“L’Intellectuel public en Europe 1989-2009” invita la o reflectie comuna asupra rolului intelectualilor in spatiul public in ultimii 20 de ani, bulversati de schimbari radicale, de la caderea Cortinei de fier, pina la reasezarea Europei prin largirea UE.
Peste 20 de personalitati cunoscute din opt tari europene participa timp de doua zile la dezbateri grupate tematic. In ce fel a evoluat gradul de implicare a intelectualilor in spatiul public in ultimii 20 de ani, ravasiti de schimbari fundamentale; in ce domenii s-au intensificat sau din ce cauze s-au diluat contactele intre intelectualii diverselor tari europene, supuse procesului de largire a Uniunii Europene; cum gindesc intelectualii de astazi Europa de miine – sint citeva din temele acestui colocviu international, desfasurat sub egida Senatului Frantei si aflat sub patronajul lui Bernard Kouchner, ministrul francez al Afacerilor Externe.
Pe linga Horia-Roman Patapievici si Ciprian Mihali, reprezentantii Romaniei la acest colocviu, participa intelectuali de renume din Franta, printre care Alain Finkielkraut, Daniele Sallenave, Tzvetan Todorov, Jacques Rupnik, Antonin Liehm; din Germania – Jens Reich, din Polonia – Georges Mink si Ireneus Krzeminski, din Ungaria – Gyorgi Konrad si Gaspar Miklos Tamas. Cehia e reprezentata de Tomas Sedlacek, Slovenia de Boris Pahor si Boris Novak, din Croatia participa Predrag Matvejevic si Peter Selam.
Colocviul “L’Intellectuel public en Europe 1989-2009” este initiat de ICR Paris si organizat impreuna cu Goethe Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institutul Ungar, Institutul Slovac, Ambasada Sloveniei si Ambasada Croatiei din Paris.