Ce treaba au ei cu razboiul omului?) Modalitatea prin care porumbeii sint motivati pentru concursurile la care sint pusi sa participe e si mai monstruoasa. Porumbeii – care se deosebesc de om in multe privinte – se imperecheaza pe viata, deci locuiesc in porumbar cu aceeasi porumbita pina la sfirsitul zilelor. Cind are loc un concurs, omul desparte cuplul o perioada si i-o duce pe porumbita sportivului cu foarte putin timp inainte de plecare, ca sa il intarite. Apoi il duce pe sportiv spre locul de start care este la o anumita distanta de casa. Cind i se da drumul, porumbelul – ajutat de simturile sale extraordinare (se spune ca si mirosul l-ar ghida) – o porneste glont inapoi spre casa, grabit sa ajunga mai repede la perechea lui. De aici performanta. Zbor egal iubire – v-ati fi imaginat o atare echivalenta?
Imaginati-va acum un atlet campion mondial care se pregateste pentru un mare concurs. Ca sa fie sigur ca elevul lui “vrea victoria”, antrenorul il trimite pe acesta intr-un weekend la munte cu sotia, dupa care insceneaza rapirea sotiei si o pretinsa eliberare a ei in schimbul unui record mondial. Daca nu, sotia va fi “ucisa”. Ne place cum suna? Cam asa e cu motivarea. Dezumanizant pentru oameni.
Le Peuple migrateur, filmat aproape in intregime din aer
Mai sint insa si oameni care iubesc pasarile. In 2001 a iesit pe ecrane un foarte frumos documentar de lungmetraj realizat de Jacques Cluzaud, Michel Debat si Jacques Perrin. Pentru ca sa poata face Le Peuple migrateur, care e aproape in intregime filmat din aer, realizatorii au recurs la o metoda desteapta. Au crescut ei insisi pasari din mai multe specii, pe care le-au obisnuit cu aparatura de filmare. Nu s-a filmat de pe pasari, cum am vazut intr-un documentar foarte interesant despre porumbei, in care fusese instalata o camera de luat vederi in spatele unui porumbel, oferind o imagine extraordinara – desi zmucita – a zborului, ca si cum ne-ar fi instalat pe noi in circa pasarii. Autorii lui Le Peuple migrateur au folosit un intreg arsenal de planoare, baloane si avioane ultrausoare. De fapt, planoristii stiu ca pasarile – mai ales berzele, eretii, pescarusii (cele mai prietenoase sint berzele) – intra in spirala termica si spiraleaza odata cu planorul. Mi-a spus-o odata instructorul de zbor Niculae “Mami” Mihaita care chiar e supranumit Omul-Pasare. Pasarile se uita la tine si nu se sperie, pentru ca probabil te cred de-al lor. Berzele, pescarusii, ulii urca si pina la 2.000 de metri, la plafon, pentru ca in spirala nu obosesc si isi conserva astfel energia pe distante mari.
Daca nu ati vazut Le Peuple migrateur va recomand cu mare caldura sa incercati sa-l vedeti. Iti da senzatia de zbor si te umple de respect pentru aceste fiinte atit de mici, atit de puternice si atit de diferite de noi. Personal, l-as fi preferat fara muzica (desi e compusa de Bruno Coulais), dar merge si asa.