Cum peste doua zile plec spre Cannes, numai insiruirea numelor tuturor cineastilor din Competitia Oficiala ma convinge ca nu am voie sa pierd in acest an mai nimic din filmele care se bat pentru Palme d’Or (ma rog, pe Isabel Coixet as putea-o sari de pe acum): Pedro Almodovar, Andrea Arnold, Jacques Audiard, Marco Bellocchio, Jane Campion, Isabel Coixet, Xavier Giannoli, Michael Haneke, Ang Lee, Ken Loach, Lou Ye, Brillante Mendoza, Gaspard Noe, Park Chan-wook, Alain Resnais, Elia Suleiman, Quentin Tarantino, Johnnie To, Tsai Ming-liang, Lars Von Trier.
Daca in cadrul Competitiei Oficiale Cannes-ul se intoarce la clasici, el se deschide cu o premiera: e primul an cind un film de animatie face inaugurarea, dar e si primul cu un film in 3D: Up, cea mai proaspata productie Pixar.
Din Selectia Oficiala face parte si sectiunea “Un Certain Regard”, unde Romania e reprezentata de doua filme: Politist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu, si omnibusul Amintiri din Epoca de Aur, scris si produs de Cristian Mungiu si regizat de Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Ioana Uricariu, Constantin Popescu si Razvan Marculescu. Romanii concureaza la premiul sectiunii respective (si la alte premii pe care juriul prezidat de Paolo Sorrentino le poate hotari ad-hoc), alaturi de Alain Cavalier, cu Irene, Pavel Lunghin, cu Tsar sau Bahman Ghobadi, cu No One Knows about Persian Cats.
In paranteza Proiectiilor Speciale, incluse tot in Selectia Oficiala a Festivalului, a fost introdus si Cendres et sang, debutul in regia de film al actritei Fanny Ardant. Filmul e coprodus de Tudor Giurgiu si Libra Film, a fost turnat anul trecut preponderent in Romania, iar din distributia lui fac parte si Olga Tudorache, Ion Besoiu, Tudor Aaron Istodor si Oana Pellea.
Alti romani la Cannes
O alta prezenta romaneasca, despre care nu s-a vorbit in presa aproape deloc, este cea a lui Andrei Tanase in sectiunea “Semaine de la Critique”. Tinarul cineast semneaza scurtmetrajul McRussia, parte a filmului-omnibus Cine-train, un proiect care a preluat ideea lui Aleksandr Medvedkin si care a antrenat 18 tineri cineasti care au circulat 9.288 de kilometri de la Moscova la Vladivostock, intrebindu-se “Care e capatul Europei? “. Rezultatul sint sase documentare de scurtmetraj realizate cu sprijinul Retelei Europene a Noului Cinema NISI MASA. McRussia e o coproductie Romania-Bulgaria-Germania, realizata de Andrei Tanase impreuna cu Gheorghi Groskov si Florian Krebs.
Pe Croazeta ajung si Cea mai fericita fata din lume, de Radu Jude, si Radu Jude insotit de producatorul filmului, Ada Solomon. Filmul lui Radu Jude va fi proiectat pe 19 mai, in cadrul programului ACID (Association for Independent Cinema and its Broadcasting), program initiat in 1994 care prezinta filme independente alese de 20 de regizori de film, in scopul inlesnirii distribuirii si accesului lor la public. Mai adaugam si prezenta in cadrul sectiunii “La Quinzaine des Realisateurs” a lui Mihai Malaimare Jr., cel care semneaza imaginea productiei lui Francis Ford Coppola, Tetro.
“Romanian Short Waves 2009”
Romania are din nou pavilion in Market, unde abia astept sa beau o cafea buna facuta de Laurentiu Bratan. In Short Film Corner sint prezentate in acest an, sub titlul generic “Romanian Short Waves 2009”, scurtmetrajele: Fabulosul destin al lui Toma Cuzin de Paul Negoescu si Vlad Trandafir, Bric-Brac de Gabriel Achim, Renovare de Paul Negoescu, Danut pleaca pe vapor, Nunta lui Oli de Tudor Giurgiu, Palmele de George Chiper, Lungul drum spre casa de Anamaria Chiovean, In loc sa mori de Radu Dragomir si omnibus-ul Un barbat urmareste o femeie de Gabriel Achim, Ivo Baru, Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Paul Manolescu, Paul Sorin Damian, Catalin Leescu.
Sa nu uit: Daniel Mitulescu participa in sectiunea “European Film Promotion – Producers on the Move”, care invita mai multi tineri producatori europeni cu proiectele lor, in ideea de a-i face cunoscuti si de a le inlesni contactele cu cei din domeniu. Daniel Mitulescu e producatorul lui Eu cind vreau sa fluier, fluier, debutul in lungmetraj al lui Florin Serban, ale carui filmari au luat sfirsit de curind, si e de asemenea producatorul lui Un balon in forma de inima, de Catalin Mitulescu, aflat in pre-productie.
Urmariti in editiile viitoare ale
“Suplimentului de cultura”
corespondentele speciale de la
Festivalul de Film de la Cannes.