Primarul Gheorghe Nichita, coplesit de importanta evenimentului, a spus ca nu-si gaseste cuvintele ca sa-si exprime bucuria la aniversarea partenerului loial al Primariei si ca, de altfel, are o dorinta neimplinita: i-ar fi placut sa lucreze in televiziune.
Patru ore, 11 documentare
In prezenta presedintelui director general al Televiziunii Romane, Alexandru Sassu, si a colaboratorilor TVR Iasi, Gala „Ia’si descopera“ a fost transmisa in direct pe canalul regional. Astfel, au putut descoperi sau redescoperi Iasul telespectatori din cele opt judete ale Moldovei. Timp de patru ore, a fost difuzata o selectie de 11 documentare realizate de echipele TVR Iasi in ultimii ani, documentare avind in prim-plan Iasul. In unele, geografia simbolica a orasului se organizeaza in jurul Mitropoliei, altele deruleaza istoria pe fast-forward, iar altele pornesc de la ideea ca un oras traieste prin locuitorii lui si prin povestile lor. Dintre cele din urma, as mentiona documentarul realizat de Dana si Titus Ceia despre unul din membrii fondatori ai formatiei Rosu si Negru, care a fost nevoit sa renunte la inceputul anilor ’70 la cariera muzicala si a devenit agricultor, vinzindu-si produsele in piata Spiridon. In spatele unei istorii aparent banale, spuse in mai putin de o jumatate de ora, se ascunde una din miile de drame personale din anii comunismului, cu atit mai emotionanta cu cit e a unei persoane pe linga care treci zilnic fara sa banuiesti nimic.
La fel cum ai putea trece pe linga Nutzi Grunea, multa vreme coregrafa a Teatrului National din Iasi si a Teatrului Evreiesc (primul de acest gen din lume), o doamna care a acceptat pentru prima data sa vorbeasca despre viata ei intr-un documentar televizat, realizat de Andreea Stiliuc. Nutzi Grunea a studiat baletul cu una din fostele eleve ale Isadorei Duncan si a lucrat cu Miluta Gheorghiu si trupa teatrului din Iasi la faimoasa punere in scena a Chiritei. Una din scenele cele mai savuroase e cea a partidei de remi cu doamnele de la Comunitatea evreiasca, prilej de amintiri si de mici intepaturi prietenesti.
Telespectatorii isi redescopera regiunea
Calatoria lui Gruber (regia Alex Vasiliu, unul din cei mai buni specialisti in muzica clasica si jazz din TVR) e making-of-ul lungmetrajului cu acelasi nume filmat de Radu Gabrea in Iasi. Documentarul surprinde transformarea strazilor de acum in decorul de epoca de la 1941, anul Pogromului de la Iasi. Scurte interventii ale regizorului Radu Gabrea si ale directorului de imagine Dinu Tanase puncteaza reconstituirea fictiva a unuia din cele mai tragice momente din istoria orasului.
Ma numesc Cristi… sau despre o stare de Iasi (regia Ovidiu Lazar) e o privire atenta (printr-o camera fixa) asupra celor care-si cumpara presa de la un chiosc din Piata Unirii. Situatii absurd-simpatice refac o coregrafie a gesturilor cotidiene trecute de obicei cu vederea. Cu cele 11 documentare ale sale, Gala „Ia’si descopera“ a constituit maniera perfecta de a sarbatori activitatea unui post regional de televiziune care le-a permis in ultimii 18 ani telespectatorilor sai sa-si descopere si redescopere regiunea.