Am dat intimplator, printr-un sac cu ziare, de o revista culturala numita „Outopos“. Am rasfoit-o si m-a lovit un soi de nostalgie. Poate ar trebui sa spun ca a fost o zi senina de primavara, cu pasari cintatoare prin copaci, cu muguri pocnind in razele suave ale diminetii. Sau o seara furioasa, cind am luat – fracturist – bataie pe strada. Sau o betie. Sau ca, realizind nevoia de poezie, indiferenta fata de noua generatie si genialitatea citorva tineri (printre care si noi), ne-am intilnit ca sa facem o revolutie culturala.
Din fericire, as zice, n-a fost nimic din toate acestea. Habar n-am cit idealism adolescentin si ce doza de maturitate au strins laolalta zece-douazeci de studenti ieseni, in jurul unui singur scriitor matur – Serban Alexandru –, care au pus bazele Asociatiei Culturale Outopos (cu acte-n regula, in 1997). Stiu doar ca ne placea sa ne adunam si sa incercam sa construim ceva in jurul unui plan comun.
In revista „Outopos“ – din care au aparut doar cinci numere, iar cel mai reusit zace si acum pe calc – am debutat ca tehnoredactor, corector, redactor, editorialist, reporter la fata locului, poet si prozator. Lucian Dan Teodorovici, la fel (mai putin poet, dar se compenseaza prin aceea ca el si-a descoperit atunci vocatia de editor). Am tinut vreo doi ani un cenaclu literar, prin care au trecut oameni care astazi sint scriitori, critici, cercetatori sau asistenti universitari (amintesc doar citeva nume: Doris Mironescu, Bogdan Cretu, Codrin Dinu Vasiliu, Livia Iacob, Serban Axinte, Adrian Romila). Am infiintat impreuna Editura Outopos si colectia „Noua Literatura“, in care (ne)-au aparut zece carti (pe linga cele ale noastre, si cele ale „neutopistilor“ Dan Lungu, O. Nimigean si Michael Astner; de notat ca mai toate au reusit sa depaseasca stadiul de vanity-press, fiind privite cu seriozitate de presa culturala a vremii). Apoi, dupa studentie, viata ne-a cam imprastiat…
Indemnul nou
Sperind ca rindurile de mai sus pot constitui o buna motivatie pentru dumneavoastra, joi, 12 martie 2009, ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi“, va invit la inaugurarea Clubului Literar Copou, unde Lucian Dan Teodorovici va avea o lectura publica din cea mai recenta carte a sa, Celelalte povesti de dragoste.
Tin sa precizez ca prin sedintele, deocamdata bilunare, ale Clubului nu-i vorba de o reunire a vechii echipe, ci mai degraba de dorinta de a crea o atmosfera literara vie – normala intr-un oras asa-zis cultural – in care cititorii sa aiba ocazia de a intilni atit scriitori consacrati, cit si tineri care doresc sa devina scriitori, dar nu au gasit inca un mediu de formare.