O lume pe care multi intelectuali britanici o considerau pierduta pentru totdeauna din punctul de vedere al libertatii de exprimare. Autoarea constata ca aceste tari aveau o intelectualitate plina de vitalitate, dominata insa de frica represiunii.
Capitolul despre Romania vorbeste si despre ceea ce lipsea vietii intelectuale romanesti fata de restul statelor vizate de Douglas-Home. Jurnalista descopera cu uimire o intelectualitate adesea dezbinata, un univers din care literatura samizdat lipsea, iar miscari majore precum a fost „Charta 77“ in Cehoslovacia nu au existat aici.
Discutia de la standul Romaniei nu s-a oprit la carte, ci a incercat sa stabileasca o legatura intre acele alte vremuri si perioada contemporana. A fost, de altfel, o ocazie potrivita pentru ca cei patru invitati, care au legaturi cu literatura romana sau au vizitat Romania in anii tulburi de dinainte de 1989, sa se intilneasca intr-o dezbatere organizata de aceasta data de o institutie romaneasca intr-un stand national. Jessica Douglas-Home, Mark Almond si Anthony Daniels au scris in marile publicatii britanice despre Romania in actualul context politic si social. Anne Stewart este poeta, fondatoare a organizatiei „poetry p f“ si este atrasa de poezia romana contemporana.
„E nevoie sa atragi atentia“
O seara mai tirziu, pe 21 aprilie, la sediul ICR Londra a fost vernisata expozitia Constantin Brancusi Fotograf, care cuprinde 30 de tiraje moderne dupa fotografiile originale realizate de artist. A fost, de asemenea, anuntata publicarea in 2010 a cartii Brancusi, scrisa de Sanda Miller, in seria „Critical Lives“. Expozitia va fi deschisa in perioada 22 aprilie – 13 mai, la galeria Institutului Cultural Roman din 1 Belgrave Square, Londra.
In urma unui parteneriat intre ICR si Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural National, participarea romaneasca la evenimentele majore ale lumii editoriale a fost impartita, Londra fiind de acum pe agenda ICR. „ICR nu stiu ce aduce nou exact, pot sa spun ca in ultimii doi-trei ani, impreuna cu colegii de la Centrul National al Cartii am mers constant la tirgurile internationale de carte, unde am incercat sa atragem editori, sa atragem interesul revistelor literare si al fundatiilor culturale straine asupra autorilor romani. S-a intimplat sa organizam si participarea Romaniei la aceste tirguri, de aceea nu a fost foarte complicat, anumite contacte le aveam deja si e mult mai usor sa organizezi un stand la un tirg unde ai parteneri deja printre editori, cum e cazul Spaniei. Chiar am facut de curind o statistica in privinta tarilor care publica cei mai multi autori romani prin programele noastre, iar Spania e pe primul loc“, spune Corina Bernic, sef serviciu in cadrul CENNAC.
ICR motiveaza alegerea unui stand foarte mare, de 108 metri patrati, prin faptul ca literatura romana are acum nevoie in primul rind sa atraga atentia, chiar si prin dimensiunile spatiului de expozitie. „Am optat pentru un stand foarte mare pentru ca vrem sa convingem piata de carte britanica sa se uite inspre noi. A fost o suprafata mare, omologii nostri, de exemplu, de la Hungarian Book Center nu au avut deloc stand, au participat in standul Literature Across Frontiers. Tirgul de la Londra este, intr-adevar, foarte scump, dar pe noi ne-a incurajat participarea de anul trecut, in urma careia s-au vazut rezultatele, avem deja edituri care vor publica literatura romana, de anul viitor incepe seria de la Plymouth University Press“, detaliaza Corina Bernic.
Conferinta la „Bookfest“
Centrul National al Cartii din cadrul Institutului Cultural Roman va organiza anul acesta la „Bookfest“ o conferinta a centrelor de carte europene. „Este o idee care ne-a venit in februarie, in urma prezentei de la Edinburgh. Consideram ca este important sa ne vedem mai des pentru ca impartim in mare parte aceleasi probleme. Ne vom intilni asadar la Bucuresti in iunie. Majoritatea acestor centre de carte nu si-au trimis niciodata reprezentanti la Bucuresti, desi au afaceri cu editori romani. Ii vor cunoaste la «Bookfest» si poate vor fi si mai interesati sa lege colaborari cu Romania“, a declarat Corina Bernic, sef serviciu in cadrul CENNAC.
» „Toate aceste tirguri se numesc de carte, insa sint extrem de diferite in ceea ce priveste profilul lor. Londra este un tirg adresat profesionistilor, aici nu vii cu autori sa-i lansezi la stand sau sa le organizezi lecturi. Asta se intimpla doar daca ai autori precum Salman Rushdie sau Umberto Eco, care atrag public indiferent de profilul tirgului. Pe de alta parte, Tirgul de la Leipzig este axat pe promovarea autorilor, a lecturilor si a gustului pentru citit. Acolo nu poti merge cu un stand fara sa ai autori. La Londra nu ai ce cauta cu autori, mai ales daca nu ai autori foarte cunoscuti.“ – Corina Bernic, sef serviciu CENNAC