Astfel, putem ajuta pe noii regizori investind cu incredere in Moartea domnului Lazarescu – o editie premium limitata (numai 999 de exemplare) a unui adevarat film deja clasic ce i-a adus in 2005 lui Cristi Puiu o tona de premii teribil de importante dintre care trebuie amintit aici Marele Premiu “Un Certain Regard”. In acest an, Cristi Puiu probabil vrea sa repete performanta, participind in competitie, in aceeasi sectiune, cu Aurora, al treilea lui lungmetraj si al doilea din seria Sase povestiri de la marginea Bucurestiului.
Domnul Lazarescu, versiunea DVD, contine doua discuri – pe primul se gaseste filmul, iar pe cel de al doilea sint adunate un “making of” de 93 de minute realizat de Andreea Paduraru, un alt film realizat de aceeasi Andreea Paduraru si de Cristi Puiu, 13-19 iulie 1998, Craiova, azilul de batrini, si cartea Moartea domnului Lazarescu vazuta de Silvana Bratu, cu fotografii in exclusivitate de pe platoul de filmare.
Tot pe DVD, tot la Carturesti, puteti da banii pe filmul care i-a adus ieseanului Cristi Mungiu niste “Palme” de aur la Cannes si o glorie internationala. 4 luni, 3 saptamini si 2 zile poate fi achizitionat la un pret moderat, dotat cu ceva bonusuri (interviu cu regizor, documentar “making of”, o secventa suplimentara), alaturi de box-setul Amintiri din Epoca de Aur care stringe laolalta, pe doua discuri, ambele parti ale filmului. A, si sa nu uitam de Occident (2002), tot unul dintre cele mai bune filme romanesti ale ultimilor ani care poate fi si el gasi pe DVD.
La Carturesti puteti cumpara, de asemenea, primul si, din pacate, singurul lungmetraj al lui Cristi Nemescu, California Dreamin’, editat de MediaPro Pictures. Si, daca legat de acest film s-a vorbit mai mult despre destinul tragic al regizorului, sa amintim aici de Premiul “Un Certain Regard” pe care Cristi Nemescu l-a cistigat in 2007 cu aceasta poveste cu americani pierduti in estul salbatic al Romaniei.
Un premiu Camera D’Or a luat la Cannes si A fost sau n-a fost?, al lui Corneliu Porumboiu, film livrat pe DVD la pachet cu Pe aripile vintului, primul scurtmetraj al regizorului.
Nu in ultimul rind, va atrag atentia asupra ultimei productii a lui Nae Caranfil, Restul e tacere, care, e drept, n-a luat premiu la Cannes, dar este un film al naibii de bun, reconstituirea primului film romanesc din istorie.
Iar in cele din urma, dar nu ultimul pe aceasta lista, va puteti indrepta atentia si spre Nunta muta, tragicomedia tipic romaneasca cu care un mare actor, Horatiu Malaele, a ales sa debuteze in regia de film.