S-au gindit si s-au tot gindit ce s-ar putea face ca liceenii sa se apropie mai mult de literatura in general si de literatura romana in special. Iar una din idei a fost filmul. Nu ecranizari cu mari vedete, ci niste filmulete facute chiar de elevi, in care eroi sint scriitorii din, vorba lui C.U., “imediata noastra apropiere”. Au facut un regulament pentru cele doua sectiuni (reportaj si interviu), au dat de stire in tara si au asteptat sa vada ce se aduna la prima editie a concursului Scriitori de azi. Recolta a fost buna. S-au strins 11 echipe din Cluj, Iasi, Focsani, Bals, Hunedoara, Vaslui si, evident, Timisoara. In final, cele 11 DVD-uri au fost trimise unui juriu, juriul a hotarit ce a hotarit, iar Poliromul poate fi mindru, pentru ca filmul despre Gheo a luat locul I la reportaj, iar deghizamentul meu soricesc a luat locul II la interviu.
Dupa ce am vazut toate filmuletele in care literatura era regina balului, am stiut clar ca nu sintem nici pe Croazeta sau la TIFF. Dar am fost la fel de sigura ca altceva e de fapt important. Anume, ca o mina de profesoare si de elevi vor sa scoata din inertie, amortire si plictis predatul literaturii, ca vor sa-i stirneasca pe tineri la citit. Si ca, pentru asta, au mereu idei si energie. N-am destule cuvinte sa le multumesc pentru toata stradania, dar ceva-ceva tot o sa spun despre echipa care m-a luat in custodie. Sint patru elevi din clasa a IX-a de la liceul de arta “Ion Vidu” din Timisoara: Georgiana Necsa cinta la marimbafon, Daniel Mehedinti – la violoncel, iar Beniamin Ciubotariu si Radu Sinitean – la clarinet.
Sub privirea dascalitelor de romana si info (Viorica Gyovai si Patricia Vlad) au dus la bun sfirsit un filmulet din care a rezultat limpede ca profii de literatura nu sint doar niste soareci de biblioteca. Ceea ce se va putea vedea in curind si pe YouTube.