E, mai bine zis, o comedie trista (la Globurile de Aur a fost inclus in categoria Comedie/Musical, iar Colin Farrell a primit primul Glob de Aur din cariera) despre doi ucigasi platiti, trimisi intr-un purgatoriu drapat in falduri de vacanta in orasul Bruges, al carui ghinion – spune unul dintre ei – e ca se afla in Belgia.
Martin McDonagh (dramaturg cunoscut si premiat), care a scris si scenariul, surprinde cu un umor nebun idiosincraziile nationale si face un fel de Ghid al xenofobului, plus ca e teribil de incorect politic. De fapt, numai intr-un film britanic poti vedea un supraponderal american numit „elefant“ de protagonist, un pitic luat la misto si o femeie luata la pumni (tot de protagonist, dar il atacase cu o sticla!). Basca, piticul e si american. („But don’t hold it against me“, spune el demn oricui il gineste.) Dar filmul nu e despre asta.
Un film cu umor de esenta tare
Filmat in cadre curate, limpezite de aerul iernii si de aburii canalelor, In Bruges incepe si se desfasoara intr-o liniste de vacanta, reflex al atmosferei linistite pentru Ken (Brendan Gleeson), insuportabile pentru Ray (Colin Farrell), a carui caracterizare preferata e „shithole“. De altfel, am vazut pe imdb.com ca cineva a avut curiozitatea si a numarat de cite ori e pronuntat cuvintul „fuck“. Raspunsul e de 126 de ori, ceea ce pentru un film de 107 minute inseamna o data la fiecare 1,18 minute. Dar nici despre asta nu e vorba, de fapt, desi nici cuvintele urite, nici incorectitudinea politica sau ironiile nationale nu sint gratuite.
Personajul lui Colin Farrell trece printr-o depresie, a ucis din greseala un copil. De aici simpatia pentru pitici si indiciul ca a ramas blocat intr-un eveniment. Seful lui il trimite impreuna cu experimentatul Ken la Bruges, dar scopul nu e relaxarea, ci eliminarea lui Ray, care a gresit. Daca interpretarile sint fara cusur, replicile taioase si regia fals fugita la ochiuri, lenesa (in deplina contradictie cu istericele si cautatele comedii negre marca Ritchie), In Bruges are oaresce probleme la finalizare, lasindu-te cu nostalgia unui alt deznodamint care ar fi dat mai multa substanta povestii. Dar pina la urma ajungi sa-i ierti si asta (a fost nominalizat la Oscar pentru scenariul original) unui film cu un umor de esenta tare si de calitate, care condimenteaza o poveste originala. Ceea ce pentru ziua de azi poate ca e deja prea mult.
In Bruges. Regia si scenariul: Martin McDonagh.
Cu: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes