In anii ’80, eram probabil la fel de apolitic ca realizatorul acestui documentar. Mi-am dat seama repede ca a asculta rock la Europa Libera, de pilda, la celebra emisiune „Metronom“, poate deveni o atitudine politica extrem de periculoasa in ochii regimului. Pentru primul realizator al acestei emisiuni, legendarul Cornel Chiriac, a da muzica romanilor s-a dovedit chiar fatal (a fost injunghiat in noaptea de 4 martie 1975, la Munchen).
Ca regimul comunist exagera amenintarea Europei Libere o spune si Alexandru Solomon: „Ceausescu vedea in REL principalul inamic pe piata externa, in lumea larga, ceea ce e clar ca era o fantasma“. Asta nu l-a impiedicat sa mobilizeze un arsenal exagerat impotriva ziaristilor: de la presiuni si dezinformare la colete-capcana, bombe, radiatii ucigatoare, ba chiar si serviciile unor teroristi internationali (cum este Carlos „Sacalul“, si el intervievat in acest documentar).
Cold Waves ne ofera o transa de istorie sub forma unui documentar tensionant ce are la fel de multe suspense ca un thriller de la Hollywood. In acelasi timp este si un portret de grup al protagonistilor acestui razboi, de ambele parti ale baricadei, personaje care in ultimii 20 de ani au fost, cred eu, insuficient cunoscute.
Un tiran mai luminat pe nume Napoleon Bonaparte era de parere ca „patru ziare ostile sint mai de temut decit o mie de baionete“. Oare cite mii de baionete reprezenta Europa Libera pentru securistii lui Ceausescu?
Si, as mai intreba, cite baionete mai reprezinta azi un ziar sau un post de radio, oricare ar fi ele, pentru oricare dintre conducatorii Romaniei?