Mulți candidați, puține oferte. Parcă niciodată nu am avut atâta confuzie ca la alegerile acestea prezidențiale ce vor avea loc peste câteva săptămâni.
Sunt primele alegeri la care candidații bat câmpii cu grație, discută despre orice, fără vreo temă clară. Aud în jur mulți oameni care spun că vor merge sigur la vot, dar încă nu s-au decis cu cine să voteze.
Este exact ceea ce convine PSD. Dacă e liniște deplină, dacă atmosfera este una amorțită și dacă emoția lipsește, Marcel Ciolacu are o șansă bună să iasă președinte. Pentru liderul PSD, marea problemă e cu cine se va duela în turul doi. Sunt patru pretendenți care se bat pentru a accede în marea finală: Lasconi, Geoană, Ciucă și Simion.
Intrarea lui George Simion în finală este visul lui Marcel Ciolacu. Liderul PSD își închipuie că sperietoarea AUR va funcționa, iar electoratul de dreapta se va încolona în spatele său. Dar lucrurile nu sunt nici pe departe asemănătoare celor din anul 2000. Povestea cu Vadim – răul cel mare – a funcționat, astfel că alegătorii anti-PSD au votat cu Iliescu fără nici o reținere. Unii dintre ei regretă însă opțiunea și spun că dacă azi s-ar repeta acea confruntare s-ar mai gândi.
În 2024 electoratul e mult mai capricios decât în urmă cu un sfert de secol. Și mai schimbător. E greu de înțeles cum diaspora care l-a hulit pe Dragnea s-a împrietenit brusc cu George Simion. E ciudat să vezi că AUR a ajuns prima opțiune în rândul celor care trăiesc peste granițe. Care o fi explicația? Frustrare printre românii care muncesc în străinătate? Posibil. Banii au fost buni în acești ultimi ani, dar ceva s-a petrecut în sufletele acestor oameni. N-au fost ascultați, s-au simțit păcăliți? Și asta e posibil. Dar cum poți să trăiești de atâta timp în țări democratice, să vezi ce înseamnă o economie puternică și să preferi totuși un partid antieuropean? Greu de explicat așa ceva.
Dar în aceleași țări, în care românii au opțiuni politice mai degrabă exotice, se întâmplă lucruri la fel de ciudate. Partidele suveraniste au reușit să câștige alegerile în multe state cu pretenții sau au avut scoruri mult peste așteptări. Un fenomen la fel de straniu.
Nu știu cât este de real scenariul cu propulsarea lui Simion de către PSD în turul doi, dar dacă există un asemenea plan, pericolul e imens. Nu neapărat pentru Ciolacu, ci pentru România. Marcel Ciolacu ar câștiga probabil prezidențialele, dar într-un asemenea scenariu AUR ar lua probabil 25% (sau peste) la parlamentare.
Mulți spun că nu e bai și că AUR se va rupe oricum după alegeri, că valul suveranist nu va rezista. Că o tabără anti-Simion se va desprinde din AUR e foarte probabil. Se vede deja o nemulțumire în creștere în interiorul partidului și nu este exclus să apară o nouă formațiune primăvara viitoare. Dar curentul suveranist nu va dispărea. Că va fi AUR, SOS sau Partidul Patrioților din Carpați are mai puțină importanță. Vorbim de fenomen, nu de numele sub care aceste forțe vor acționa nestingherite.
Revenind la alegeri, este de așteptat să avem o prezență relativ bună la prezidențiale. Dar totuși cu cine votăm? Lucrurile arată cam așa: Ciolacu plus Simion înseamnă spre 50 de procente. Alte 3-4 procente se duc la candidatul UDMR. Vor mai fi în total cel puțin 5 procente pe care le vor înhăța candidații cotați fără șanse. Mai rămân 40-42 de puncte. Pe această zestre se bat Geoană, Lasconi, Ciucă și Diaconescu.
Geoană spune că el e plasat cel mai bine și că votul util spre el ar trebui îndreptat. Cei din USR afirmă că Geoană e în picaj și că Elena Lasconi ar fi varianta firească. Liberalii recunosc cu jumătate de gură că Nicolae al lor nu stă grozav, dar invocă faptul că se pot mobiliza și că sunt singurii care îl pot coborî pe Simion pe locul trei.
Sondajele nu reușesc să ofere o poză reală a momentului. Care sunt scorurile reale ale candidaților? Cât are cu adevărat George Simion și cine are șansele cele mai bune pentru a intra în finală? Este Geoană ieșit cu totul din calcule? Poate Lasconi să mai crească astfel încât ea să joace finala cu Ciolacu? Sunt liberalii în stare să îl mai crească în sondaje pe Ciucă?
Vor urma zile decisive pentru cristalizarea opțiunilor. Nu mai avem acea emoție de la alegerile trecute, ci ne îndreptăm spre votul rațional. N-am fi crezut că vom ajunge vreodată ca soarta prezidențialelor să se tranșeze în primul tur.