Marius Oprea:
“Probabil ca ea este considerata in continuare spion”
La aflarea vestii ca Herta Muller a cistigat Premiul Nobel pentru Literatura, presa a reactionat ca si cum ar fi cistigat echipa nationala de fotbal a Romaniei un meci…
Festivismul acesta mi se pare cu totul si cu totul deplasat. Herta Muller, cind vine in Romania, pleaca trista de aici, in mod evident. Intotdeauna se intimpla asa si a avut toate motivele sa plece trista. Poate acum, in sfirsit, ii vor da dosarul de la Securitate.
Ce sau cine anume o impiedica pe scriitoare sa-si vada dosarul?
Intrebati-i pe cei de la serviciile de informatii. Probabil ca ea este considerata in continuare spion, desi acum are un Nobel, probabil ca cei care au urmarit-o pe ea sint in continuare in functie. Exista doar aceste doua cai, altceva nu vad.
Cartile sale sint prezente pe piata romaneasca de ceva vreme, dar Herta Muller nu a ajuns sa cunoasca o notorietate foarte mare. De ce credeti?
Pentru ca aici intr-adevar exista un fel de elita culturala care se autoimpune si, din nefericire, Herta Muller nu face parte din nici un fel de clan. Ea este Herta Muller si atit. Nu face parte din gasti literare, gasti politice sau politico-literare. Ea nu a incercat niciodata de cind o stiu sa influenteze intr-un fel sau altul ceea ce se intimpla in jurul ei, profitind de alti oameni si creind cimpuri de influenta. Intr-o asemenea situatie este foarte greu sa patrunda intr-o tara in care de obicei se percepe o taxa de protectie la intelectuali.
Care credeti ca sint metodele prin care oamenilor ar trebui sa li se explice destinul autoarei?
Am pus la punct un proiect de genul acesta la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania pe care, de fapt, l-am nascut in discutiile cu ea intr-un fel. E vorba de “Poporul pierdut”. Tatarii, turcii, toate nenorocirile, ciumele, tot ce a trecut in Transilvania in Evul Mediu nu i-a dislocat pe sasi, nu i-a mutat din loc.
A reusit comunismul.
A venit comunismul si gata. Nu mai avem sasi. De fapt, asta este tragedia pe care o resimte Herta, iar ea spune clar si raspicat ceea ce simt toti sasii care au plecat din Romania.
Herta Muller este o scriitoare care accepta foarte greu elogiile. Cum credeti ca va decurge perioada urmatoare cunoscind-o?
Primul lucru pe care intentionez sa il fac cind voi da de ea, pentru ca acum este vedeta – e mai greu sa dai de vedete, nu? –, este sa o invit la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, sa tina o conferinta si sa ne povesteasca pur si simplu. Nu trebuie sa uitati un lucru: este o fiinta normala si ceea ce a spus ea este absolut firesc. De asta a cistigat Nobelul.
Costi Rogozanu:
“Citind-o, romanii vor putea sa isi cunoasca propria tara”
Eu niciodata nu am stat foarte mult sa ma gindesc cine ar putea cistiga, eu am favoritii mei. Cu Herta Muller insa, dupa ce a cistigat, ca si altora mi-a picat fisa, adica e si acel prilej perfect pentru a o premia pe Herta Muller. Pe linga faptul ca e o scriitoare extraordinara, sa nu uitam ca si noi sarbatorim 20 de ani de la caderea comunismului. Sa nu uitam ca ea are o experienta extrem de pretioasa. A cunoscut ceausismul, s-a mutat in Germania, a cunoscut situatia de outsider din absolut toate pozitiile si e foarte important ce a scris si despre experienta romaneasca, si despre experienta ei ca german roman venit in Germania Federala. Deci Herta Muller nu mai e o surpriza dupa ce am aflat cu totii. Eu cred ca Herta Muller a cistigat singura. Asa cum aproape singura protesta intr-o Romanie cenusie acum 25 de ani, asa a si cistigat Premiul Nobel, singura. Nu l-a cistigat in numele popoarelor roman sau german, ci pentru ea. Si atunci trebuie sa ii lasam meritul ei si atit. Dumnezeu, popoarele stau in alt sertar.
Eticheta Nobel inca are efect in Romania. Pamuk a avut efectul acesta. Cind apare Nobel pe coperta, dintr-odata lucrurile se schimba in bine, iar asta e foarte bine. Poate ca romanii vor putea sa isi cunoasca propria tara citind-o pe Herta Muller, vor putea sa afle o marturie onesta si absolut expresiva in cartile ei.
Ion Bogdan Lefter:
“Articolul 1 din Constitutie este fals, abuziv”
Faptul ca o cistigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura din Romania este de etnie neromaneasca, de etnie germana, svabeasca, pune cu stringenta si intr-un mod aproape brutal intreaga populatie romaneasca in fata adevarului indenegabil: ca sintem o tara multiculturala si, deci, articolul 1 din Constitutie care spune ca Romania este stat national etc. este fals, abuziv, asa cum de altfel explica minoritatile etnice, in special cea maghiara, care este cea mai numeroasa si cea mai bine organizata politic. Ar trebui revizuit articolul 1 din Constitutie pentru ca si Romania, ca toate tarile de fapt, pentru ca nu exista tari pure etnic, este un stat multicultural. Discutam de mult, de doua decenii, despre o multime de teme de tip identitar si tendintele nationaliste au fost foarte frecvente, foarte acute.
Or, acum se pune iarasi o problema care are de data aceasta, dupa parerea mea, date favorabile si interesante, pentru ca punerea acestor probleme in context, de pilda Tirgu Mures, martie 1990, a dus la confruntari de strada si la desfigurari de oameni, la batai crincene. Sa ne amintim cazul Felix Culpa, cazul eseului lui Norman Manea despre extremismul de dreapta al lui Mircea Eliade care a dus la reactii foarte agresive impotriva acestuia. Acum nu mai este vorba despre unguri, nu mai este un scriitor roman evreu care sa puna in discutie istoria, traditia nationalismului romanesc, ci este vorba de o scriitoare in primul rind de etnie germana, acea etnie minoritara in Romania probabil cel mai putin provocatoare de tensiuni, de contrareactii nationaliste iritate.
Daca vom continua sa gindim in termenii de pina acum, nationalisti, ideea de Romania si daca vom continua sa dam credit articolului 1 din Constitutie asa cum este el inca formulat, atunci da, vom continua sa avem aceasta problema. Daca vom reusi sa asimilam sensul al doilea al ideii de Romania, romanitate, multiculturalitate a populatiei de pe teritoriul tarii noastre, atunci problema va disparea. Probabil ca nu o sa se intimple nici prima varianta integral, adica va avea o influenta cistigarea Premiului Nobel de catre Herta Muller, dar nu traim intr-o lume utopica, deci nici nu se va rezolva brusc problema si nici nu vom progresa asa de rapid catre o mentalitate mult mai emancipata, mai toleranta. Vor mai fi manifestari de gindire nationalista in Romania anilor care vin si, deci, s-ar putea sa mai avem si discutii de felul acesta, in care cineva va mai spune: “Sigur, a luat Herta Muller Premiul Nobel. Dar cind o sa-l ia un roman roman?”.