Astérix, deja 65 de ani!
Celebra bandă desenată franceză Astérix și Obelix serbează acum șase decenii și jumătate de la lansare și, așa cum spune toată lumea, „nu are nici un rid“, după mai bine de 40 de albume vândute în peste 400 de milioane de exemplare în întreaga lume (traduse în peste 100 de limbi), cinci filme, zece desene animate și un parc de distracții „în stil Disney“ în Franța. Deși creatorii celebrelor personaje, scenaristul René Goscinny (1926-1977) și desenatorul Albert Uderzo (1927-2020), nu mai sunt printre noi, seria continuă și astăzi, realizată de noi echipe de artiști. Fiecare album, la lansare, este un adevărat eveniment editorial, devenind automat cea mai vândută carte din Franța, dar nu numai. „E un motiv enorm de mândrie pentru mine că tatăl meu și Albert Uderzo au creat ceea ce a devenit un autentic trend cultural în secolul XX, care continuă și în zilele noastre“, declară Anne Goscinny, fiica scenaristului seriei. De-a lungul anului, francezii au serbat împlinirea acestei vârste, relansând, de exemplu, albumul Astérix la jocurile olimpice, pentru a coincide cu debutul Olimpiadei de la Paris, dar și cu lansarea altor ediții ale tuturor albumelor. Astérix și universul său au inspirat numeroase expoziții de-a lungul timpului, cea mai recentă fiind Astérix, le voyage immersif, inaugurată luna aceasta la Atelier des Lumières din Paris, care propune vizitatorilor o imersiune în întregul univers al galilor nesupuși. După ce primul satelit francez lansat în 1965 a fost numit Astérix, anul acesta roverul franco-german destinat explorării lunii marțiene Phobos a fost botezat Idefix, în onoarea faimosului cățel al eroului. Editura Hachette negociază cu Netflix pentru o serie animată inspirată din aventurile eroilor creați de Goscinny și Uderzo, regizată de Alain Chabat, cel care a realizat și filmul Astérix & Obelix: Mission Cleopatra în 2002.
Ars Robotica
O premieră în lumea licitațiilor de artă: o pânză pictată de o inteligență artificială a fost scoasă la vânzare ce către Casa Sotheby’s, fiind estimată la o valoare între 140.000 și 180.000 de euro. Pânza este un portret al pionierului inteligenței artificiale, Alan Turing, și poartă titlul de AI-God. Ea a fost pictată de robotul Ai-Da, animat de un IA antrenat special pentru artă, spune revista „Beaux-Arts“. Robotul Ai-Da este destul de celebru. A mai expus lucrări în piramida din Giza sau la sediul ONU și chiar a fost audiat de o comisie în Camera Lorzilor în 2022, răspunzând întrebărilor și apărând rolul AI în artă. Primul tablou creat de un AI, intitulat Portretul lui Edmond de Belamy, a fost realizat în 2018, un an mai târziu un alt AI a câștigat un concurs artistic în SUA.
Margaret Atwood și AI-ul
„Tehnologia AI sperie multă lume. Eu sunt prea bătrână pentru a-mi mai păsa. Dar, dacă aș avea 30 de ani, aș fi înspăimântată de inteligența artificială“, spune celebra romancieră canadiană Margaret Atwood (84 de ani), aflată într-un turneu în Danemarca. Se pare că Atwood deja a citit mai multe proze și poeme redactate de AI „în stilul ei“ și a tras deja o concluzie: „Pe moment, AI-ul este un prost poet, cu adevărat prost! Nici ficțiune nu scrie prea bine“. Cu o bibliografie de peste 60 de volume, Atwood spune că nu are nici o problemă să scrie: „Nu sufăr de sindromul paginii albe. Îmi vine ușor să scriu, după cum vă puteți da seama după numărul de cărți pe care le-am publicat“.
Iron Man nu vrea să fie clonat
Spre deosebire de Atwood, alții iau mult mai în serios amenințarea AI. Vorbind în cadrul unui podcast, actorul Robert Downey Jr. a anunțat că interzice ferm orice replică digitală a sa, realizată cu AI, și este hotărât să târască în tribunale pe orice director executiv căruia i-ar veni ideea să facă așa ceva, chiar și după moartea sa. „Firma de avocatură care mă reprezintă va fi foarte activă și a primit instrucțiuni în acest sens“, asigură interpretul lui Iron Man, care a primit anul acesta un Oscar pentru rolul din pelicula Oppenheimer.
Resurecție digitală
Un documentar realizat special pentru a fi prezentat de Halloween, Hammer: Heroes, Legends and Monsters, se va folosi de tehnologii AI pentru a-l resuscita pe unul dintre cei mai apreciați actori ai filmelor fantastice, britanicul Peter Cushing. Cushing este cunoscut ca vedeta incontestabilă, alături de prietenul său Christopher Lee, a filmelor de groază produse între anii ’50 și ’70 de studiourile britanice Hammer, dar și interpret al lui Moff Tarkin în primul film Războiul stelelor. Cushing a decedat în 1994, dar moștenitorii lui i-au dat lui Ben Field, realizatorul acestui documentar, dreptul de a-l recrea digital pe îndrăgitul actor, cu atât mai mult cu cât documentarul este dedicat studiourilor Hammer. „Ca figură centrală în succesul producțiilor Hammer, prezența lui Cushing este crucială pentru a spune povestea așa cum trebuie. Opera lui, alături de Christopher Lee, a fost esențială în construcția mărcii și în moștenirea lăsată de Hammer Films“, explică Brad Field. De fapt, nu este prima dată când Peter Cushing a jucat după moarte. În 2016, el a fost resuscitat pentru a interpreta din nou rolul lui Moff Tarkin într-un alt film din seria Războiul stelelor, Rogue One (foto). La vremea respectivă, acest rol post-mortem a provocat multe discuții și chiar a dus la o scurtă bătălie legală între cei care pretindeau dreptul asupra imaginii actorului.
Cronica neagră
• Paul Bailey (87 de ani). Scriitor britanic, apreciat pentru romanele sale precum At the Jerusalem, Peter Smart’s Confessions și Gabriel’s Lament. A fost de două ori selectat pentru premiul Booker, fără să îl câștige.
• Paul Morrisey (86 de ani). Cineast american cult, cunoscut pentru filme precum Flesh, Trash sau Women in Revolt și pentru faptul că a fost unul dintre primii colaboratori ai lui Andy Warhol.
• Teri Garr (79 de ani). Cunoscută actriță americană, foarte apreciată pentru aparițiile în filme precum Close Encounters of the Third Kind, Tootsie, Mr. Mom și Young Frankenstein, care i-au adus și o nominalizare la Oscar.