La sfârșitul acestei săptămâni începe oficial „balul“. Intrăm în campania electorală. O vom ține în promisiuni până de Moș Nicolae.
Apoi pe 8 decembrie punem ștampila în finala pentru Cotroceni. În total, vor fi trei runde de alegeri. Votăm trei duminici la rând: primul tur la prezidențiale va fi pe 24 noiembrie, alegerile parlamentare de Ziua Națională, apoi turul al doilea pe 8 decembrie. Va fi palpitant. Dar ce așteptăm? Vrem spectacol? Eu unul nu. Sigur îl vom avea, pentru că sunt puține procente și mulți competitori. Nici promisiuni nu vrem. Ne-am săturat.
Să fiți atenți la promisiunile pentru Moldova, pentru Iași în special. Se face A8, se face A7, spital regional, sală polivalentă și stadion. Când? Nu contează. Important e să spunem că se face. Din proiectele amintite mai sus, doar autostrada A7 e în lucru. Sunt ceva șanse să avem gata măcar 100 de kilometri în acest an, iar pe finalul lui 2025 să fie gata întreaga autostradă, de la Ploiești la Pașcani. E singurul proiect care are șanse să fie finalizat într-un termen rezonabil. Dar restul? Cum rămâne cu A8? Moldova are nevoie ca de aer de o legătură directă cu Ardealul. Până în 2026 vom avea doar două capete gata. Adică vreo 60 de kilometri la intrarea în munți. Ce înseamnă cele două capete? Nimic. În rest avem licitații, apoi sperăm să înceapă și lucrările.La spitalul regional de la Iași suntem în faza gropii. Se lucrează în Moara de Vânt. Dar nu s-a turnat fundația, ci doar se pregătește terenul. Adică zero. Cât despre sala polivalentă și stadion, mai avem de așteptat. Proiectele importante au nevoie de timp, spunea prin 2008 fostul primar Gheorghe Nichita. Dar nu ne imaginam atunci că la peste 25 de ani distanță încă privim machete.
Ce vom afla așadar în campania electorală care stă să înceapă? Nu mare lucru. Dacă îi întâlniți pe candidați prin cartiere, în special pe cei care reprezintă partide care au fost la guvernare, întrebați-i ce au făcut formațiunile lor concret până acum.
Eu, spre exemplu, nu vreau să aud nimic de proiectele despre care politicienii au promis aceleași lucruri și în 2020 sau chiar în 2016. Știți de când se tot vorbește la Iași de autostrada Iași-Târgu Mureș? În campania din 2004, pe vremea Alianței DA, Relu Fenechiu și Dan Cârlan trăgeau o dungă groasă cu carioca pe o hartă din sediul de campanie de pe strada Cuza Vodă. Ce s-a ales de proiectul ăsta? Nimic. Aș vrea să discutăm în campanie chestiuni concrete. De exemplu, aș vrea să știu cum va arăta 2025 din punct de vedere economic. Care va fi viața celor care dețin o microîntreprindere? Ce impozite vor avea de plătit? Dar nu abureli electorale că totul va fi bine. Cifre și procente, nu vorbe.
Aș vrea să aflu în campania asta, spre exemplu, ce va face PNL din 8 decembrie încolo? Va mai fi socotit PSD oaia neagră cu care nu se mai poate sta la masă? Explicațiile pe care le oferă zilele astea Nicolae Ciucă și ceilalți lideri liberali sunt puerile. Înțelegem cu toții cât de aproape sunt liberalii de țară și popor, dar când
și-au dat seama băieții ăștia că pesediștii sunt răi? Cu o lună și jumătate înainte de alegeri? E o frenezie în țară că Nicu Ciucă nu mai vorbește cu Marcel de la PSD? Dar când liberalii i-au adus pe social-democrați la guvernare, PSD era curat, uscat, prezentabil și manierat?
În același timp, liberalii vorbesc de un guvern de dreapta după alegeri. Dar dacă nu vor fi procente suficiente pentru o astfel de majoritate, ce va face PNL? Se va întoarce la imposibilul mariaj cu PSD? Eu unul aștept decență în această campanie electorală. Nu isterie, nu promisiuni aiuritoare, nu liste de proiecte adunate de-a valma în broșuri de campanie frumos colorate. Dar cum facem diferența în campanie între minciună și adevăr? Puneți-le întrebări simple și la obiect, dacă îi întâlniți pe candidați. Nu despre cum vor salva ei țara, că am văzut cât de breji sunt. Cereți-le să fie oameni, nu niște figuri prefăcute. Să spună clar de ce partidul lor n-a făcut mai nimic de când se află la guvernare.
Fără îndoială că România se dezvoltă și că PIB-ul s-a dublat în ultimii zece ani. Există bani europeni, există și buget național mult mai consistent ca în urmă cu 15 ani, dar suntem sufocați în continuare de incompetență, corupție și de oameni politici slabi. Am fi fost chiar mai sus, economic vorbind, dacă am fi avut o clasă politică harnică și pusă pe treabă. Despre asta este vorba pe final de 2024. Cum facem să grăbim dezvoltarea României și cum îi nimerim la vot pe ăia buni?