Suntem în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, a început și bătălia pentru parlamentare, iar întrebarea este dacă interesul electoratului va crește sau va rămâne stagnant, așa cum a fost în ultimele luni.
Ultima săptămână a adus câteva scandaluri politice în prim-plan, atmosfera s-a mai animat, dar temele relevante lipsesc din dezbatere.
Candidații la președinție parcă se tem să nu gafeze, dar garnitura pentru Cotroceni oricum e subțire. Prezidențiabilii nu vin cu propuneri îndrăznețe, însă ca bilă albă e de remarcat că au dispărut eternele promisiuni care făceau deliciul confruntărilor din alți ani. Până și George Simion și-a mai potolit elanul, după ce povestea caselor ieftine a tot fost luată în râs.
Principalii candidați la Cotroceni se anihilează reciproc, iar dintre toți Mircea Geoană pare cel mai încolțit. Scandalul cu fermele de troli e în plină desfășurare, iar cea care a pornit subiectul a fost Elena Lasconi. Există o întreagă dezbatere privind modul în care Lasconi a obținut informația, dar întrebarea este dacă într-adevăr Geoană a apelat la serviciile unui consultant israelian controversat și dacă fermele de troli există.
În polemica iscată pe acest subiect a intrat și Marcel Ciolacu, dar liderul PSD și-a dat seama că nu are sens să fie el cel care o face pe provocatorul și s-a retras rapid în cazemata roșie. Iar dacă tot l-am pomenit pe Geoană, cu fiecare apariție a sa, fostul adjunct de la NATO comite gafă după gafă. Lumea se întreabă, pe bună dreptate, cum se explică acest comportament copilăresc al unui politician cu bătălii politice dure la activ.
Faptul că Geoană e atacat virulent din toate pozițiile reprezintă și un indiciu că încă stă bine în sondaje și că are șanse bune să intre în turul al doilea de scrutin. Marea problemă pentru Geoană e că nu are o structură politică în spate și că pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor se vor înteți presiunile împotriva sa venite din toate direcțiile.
Marcel Ciolacu încearcă să nu gafeze, dar mai ales să nu irite publicul anti-PSD. Strategia îi reușește deocamdată. Cu toate acestea, Ciolacu pare cu câteva puncte bune sub scorul partidului și nu sunt semne că poate face saltul spre 30%.
Punctul său forte rămâne organizarea partidului și capacitatea PSD de a trimite în turul doi pe oricine propune această formațiune. Problema pentru Ciolacu este ce va face în turul al doilea și pe ce sprijin mizează în finala pentru Cotroceni.
Până atunci, Marcel Ciolacu are de răspuns la câteva întrebări. Una dintre acestea privește afacerile nepotului său, care a reușit să obțină bani din PNRR pentru două firme pe care le-a vândut deja. Ciolacu a fost întrebat despre această chestiune, dar răspunsurile sale au fost neconcludente.
La PNL se menține aceeași atmosferă sumbră. Puțini liberali cred cu adevărat că Nicolae Ciucă mai poate prinde turul doi. În ciuda unor apariții TV „bunicele“, Ciucă nu-și poate îmbunătăți semnificativ imaginea. Foarte probabil, Ciucă va mai crește câteva puncte în sondaje, dar e greu de presupus că va intra în turul doi. În urbanul mare ar fi catastrofă pentru Ciucă, spun surse bine informate, iar lucrurile nu pot fi schimbate peste noapte.
Un scor prost pentru Ciucă în turul unu poate fi devastator pentru PNL la parlamentarele din 1 decembrie.
Elena Lasconi pare că și-a atins punctul maxim. Aici e vorba și de lipsa de implicare în USR, dar și de polițele pe care diversele tabere din partid și le plătesc de ceva vreme. Este lipsit de logică să nu te implici în campania pentru prezidențiale, dar să crezi că vei putea obține un scor mult mai bun la parlamentare.
Ceea ce uită unii politicieni este că anul electoral 2024 este atipic, pentru că prezidențialele sunt legate de alegerile pentru Parlament. Iar un scor slab al candidatului în primul tur pentru Cotroceni va avea ca efect demobilizarea activiștilor în alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților.
Din acest motiv, miza pentru accederea în finala prezidențială este imensă. Aici se bat George Simion, Mircea Geoană, Elena Lasconi și Nicolae Ciucă. Dacă PSD își imaginează că îl ajută pe Simion să intre în finală și lucrurile sunt aranjate, se înșală amarnic. Costurile unei asemenea manevre sunt greu de imaginat acum.
Nu știu care va fi reacția electoratului în turul doi, dar e de așteptat ca, într-un astfel de scenariu, AUR să obțină un scor uluitor la parlamentare.