Lucrurile nu stau insa, la o privire mai atenta, chiar asa. Singuraticul nostru presedinte are la dispozitie o sumedenie de servicii & institutii de diferite feluri, are pe biroul cotrocenist orice dosar ii este necesar, are adica munitie, scuzati-mi paralela cu scandalul aflat pe ordinea de zi, pentru un razboi mult mai lung si mult mai intens cu presa. Si nu numai cu presa.
Pentru a-l compatimi pe presedinte cind exclama, in fata camerelor de luat vederi, ca de frate nu te poti apara, pozitionindu-se in postura de victima a lui Mircea, trebuie sa detii o suficienta doza de naivitate. Altfel, ti-ai da seama ca un om care se pregateste de o noua victorie in alegeri, inconjurat de un asemenea aparat de informatii, n-ar fi putut sa fie inocent in privinta afacerilor fratelui sau. N-ar fi avut cum sa fie luat pe nepregatite. N-ar fi avut cum sa ajunga „dezamagit“ de asocierile „dubioase“ ale acestuia. Pentru ca le-ar fi putut preveni daca ar fi vrut. Asa cum s-a impus in fata fratelui in momentul in care in presa lucrurile au inceput sa transpire, la fel s-ar fi putut impune atunci cind Mircea Basescu a inceput sa lucreze, fie si ca simplu intermediar sau transportator, in afacerile cu armament. N-a facut-o. Nu stim de ce. Putem doar sa ne inchipuim, dar orice inchipuire, aici, nu face decit sa rotunjeasca imaginea de victima a presedintelui.
Unii comentatori au venit si cu ideea ca scandalul ultim, care-l priveste pe Mircea Basescu, e mai usor de controlat de presedinte decit ar fi fost un „scandal Udrea“, prin faptul ca implicarea fratelui in afaceri necurate e mult mai dificil, daca nu imposibil, de dovedit. Si, prin urmare, el ar fi venit ca o manusa pentru presedinte, sufocind astfel interesul presei pentru ceea ce se intimpla la Ministerul Turismului. Nici aici nu sint convins ca s-ar putea gasi prea multe boabe de adevar.
Poate ca, daca am limita totul la cercul oamenilor cu adevarat informati, si prima ipoteza, conform careia scandalul cu armament i-ar aduce mai degraba beneficii „victimei“ Traian Basescu, si a doua, conform careia acest scandal ar avea rolul de a acoperi problema Udrea, ar putea fi luate in calcul. Dar, daca sfatuitorii presedintelui fac greseala asta, adica se uita doar in directia oamenilor care problematizeaza cu adevarat lucrurile, fiind avizi de informatii si cautind dedesubturi demne de diverse teorii ale conspiratiilor, atunci Traian Basescu va avea cu adevarat o mare problema la alegerile din noiembrie.
Iar asta pentru ca marea parte a electoratului e formata din cetateni pentru care jocurile politice, de orice fel, sint o chestiune secunda, de discutat eventual, in lipsa altor subiecte, la o sueta, cind si cind. Pentru acestia, cuvintul „armament“ pus linga numele propriu „Basescu“ are un impact mult mai mare decit o suta de articole din presa in care implicatiile, conspiratiile, justificarile sint disecate, analizate, explicate s.a.m.d. Daca Traian Basescu n-a invatat asta in douazeci de ani de putere (fie ea la diferite niveluri), inseamna ca a ratat esentialul.
E greu de crezut insa ca n-a invatat. E greu de spus despre uluitor de priceputul Traian Basescu, atunci cind vine vorba despre relatia cu electoratul, ca n-a deprins bazele populismului. De aceea, cred mai degraba ca „scandalul Mircea Basescu“ e unul, pur si simplu, scapat de sub control. Unul care il preocupa cu adevarat pe presedinte mai mult decit orice alt scandal prin care a trecut pina acum. Pentru ca, trecuta prin filtrul marii mase electorale, umbra lui Mircea se va aseza peste Cotroceni de acum si pina-n noiembrie, mincind procente cum nimic n-a reusit s-o faca in ultimii cinci ani.
Si-atunci, premisa „nestiutorului“ Traian Basescu fiind inlaturata odata cu naivitatea, ramine intrebarea: de ce totusi n-a eliminat presedintele, in an electoral, potentialul pericol pe care asocierile fratelui sau cu diverse personaje dubioase il creau? Unicul raspuns pe care logica il permite este: pentru ca, intr-un fel sau altul, aceste afaceri isi meritau riscul. Din pacate insa, in Romania cu care ne-am obisnuit, logica nu mai e de mult functionala. Asa ca, pina nu vor aparea si documente care s-o sustina, ne vom multumi cu explicatiile prezidentiale sau fratesti-prezidentiale. Explicatii timorate, bilbiite, explicatii care nu aduc procente, dar care-l mentin totusi pe Traian Basescu la Cotroceni, in ciuda umbrei care s-a intins peste Palat.