In aceasta lume cosmaresca inventata de Jose Saramago, Centrul joaca acelasi rol pe care il are castelul lui Kafka, autoritatea suprema care guverneaza o societate de consum. Centrul controleaza tot, cumpara tot si vinde tot.
Atunci cind Centrul nu mai doreste un produs, acel produs trebuie sa dispara, la fel ca si creatorul sau. De aici si drama lui Cipriano Algor si a familiei sale. La saizeci si patru de ani, olarul trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru a-si intretine familia. El incepe sa creeze mici figurine kitsch pe care spera sa le vinda la Centru. E usor de banuit ca ideea sa nu va avea succes, dar munca il mentine pe Algor in viata, il face sa se simta util si sa uite de dezastrele care se petrec in jurul sau.
Caverna este o meditatie despre rolul individului in societatea moderna, despre sensul existentei sale si despre conditia creatorului pus in situatia de a-si abandona meseria. La inceput, Algor nu cedeaza, ci lupta impotriva Centrului. Intr-o zi descopera o pestera in subsolul Centrului, plina cu schelete umane. In fata acestei imagini, olarul exclama: “Acesti oameni sintem noi”. Cu aceste cuvinte simple el transmite revolta si familiei sale. Cei trei vor parasi Centrul si orasul in care au trait atitia ani. Plecarea lor este o forma finala de revolta.
Jose Saramago, Pestera
Traducere din limba portugheza
de Mioara Caragea, colectia
“Biblioteca Polirom. Seria de autor
«Jose Saramago»“, Editura Polirom,
2009, 42.95 lei