A trecut primul tur la prezidențiale, urmează peste o săptămână parlamentarele. La ora la care scriu aceste rânduri, nu se cunosc finaliștii, dar putem intui clasamentul final. În orice caz, candidații care se vor duela în finala prezidențială vor aduce partidelor lor măcar trei-patru puncte bonus.
Votăm peste câteva zile noul Parlament, dar nu știm ce propun partidele. Ați auzit vreo dezbatere serioasă despre cum vor arăta următorii patru ani cu PSD sau PNL la guvernare? Cum va fi 2025 din punct de vedere economic? Cu cât vor crește taxele și impozitele la anul pentru a ține în frâu deficitul bugetar? Am tot auzit din gura politicienilor că nu vom asista la majorări de taxe, dar îi credeți? Ei evită să spună ce vor să facă la anul pentru a nu exista prea multe întrebări.
Este problema PSD sau PNL cum își motivează activul de partid în ziua votării. Pentru că doar asta auzim la reuniunile județene ale principalelor partide politice. Liberalii și social-democrații vorbesc cu precădere despre mobilizare, apoi trec la demolarea adversarului. Aceeași rețetă, aceleași discursuri fără consistență.
Alegătorii au însă cu totul alte preocupări. Vor să știe cum va arăta viitorul lor și ce vor face concret politicienii în anii care vor urma. Ce îi așteaptă pe oamenii de afaceri în 2025? Pe surse, aflăm tot felul de cifre. Bun, nu cresc taxele și impozitele, dar de unde vor culege guvernanții mai mulți bani pentru a nu ne duce spre un deficit de 9 sau chiar 10%?
România a crescut economic în ultimii zece ani. Inclusiv nivelul de trai a tot crescut de la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Sunt primari de comune în Iași care spun că nu mai fac față valului de proiecte. E bine că se întâmplă asta, după ce ani buni nu au existat bani nici măcar pentru repararea unui amărât de podeț comunal.
România s-a schimbat din punct de vedere economic, dar este cazul să trecem la următoarea fază. Nu mai suntem săracii Europei, dar e cazul să știm ce vrem să facem mai departe.
Guvernul a avut în ultimii ani mulți bani la dispoziție, dar parte din fonduri s-au dus pe Apa Sâmbetei. Nu se vede mare lucru în spate, deși vorbim de investiții de miliarde de euro.
Infrastructura este doar una dintre probleme. Dar e una majoră, care a ținut regiuni întregi în loc. Uitați-vă la autostrăzile Moldovei. Au fost zeci de proteste, dar și sute de promisiuni din partea liderilor politici. Proiectul A7 s-a deblocat ca prin farmec, în timp ce autostrada A8, cea care taie Carpații, încă se află în stadiul licitațiilor.
PIB-ul României a sărit binișor de 300 miliarde de euro, față de acum 25 de ani când economia era de vreo zece ori mai mică. Salariile au crescut accelerat, chiar dacă nici prețurile nu au stat pe loc. Românii își permit vacanțe în străinătate, după ce la momentul aderării noastre în Uniunea Europeană ne scotoceam prin buzunare și nu găseam banii necesari nici măcar pentru bilete de avion.
Ar fi cazul să trecem la un nivel superior, mai ales că banii încep să nu mai fie o problemă. Sigur că vin tot felul de vești îngrijorătoare din vest că o criză economică este iminentă. Dar stăm mai bine ca în 2008, băncile spre exemplu au mai multă forță financiară. Șocul unei eventuale crize va fi resimțit altfel.
Dar încotro mergem? Avem nevoie de autostrăzi și de căi ferate, dar avem nevoie și de un sistem de educație performant, și de spitale moderne și bine echipate.
În marile orașe încă avem probleme cu transportul. Sigur că există mulți edili incapabili, dar poate că nivelul următor de care am amintit anterior ar trebui să însemne și un proiect mamut național de 1.000 de mijloace de transport pentru marile metropole ale țării.
N-am auzit nimic în această campanie despre regionalizare. Avem curajul s-o facem? Dacă da, în ce mod?
Vom crea noi structuri regionale doar pentru a mai da niște sinecuri politice sau vrem cu adevărat ca România să se transforme administrativ?
Posibil ca partidele să nu fi dorit să discute deschis despre cum ar trebui să arate România peste 5 sau 10 ani, pentru că nici politicienii nu cred în planurile astea. Partidele sunt înțesate de oameni slabi, care habar nu au ce înseamnă un proiect de țară.
Peste o săptămână vom alege noul Parlament, iar din păcate vom alege din nou răul cel mic.
Dar mergeți la vot, pentru că soluțiile populiste care ni se tot vântură reprezintă un risc major pentru România. Ar fi păcat ca 20 de ani de suferință, dar și de muncă, să se piardă în urma unor decizii necugetate pe care unii politicieni cu gura mare ar putea să le ia din ianuarie încolo.