Nu rideti, ca sa faci torturile lui Buddy, iti trebuie cunostinte de arta: trebuie sa stii cum sa potrivesti culorile; sa lucrezi la dimensiunile reale ale obiectelor pe care vrei sa le transformi in mincare; sa pictezi pina iti sar capacele – uneori, si doua zile la rind – si toata treaba asta sa iasa perfect. Buddy e la origine italian si are, de multe ori, de furca mai mult cu surorile sale cu gura mare si pretentii pe masura, decit cu produsele pe care le construieste. Sau cu varu-su, cam tembel, care nu o data a scapat, chiar la momentul livrarii, ditamai tortul pe scari, de a trebuit sa-si ceara scuze si sa refaca opera in timp-record. Buddy Valastro e unul dintre cei mai tari artisti culinari din lumea asta. I-a facut unui proprietar de livezi din imprejurimile New York-ului un tort pe trei etaje, decorat cu pomi fructiferi; in virful operei sale, a asezat un copac din ciocolata, cu tot tacimul biologic – crengi, fructe –, caruia i-a atasat si un scrinciob dintr-o roata de cauciuc – in fine, tot ciocolata…
Alta data, a primit o comanda sub forma unei masini de curse NASCAR, din partea echipei de baseball New York Giants. Si i-a iesit, si a facut masina la scara naturala. E drept, a trebuit sa abandoneze atelierul sau trei-patru zile, cit a durat “construirea” nebuniei, si sa se mute intr-o sala de conferinte. Masina avea inclusiv portbagaj si capota, sub care se gaseau “accesorii” ce imitau perfect componentele unui motor real. I-a iesit pina si o imitatie a turnului din Pisa, de aveai senzatia ca tortul ala urma sa se duca sub masa in orice moment. Sau unul sub forma unei masini de pompieri, dotata cu toate cele trebuincioase. Ori altul, care era copia perfecta, la dimensiunile naturale, a unei mese de ruleta, cu tot cu jetoanele alea atit de necesare.
Puteti vedea toate istoriile de mai sus seara, pe la opt, pe Discovery Travel&Living, la productia numita “Regele cofetarilor”. Veti constata ca e genul de emisiune care nu-ti lasa gura apa, cit uimirea cracanata. In fond, nu are cum sa nu te uimeasca povestea asta, care dureaza de 40 de ani, atunci cind tatal italianului asta cu voce din “Nasul” a pus pe picioare afacerea asta. V-o recomand acum, mai mult ca niciodata: ora aia e dedicata, in Romania, bocismelor si basescismelor fara tinta si fara finalitate. Iar daca il vedeti vreodata pe Buddy facind un tort cu ananas si banane, ori vreo excentricitate cu usturoi, scrieti-le liderilor nostri semeti ca sa le aratati ca si in America se face evaziune fiscala cu fructe si legume.