Pai, tocmai o stinga si o dreapta autentice. Se vorbeste mult despre diluarea granitelor dintre ideologii in politica europeana, dar am senzatia ca aici le-am luat-o inainte tuturor: la noi granitele ideologice erau diluate zdravan inca de la inceput. Atit de diluate, incit uneori ai impresia ca nici nu exista sau ca, oricum, nu le ia nimeni in seama.
Ca sa nu arunc doar asa, vorbe de claca, o sa incerc sa ilustrez ideea cu niste cazuri izolate, alese aleatoriu, dar – cred eu – reprezentative pentru forta ideologiilor in politica autohtona. Sa incepem cu un cunoscut politician din Iasi, domnul Constantin Simirad, fost primar al urbei de pe Bahlui, iar acum presedinte al Consiliului Judetean din partea Partidului Social-Democrat. La inceputul lunii septembrie Constantin Simirad a anuntat ca il va sustine in alegerile prezidentiale pe Traian Basescu, laolalta cu echipa de campanie a Partidului Democrat-Liberal. La prima vedere e vorba de un simplu conflict de interese politice, care se va incheia, probabil, cu excluderea domnului Simirad din PSD si poate chiar cu inscrierea acestuia in PD-L. Doar ca traseul politic al fostului primar de Iasi e mai lung: in 1991 era membru intr-un partid de dreapta, Partidul Aliantei Civice. Ulterior a infiintat o formatiune regionala cu statut incert, Partidul Moldovenilor, dupa care, in 2002, a devenit membru al PSD-ului, trecind astfel de la dreapta la stinga. O eventuala inscriere in PD-L l-ar deplasa putin mai la dreapta, permitindu-i in viitor noi mutari si permutari.
Un alt politician, de data asta mai tinar, ofera o imagine asemanatoare. Cozmin Gusa este azi un soi de fiu ratacitor: consilier de campanie al PSD-ului, a revenit astfel in sinul partidului in care si-a inceput ascensiunea politica. La inceputul anilor 2000 era secretar general al Partidului Social-Democrat. A trecut apoi in tabara „tradatorilor” de la Partidul Democrat si in 2004 a fost ales deputat pe listele aliantei de dreapta „Dreptate si Adevar” PNL-PD. A urmat o intreprindere similara cu cea a lui Simirad – crearea unui partid de buzunar numit Initiativa Nationala – si, in fine, revenirea la matca de stinga. Si ar mai fi si altii – destui ca sa instituie o regula.
Nu demult un personaj important in Partidul National-Liberal, magnatul Dinu Patriciu, declara ca presedintele PSD, Mircea Geoana, are un spirit liberal, care se ascunde sub eticheta social-democrata asa, de nevoie. A fost, cred, cea mai inteligenta constatare facuta in ultima vreme pe tema ideologiilor autohtone. Nu trebuie decit s-o generalizam. In realitate toti politicienii romani sint social-democrati, liberali, democrat-liberali, populari, aliati civic ori taranisti. De aceea liberalii se pot alia fara griji cu social-democratii, social-democratii cu democrat-liberalii, liberalii cu democrat-liberalii si cei de la UDMR cu toti.
Priviti-i. Vorbesc despre ideologii. Vorbesc despre masuri de stinga si de dreapta. Vorbesc despre plasarea in spectru, de parca ar fi culori de curcubeu. De fapt ei sint (cum ziceam si mai sus, sus de tot) de streapta si de dringa – de amindoua si de nici una. Important e sa fie acolo, sa se vada. Si sa aiba Putere.