Daca filmul lui Danny Boyle a fost desemnat Cel mai bun film al anului 2008 – tema sa recomandindu-l pentru aceasta categorie –, daca a luat, previzibil, Oscarurile pentru coloana sonora si melodie originala (unde a avut chiar doua nominalizari), el si-a virit in sac si premii unde erau altii mai buni. Cum la ora aparitiei editiei deja se stie cine ce a luat, as face acum o lista cu pareri de rau.
In primul rind, imi pare foarte rau pentru Frost/Nixon care, desi e cel mai destept si mai rotund film al anului (sau, ma rog, dintre cele nominalizate), n-a luat nici un Oscar. Imi pare rau pentru Frank Langella, interpretul lui Richard Nixon, ca a plecat fara premiu, desi categoria “Rol principal masculin” a fost grea in acest an. (Ca Oscarul l-a luat Sean Penn si nu favoritul Mickey Rourke tine mai degraba de politica. Sean Penn interpreteaza in Milk rolul politicianului american gay, Harvey Milk, ales consilier in San Francisco, in anii ‘70.) Imi pare rau ca Ron Howard nu a luat Premiul de regie, desi a facut cel mai bun film al sau de pina acum. Imi mai pare rau ca scenaristul lui Frost/Nixon, britanicul Peter Morgan, a trebuit sa se incline in fata unui alt britanic, Simon Beaufoy, premiat pentru Slumdog Millionaire (desi scenariul lui Morgan era infinit mai cizelat si mai subtil). Imi pare rau ca, in ciuda celor spuse mai sus, nici Doubt nu a luat nimic pentru scenariu-adaptare, desi tine in permanenta adevarul ca pe un graunte de mercur peste dilema filmului: l-a abuzat sexual preotul interpretat de Philip Seymour Hoffman pe unul dintre elevii sai?
Filmul lui David Fincher nu e deloc perfect
Imi pare rau si ca The Curious Case of Benjamin Button nu a luat Oscarul pentru imagine. Ce a facut Claudio Miranda in filmul lui David Fincher mi s-a parut mai elegant si mai greu decit ce a facut Anthony Dod Mantle pentru Slumdog… Imi pare tare rau si pentru coloana sonora a filmului, compusa de francezul Alexandre Desplat, desi trebuie sa recunosc ca era prea sobra si prea nostalgica fata de vivacea partitura compusa de A.R. Rahman pentru Slumdog Millionaire (la vreme de criza ne trebuie si ritmuri vesele). Filmul lui David Fincher nu e deloc perfect. Secventele in care diferenta de virsta dintre cei doi eroi (interpretati de Brad Pitt si Cate Blanchett) e prea mare sint neverosimile. Dar are un fir care pe mine m-a prins mult mai mult decit stravezia idee a soporificului anglo-indian. Plecind de la o povestire a lui F. Scott Fitzgerald, filmul isi plaseaza “baza” actiunii in New Orleans-ul de altadata, evocindu-i pe cei care au murit in timpul uraganului Katrina. Asta pe masura ce personajul lui Brad Pitt, care arata tot mai tinar pe masura ce imbatrineste, isi ia adio de la cei dragi. Mi-a parut rau si de revelatia filmului, necunoscuta Taraji P. Henson, care e excelenta in rolul mamei adoptive, de culoare a eroului. Dar Oscarul pentru rol secundar feminin era ca si dat lui Penelope Cruz.
Imi pare nespus de rau o data ca filmul lui Mike Leigh, Happy-Go-Lucky, unul dintre cele mai bune ale anului trecut, n-a avut decit o nominalizare – pentru scenariu original (si a pierdut premiul in favoarea lui Milk), si in al doilea rind pentru ca Sally Hawkins, protagonista lui (Globul de Aur pentru musical/comedie), nici macar n-a fost nominalizata. (In schimb, a fost nominalizata Angelina Jolie, care are in Changeling una dintre cele mai rele prestatii din cariera.)
Mi-a mai parut extrem de rau si pentru In clasa/Entre les murs, de Laurent Cantet, ca nu a luat Oscarul, in detrimentul outsider-ului japonez Okuribito. De fapt, nici filmul lui Yojiro Takita, povestea unui violonist somer care se angajeaza la pompe funebre, nu era favorit, ci documentarul israelian de animatie Waltz with Bashir.
And the Oscars went to
Cel mai bun film – Slumdog Millionaire
Regizor – Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Actor in rol principal – Sean Penn (Milk)
Actrita in rol principal – Kate Winslet (The Reader)
Actor in rol secundar – Heath Ledger (The Dark Knight)
Actrita in rol secundar – Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Scenariu original – Dustin Lance Black (Milk)
Scenariu adaptare – Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)
Imagine – Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire)
Montaj – Chris Dickens (Slumdog Millionaire)
Scenografie – The Curious Case of Benjamin Button
Costume – The Dutchess
Machiaj – The Curious Case of Benjamin Button
Coloana sonora – A.R. Rahman (Slumdog Millionaire)
Melodie originala – Jai Ho (Slumdog Millionaire)
Sunet – Slumdog Millionaire
Montaj sunet – The Dark Knight
Efecte vizuale – The Curious Case of Benjamin Button
Lungmetraj de animatie – WALL-E de Thomas Newman
Film vorbit in alta limba decit engleza – Okuribito (Japonia) de Yojiro Takita
Documentar de lungmetraj – Man on Wire de James Marsh, Simon Chinn
Scurtmetraj documentar – Smile Pinki de Megan Mylan
Scurtmetraj de animatie – La maison en petits cubs de Kunio Kato
Scurtmetraj de fictiune – Spielzeugland de Jochen Alexander Freydank
Editia de anul trecut, o exceptie
Fata de editia de anul trecut, Oscarurile din acest an par de pe alta planeta. Ma intreb ce film ar fi votat membrii AMPAS daca Slumdog Millionaire, Nu exista tara pentru batrini/No Country for Old Men si Va curge singe/There Will be Blood ar fi concurat in acelasi an. Tot Slumdog Millionaire? Atunci nu e bine. Editia Oscarurilor de anul trecut a fost cea mai curata din ultimii ani. Numai ca ea a fost o exceptie.