilor.
Cel mai asteptat eveniment al toamnei ramine Astra Film Fest. Desfasurat o data la doi ani, Astra vine in 2009 intre 26 octombrie si 1 noiembrie, cu o pleiada de filme documentare. In acest an, festivalul este dedicat documentarelor pe temele societatii contemporane, grupate in sectiunile „International”, „European”, „Romanesc”, „Studentesc”. Astra Film Fest este singurul festival sibian care aduce public international, majoritar tinar – studenti de la universitati europene care vin la Sibiu pentru a viziona filmele si a participa la discutiile cu cei mai priceputi realizatori europeni.
Finalul de an mai aduce Festivalul de Dans Sibiu, intre 12 si 16 noiembrie, cu spectacole de dans sustinute de companii de dans profesioniste si de amatori, si Festivalul National de Muzica Folk si Poezie, intre 21 si 22 noiembrie, la Teatrul Gong.
Acestea sint numai o parte dintre evenimentele aflate pe agenda oficiala a orasului, gestionata de Casa de Cultura a Municipiului si Primaria Sibiu. Lista cuprinde numeroase alte actiuni, festivaluri de folclor, de circ, de animatie, de balet, de muzica simfonica, medievale sau de magie.
CALENDAR
Premiere in 2009 la teatrul sibian
Premierele de la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, stabilite pina in acest moment:
VISUL UNEI NOPTI DE VARA de William Shakespeare
Regia: Luisa Brandsdorfer
Premiera: 10 ianuarie
AUTO-DA-FE de Tennessee Williams
Regia: Theodor Cristian Popescu
Premiera: 23 ianuarie
SFIRSIT DE PARTIDA de Samuel Beckett
Regia: Charles Muller
Premiera: 28 februarie
FEMEIA TINTA SI CEI ZECE AMANTI de Matei Visniec
Regia: Claire Dancoisne
Premiera: 11 aprilie
THE LOVE FACTORY de Darko Lukic
Regia: Robert Raponja
Premiera: 10 mai
METAMORFOZE dupa Ovidiu
Regia: Silviu Purcarete
Premiera: 28 mai
SUFLETE LA PRET REDUS dupa Eugen Ovidiu Chirovici
Regia: Serban Puiu
SUFERINTELE DOMNULUI MOCKINPOTT (Sectia Germana) de Peter Weiss
Regia: Istvan Szabo
JURNALUL DE PE FRONTUL DE ACASA
Regia: Gavriil Pinte
SOME GIRL(S) (Sectia Germana) de Neil LaBute
Regia: Radu Alexandru Nica
PRINTESA TURANDOT de Carlo Gozzi
Regia: Andriy Zholdak