O prima intrebare: constat ca prezentarile de concert va califica in continuare drept artista romana, desi plecata de decenii din Romania, in timp ce copiii dumneavoastra sint introdusi ca artisti francezi. „Nu, copiii mei nu sint artisti francezi; baiatul meu se simte francez, e adevarat, insa amindoi vorbesc perfect romaneste, scriu, citesc perfect romaneste. Eu, de altfel, vorbesc cu ei numai limba romana; prima limba pe care au invatat-o a fost romana. Prin dragostea pe care o au fata de mine ei se simt romani si, prin anumite caracteristici, cind se duc in Romania, se simt ca acasa. In rest, au facut scoala in Franta, o parte in Germania la scoala franceza. Fata mea e stabilita de sase ani la Geneva, baiatul meu e in Franta si adora Franta. Pentru ei e foarte greu, chiar glumim acasa, sa raspunda la intrebarea ce sint, e un fel de combinatie foarte complicata: sint romani, francezi, elvetieni, italieni si pe deasupra evrei.” Am inteles ca dati recitaluri impreuna: „Da, Aimo cinta cu mine foarte des si acum va cinta in Bucuresti, pe 17-18 martie il inlocuieste pe Radu Lupu la Filarmonica; cu Mandeal, va face Beethoven 3. Are deja multe concerte. Iar Sara, care a cintat intr-un rol la Opera din Timisoara, are si ea destul de multe angajamente ca soprana”.
Am avut citeva discutii cu tineri violonisti romani si, incercind sa aflu de la ei ce violonist au ca model, pe cine cunosc in lume dintre marii violonisti, doi dintre ei mi-au mentionat-o pe Silvia Marcovici. „As vrea sa-i cunosc si eu. Cum ii cheama? Pentru Romania, pentru anumiti violonisti si oameni de cultura, e clar ca reprezint un monument istoric, pot spune chiar o legenda. Sint insa anumite lucruri la ora actuala in Romania care ma dezgusta profund si care tocmai arata un fel de dispret si ignorare a unor personalitati care au insemnat istoria muzicala a Romaniei, incepind cu Stefan Gheorghiu si terminind cu mine. Genul Festivalul «Enescu». In juriul Concursului «Enescu» nu mai sint chemata, Stefan Gheorghiu nu mai este nici el chemat.”
M-am mirat cind tineri sub 20 de ani au spus ca va au ca model, intrebindu-ma pe ce fel de discuri va pot asculta si mi-au spus ca asculta inca LP-urile vechi. „Da, dar se pot comanda CD-uri pe Internet, sint si pe YouTube s.a.m.d. Ce ma tulbura este ca in conducerea Festivalului «Enescu» sint oameni ca aIoanth Holender; el habar nu are, nu are nici o idee de muzica simfonica, de vioara si face mizerii. Un om care isi rezolva problemele si urile personale, pedepsind anumiti oameni, ca Stefan Gheorghiu care are o anumita virsta si o anumita notorietate in lumea internationala. Cind nu o sa mai fie, sint absolut convinsa ca va fi ridicat in slavi si va fi considerat cel mai mare profesor. Acum este in viata, sta in Bucuresti si nu este invitat in juriu la «Enescu». Sint niste lucruri atit de mici, atit de meschine, incit ma dezgusta foarte mult.”
M-am intrebat de ce nu apare pe CD integrala sonatelor de Beethoven cu Valentin Gheorghiu la pian, de exemplu. „De exemplu sau o multime de lucruri de felul acesta. Nu trebuie sa uitam ca la Festivalul «Enescu» eu am cistigat premiul intii. Or, in juriu la Festivalul «Enescu» sint oameni care nu au valoare internationala si nici nu au cistigat Concursul «Enescu». Deci pe baze de relatii, de protectie. Sint niste lucruri foarte dezgustatoare. Pur si simplu o rusine…”
I-am cerut Silviei Marcovici sa spuna citeva cuvinte despre seria Legendary Treasures a casei canadiene Doremi, unde a aparut un prim volum de concerte ale ei. „Sint o serie de inregistrari live pe care le-am facut de-a lungul anilor mei de cariera, din care au fost alese citeva pentru primul volum. Va aparea si un al doilea volum. Casa Doremi are intentia sa publice si integrala de Beethoven din care opt sonate au iesit cu Valentin Gheorghiu, dar lipsesc a 3-a si a 6-a, cu care Electrecordul ar fi trebuit sa incheie aciclulth. Si sint absolut la dispozitia lor, dar nu am primit nici un telefon, nimeni nu e interesat in treaba asta. Vreau sa spun ca faptul e de domeniul neglijentei si de lipsa de interes, nu e altceva”.
In prezentarea discurilor de la Doremi si-a facut loc si o scapare, un concert al carui dirijor se spune ca ar fi necunoscut. „E relativ simplu. Eu nu am avut acest video. Ei m-au intrebat cine este dirijorul de la concertul de Bruch, iar neavind videoul, pur si simplu a fost o scapare, nu mi-am adus aminte ca era cu Horia Andreescu. Am crezut ca este cu un dirijor irlandez cu care era de fapt alt concert. Deci am facut o confuzie si a fost lipsa de sansa. Am sa incerc sa le corijez si imi cer mii de scuze pentru ca il ador pe Horia Andreescu. Am trimis un e-mail si sper ca in urmatoarele imprimari ale copertei greseala asta sa fie corectata. Imi pare foarte rau…”