Mi-e teama ca aceasta explozie de trupe care vin in Romania este mai degraba cantitativa si mai am credinta ca este si aleatorie, adica nu este nimic programat, e “la ce o da Dumnezeu”. Cel putin asa mi se pare mie. Vin si trupe bune, si trupe mai vechi, insa in general, din ce am observat eu, vin mai degraba trupe usor expirate decit trupe care sint vii si in mare voga in momentul respectiv.
Care ar fi concertele mari pe care tu le-ai asteptat si nu au avut loc inca?
De exemplu, ma gindesc in primul rind la Dream Theater. Dream Theater a concertat in mod repetat in estul Europei si mai ales la Budapesta. La sfirsitul saptaminii trecute au cintat la Tavarna, dupa ce cu doua zile inainte cintasera la Budapesta. Bucurestiul a fost ocolit. Mie Dream Theater mi se pare o formatie de referinta pentru muzica rock progresiva a zilelor noastre. Este una dintre trupele cele mai grele. Or, cind o trupa de calibrul acesta ocoleste sistematic Romania inseamna ca e o problema de anvergura. De exemplu, acum o luna si jumatate a fost Anathema, un concert foarte bun, o trupa pe care o mai vazusem chiar impreuna acum doi ani la ARTmania, in Sibiu. Nu stiu sa iti spun daca am mai vazut vreun concert mare anul acesta. Am fost la Santana la B’ESTFEST, dar Santana este, in momentul de fata, pentru mine, undeva la granita intre muzica pop si rock.
Un mare concert pop vom avea totusi. Este un mare vis al romanilor sa o vada pe Madonna, vis care va deveni realitate in cele din urma.
Pentru amatorii de muzica pop este excelent. Pe mine, capitolul acesta nu ma intereseaza aproape deloc.
Sint concerte cu Rolling Stones sau Depeche Mode, de exemplu, care aduna foarte multa publicitate, dar in acelasi timp si foarte multa lume.
Asa s-a intimplat si la Santana. Santana a adunat cei mai multi spectatori. In seara in care a cintat au fost peste 20.000 de oameni la Romexpo, ceea ce nu s-a intimplat, de exemplu, cu o saptamina inainte, cind la Arenele Romane cintasera Qeensryche. Oroarea nu a fost ca au cintat Qeensryche si ca nu au avut un mare public, dar Qeensryche au cintat in deschidere la Limp Bizkit. Mie mi se pare o mare porcarie, dar poate e parerea mea deformata.
Aici intervine si o profesionalizare, o specializare a organizatorilor. Intirzie sa apara aceasta profesionalizare? Exista suficienti organizatori profesionisti de evenimente?
Mi se pare ca totul se face cam dupa ureche. De asta si spun ca noi nu am avut pina la urma niste mari concerte, sa spunem personalitati grele. Revin din nou la exemplul Budapestei. Eu am vazut la Budapesta acum doi ani un concert Roger Waters. Lui Roger Waters nici nu i-a trecut prin minte ca ar putea sa vina la Bucuresti sau oriunde in Romania sa cinte, in primul rind pentru ca nu a primit o propunere serioasa si in al doilea rind pentru ca se stie ca in Romania sint foarte mari probleme cu sonorizarea, care este intre mizerabila si execrabila.
Asta daca nu vii cu camioanele de acasa.
Ceea ce nu se prea intimpla. Nu mai spun ca celalalt pol al Pink Floyd-ului, David Gilmoure, concerteaza la Varsovia, dar Doamne fereste nu se gindeste sa vina in Romania. La acest capitol sufar. Este adevarat ca am mai vazut in Bucuresti un Paradise Lost, Therion, e foarte bine, dar mi se pare inca foarte putin. Noi nu sintem inca nici macar la nivelul bulgarilor.
Tentatia ta de fiecare vara este ARTmania, care are loc la Sibiu. Anul trecut ARTmania a parasit Piata Mare si a fost la cort. Ai fost dezamagit?
Nu am fost dezamagit pentru ca anul trecut nu am putut sa ajung. Se terminase Campionatul European si am plecat direct in concediu. Eu merg pentru ca din punctul meu de vedere la ARTmania se petrec lucruri interesante. Pot sa vad si trupe tinere, nu sint nostalgic de felul meu. Inca ascult muzica veche, muzica grea a rockului progresiv, dar imi place sa vad cum evolueaza si trupele noi. De exemplu, stiu cum suna din concerte, dar mai ales de pe discuri noul Nightwish, cu noua solista, dar sint curios sa ii vad pe viu, pentru ca am niste mari semne de intrebare la nivelul solistei.
In acelasi timp, revine My Dying Bride, o trupa cu cota mare.
Nu sint slabiciunea mea. Stiu ca pe felia lor sint foarte buni. Ei au aparut in Anglia concomitent cu Anathema si Paradise Lost. Cele doua trupe au inceput sa cinte altceva intre timp, ei insa au ramas ancorati in stilul doom. In continuare au publicul lor si nu este deloc de neglizat. Sint curios sa vad cum suna Pain, pentru ca nu am ascultat niciodata, in afara de niste experiente aproximative de pe Youtube, unde poti asculta toate draciile care iti trec prin cap.