Volumul Celelalte povesti de dragoste ale lui Lucian Dan Teodorovici vine cu 11 proze scurte care se invirt in jurul aceleasi teme: esecul in iubire. “Rutina si amorul casnic sint temele principale in volumul acesta, foarte bine inchegat. Amorul unic, care cade adesea in rutina, dar care nu poate fi pina la capat altfel decit unic. Si, pe undeva, patetic”, e de parere Simona Sora. “Lucian Dan Teodorovici este un autor foarte personal, as zice atit de personal incit, de cite ori a incercat sa iasa din propria formula, n-a reusit pina la capat. Scriitura sa este un aliaj rar de umor negru si detenta metafizica”, l-a descris criticul.
Cu mentiunea ca “am mereu surprize de la amindoi”, Simona Sora a marturisit ca tocmai l-a descoperit pe Florin Lazarescu – nuvelistul. “Despre Florin Lazarescu as indrazni sa spun acum ca este in primul rind un nuvelist, desi el s-a afirmat ca romancier. Sa scrii proza scurta este unul dintre cele mai dificile lucruri la care te poti incumeta. El nu mizeaza pe surpriza finala, cum se obisnuia in proza scurta, ceea ce este un nou truc al scriitorilor contemporani.” Lampa cu caciula, titlu dat de povestirea ecranizata de Radu Jude si distinsa cu peste 30 de premii, contine titluri selectate de autor din toate povestirile scrise in ultimii zece ani. Una dintre ele a aparut si in prima carte publicata de autor, la o editura mica, intr-un tiraj infim. “Primul meu volum a existat oficial doar in citeva cronici, dar nu a existat si pentru cititori. Avea o coperta atit de urita, incit mi-a si fost rusine sa o arat, de aceea am vrut sa inchei niste conturi cu trecutul”, a explicat Lazarescu. Citeva dintre ele ar putea face figura la fel de buna in cinema ca Lampa cu caciula. “Am inca 3-4 povestiri care ar avea potential de film, dar eu nu scriu gindindu-ma ca ar putea fi transformate in filme. Faptul ca Lampa cu caciula a fost ecranizata a fost un noroc. Iar meritul pentru premiile obtinute ii apartine regizorului. Putea la fel de bine sa iasa un film prost”, crede scriitorul.
Lecturile – evenimente care ne aduc la “normalitate”
Dupa lecturi, s-a incins o discutie despre proza scurta, inca un fel de Cenusareasa a literaturii. “E un gen pe care il iubesc, insa orice scriitor, vrind-nevrind, e putin dezarmat cind aude spunindu-se ca proza scurta nu e de interes public. As fi insa putin ipocrit sa spun ca e mai dificila decit romanul. E doar diferita”, a spus Lucian Dan Teodorovici. Florin Lazarescu l-a completat, concis: “Sint povesti de o pagina care au forta unui roman”.
Cei doi tineri scriitori au avut cite ceva de spus si despre generatia in care au fost incadrati recent (intr-un articol din revista “Vatra”), laolalta cu toti cei care au publicat vreo carte din 2000 incoace: generatia douamiista. “Mi-e greu sa cred ca exista vreo legatura intre Filip Florian, de exemplu, si Ionut Chiva”, este de parere Lucian Dan Teodorovici. Florin Lazarescu a adaugat ca, “dupa regula asta, Andreea Marin si Mihaela Radulescu sint scriitori douamiisti, pentru ca amindoua au publicat carti”. “Nu inteleg de unde graba asta de a incadra totul. Mie, personal, imi repugna teribil incadrarea intr-o generatie pe criterii estetice, pentru ca fiecare scriitor are o viziune si o abordare proprie, la care a ajuns muncind ani intregi, exersindu-si scriitura. E atit de diversa literatura actuala, incit chiar nu cred ca se poate gasi un concept care s-o acopere”, a completat Teodorovici.
Seara de marti a deschis o serie de evenimente care ne aduc la “normalitate”, dupa cum a subliniat Florin Lazarescu: cititorul roman ar putea prinde gustul lecturilor publice, considerate prea putin pasionante la noi. Urmatorii povestasi vor sosi la MTR in iulie.