Fusese condamnat pentru trei tentative de omor, dar a fost eliberat conditionat de Tribunalul Dolj pe motive medicale, fiind diagnosticat cu glaucom. Ancheta declansata acolo a descoperit o multime de ciudatenii.
Diagnosticele medicale erau dubioase. Judecatoarea care l-a eliberat s-a grabit s-o faca, desi avea si varianta internarii sub paza. Procurorul de caz (cercetat anterior de DNA pentru posibile legaturi cu lumea interlopa) nu a inaintat recurs. Totul s-a brodit cum nu se poate mai bine.
S-a vorbit mult si argumentat despre legaturile ce exista in Craiova intre lumea interlopa si lumea justitiei. De intimplat insa nu s-a intimplat nimic. Isi mai aminteste cineva de fratii Raducanoiu, copiii fostului prefect de Dolj? Cind si cind mai apareau pe la stiri, ba cu cite un scandal cu batai in plina strada, ba cu vreun caz de vatamare corporala sau conducerea masinii sub influenta bauturilor alcoolice. Sau il mai tine cineva minte pe fiul judecatorului Covei, protagonistul a nenumarate accidente si scandaluri, cel cu sase-sapte dosare penale si nici o condamnare?
Si cine sa isi mai aduca aminte de miile de articole de ziar care vorbeau despre relatiile strinse intre infractori si oamenii legii din Craiova? Sau de cazurile in care cite o judecatoare sau o procuroare isi traiau povestile de iubire alaturi de personaje din lumea interlopa?
De fapt nu asa trebuie judecate lucrurile. In privinta organizarii administrative si juridice, Oltenia nu e in Romania decit formal. Poate ca nici n-a fost vreodata altfel. Analogia care imi e cel mai la indemina e cea cu Sicilia, regiune autonoma din cadrul Italiei. La fel ca Sicilia, Oltenia se autoadministreaza. Indiferent de deciziile puterii politice ale statului central, in Oltenia lucrurile functioneaza asa cum au functionat dintotdeauna, sub controlul unor clanuri create prin relatii de rudenie si – intr-o masura mai mica – de afaceri.
Autoritatea liderilor de clan e deasupra legilor statului, distinctia legal-ilegal nu functioneaza, iar sefii de clanuri sau de retele, precum si rudele lor apropiate, detin functii importante fie in aparatul de stat, fie in retelele de afaceri legale, si se bucura cu totii de impunitate.
Impotriva acestor aranjamente nici puterea centrala, cea de la Bucuresti, nu are ce face. De altfel, singurul mod prin care autoritatile guvernamentale isi mentin controlul asupra provinciei respective este acceptarea situatiei de facto, deci colaborarea cu clanurile aflate la putere. Asa ca acolo, in Sicilia noastra, se poate face orice.
Iata, tocmai am citit o stire interesanta: protagonistul unui accident petrecut in Timisoara, care a intrat cu un Ferrari pe trotuar si a ucis un tinar ce se plimba, va fi judecat la Craiova. Avocatii soferului acuzat au cerut stramutarea procesului, pentru a avea parte de un proces echitabil, neinfluentat de mass media. Si, dupa cum stie toata lumea, pentru un proces echitabil unde sa gasesti loc mai bun decit Craiova? Poate doar in Sicilia, la Cosa Nostra. Da’ las’ ca e buna si Cosa noastra…