Pina acum, nimic relevant nu a venit din partea domniei sale. Cea mai importanta stire pe care am citit-o in presa a fost ca transporta in cosul bicicletei cu care merge la serviciu geanta sa Gucci de 2.000 de euro. Iar “pe surse”, stiu ca a plecat nonsalant la masa, in timp ce un grup de sindicalisti isi striga foamea in fata ministerului.
Dar cel mai trist este ca Theodor Paleologu, un om despre care multi au sperat ca va aduce prospetime si o noua gindire la Ministerul Culturii, devine pe zi ce trece doar un alt politician dimbovitean. Argumente in sprijinul afirmatiei mele sint multe. In primul rind, fiul lui Alexandru Paleologu s-a molipsit de meteahna de a nu-si respecta principiile. Iata ce declara pe blogul personal in 2008: “Ne aducem cu totii aminte de statul-PSD din perioada 2000-2004, cind practic orice opozitie fusese redusa la tacere. O noua guvernare PSD ar folosi criza ca pretext pentru un clientelism inca si mai strasnic, bazat de data asta pe critica ideologica a «capitalismului de dreapta». Mergeti afara si uitati-va cum s-au impinzit din nou strazile cu steaguri, panouri si pancarte rosii: este imaginea exacta a ceea ce se pregateste” (Scrisoare catre liberali, noiembrie 2008). Alaturi de cine guverneaza ministrul Culturii acum?
Apoi iesirea din noaptea incendiului de linga Biserica Armeneasca a fost tot una in stil politicianist. Luminat de reflectoarele televiziunilor, Theodor Paleologu a sarit sa certe pe toti din jur pentru cladirea prea inalta care ardea in fata sa. A facut-o insa ca un om nepregatit, care nu stia ca si Ministerul Culturii are o responsabilitate pentru povestea respectiva. Tocmai de aceea, primarul sectorului 2, desi vinovat, l-a dominat si a facut sa para domnul ministru un copil cu o jucarie prea mare. Una pe care risca sa o strice sau sa o piarda.
O cronologie
Ianuarie 2009
» Fondurile alocate, anul acesta, proiectelor culturale si cultelor reprezinta doar jumatate din cele de care s-a beneficiat in 2008. Comparativ cu anul 2008, cind proiectele culturale au primit 42 de milioane de lei, anul acesta s-au alocat doar 22 de milioane de lei, in vreme ce cultele vor primi aproape jumatate din suma de 270 de milioane de lei, de care au beneficiat anul trecut.
Martie 2009
» Institutiile de cultura vor fi dotate cu containere de colectare a surselor de iluminat uzate.
Aprilie 2009
» Bugetul pe 2009 al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, stabilit initial la 1,2 miliarde de lei, este mai mic cu 28 de milioane in urma rectificarii bugetare, a precizat ministrul de resort. Ministrul Culturii a lasat sa se inteleaga faptul ca, pentru proiectele care ar urma sa beneficieze de fonduri total insuficiente, se ia in calcul inclusiv varianta ca ele sa nu mai fie organizate anul acesta. Potrivit ministrului Culturii, Festivalul International “George Enescu” nu va fi afectat de rectificare.
» Paleologu s-a intilnit cu cineastii pentru a gasi solutii la problemele filmului romanesc. “Trebuie sa cunosc, in calitate de ministru, toate parerile din domeniu, pentru ca am fost, in ultima vreme, destinatarul mai multor scrisori deschise”, a adaugat Paleologu, cu referire la “petitiile” pe care le-a primit din partea cineastilor nemultumiti, in principal, de concursul Centrului National al Cinematografiei pentru proiecte cinematografice si de atribuirea fondurilor destinate festivalurilor de film.
Mai 2009
» Ministerul Culturii nu dispune, anul acesta, de bani pentru dotarea bibliotecilor cu carti. “Aceasta este situatia in care ne aflam la momentul actual. Este o saracie lucie, care nu ne permite nici macar sa cumparam apa plata pentru angajatii ministerului”, a precizat secretarul general al Ministerului Culturii, Mircea Staicu. Achizitia de carti la nivel national nu va fi insa compromisa in totalitate, in conditiile in care, potrivit Ministerului Culturii, Loteria Nationala trebuie sa puna la dispozitie in acest scop, anual, 0,4% din profit. Bugetul de criza din 2009 va afecta si teatrele si muzeele, care, spun reprezentantii ministerului, vor trebui “sa-si mai reduca din pretentii”. Tot din pricina crizei de fonduri, Ministerul Culturii nu va mai finanta, anul acesta, programul “Promocult 2009”.
Iunie 2009
» Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, le-a spus participantilor prezenti la mitingul impotriva numirilor pe criterii politice la sefia directiilor de cultura, ca ar demisiona cu placere din functie, chiar miine, daca i s-ar cere acest lucru. “Vreme de sase luni, am fost singurul om care a protestat fata de politizarea deconcentratelor. De atunci, sint tot singur, iar imobiliarii vor sa ma zboare”, a spus Paleologu.
» Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a participat la Bookfest 2009 la lansarea volumului Cartea Neagra a Patrimoniului. Aceasta fost redactata de Hanna Derer, arhitect urbanist si consilier personal al ministrului. Lansarea volumului este parte a campaniei “Omul darima locul”, organizata de minister cu scopul de a schimba perceptia asupra patrimoniului construit.
» Tot la Bookfest, Paleologu si-a lansat culegerea de articole scrise in perioada 2005-2006, intitulata Era suparaciosilor.
» Informatia oferita de ministrul Paleologu potrivit careia PDL are cei mai frumosi ministri din Guvern nu a fost inclusa in aceasta selectie din motive lesne de inteles.