Cehii si slovacii au fost intotdeauna maestri cind a venit vorba de film fantastic. Probabil ca ii ajuta si traiul intr-un oras ca Praga, atit de incarcat de istorie (oculta) si legende. Neavind la dispozitie tehnica si bugetele de la Hollywood, au mizat pe ingeniozitate si imaginatie, gasind solutii uluitoare. Daca veti vedea, de exemplu, Inventie diabolica, realizat de Karel Zeman in 1959, va trebui sa va repetati incotinuu ca pe vremea aceea nu existau calculatoare. De asemenea, trebuie sa vizionati si celelalte feerii ale lui Zeman (filmul lui cu baronul Munchausen seamana enorm cu cel la lui Terry Gilliam, numai ca a fost realizat cu ceva decenii inainte), dar si delirurile suprarealiste ale lui Jan Svankmajer (Alice, Faust), filme in care oameni si papusi isi dau replica in povesti profunde si nelinistitoare. Ca sa nu mai povestesc aici de filmele de animatie cu papusi ale lui Jiri Trnka…
De aceea, Arabela si continuarile Arabela se intoarce si Rumburak nu sint accidente, ci vii exemple ca fantasticul poate trai bine mersi si in afara Hollywood-ului.
La Carturesti gasiti cele 13 episoade din Arabela intr-o editie pe 3 DVD-uri.
…dar Veronica?
Sa raminem inca putin in lumea copilariei si sa venim din Cehia in Romania pentru a redescoperi pe unul dintre putinii nostri regizori care si-au dedicat aproape intreaga cariera celor mai mici spectatori. Elisabeta Bostan, care a fost distinsa anul trecut cu un premiu Gopo pentru intreaga activitate, s-a nascut la 1 martie 1931, la Buhusi. A absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Teatrala din Bucuresti in 1954 si a debutat cu documentare etnografice, care i-au adus si primele distinctii. Avea sa fie inceputul unui sir de peste 40 de premii internationale, printre care se numara trofee primite la festivaluri prestigioase, precum cele de la Cannes, Venetia, Namur, Moscova, Teheran si Milano. Din filmografia Elisabetei Bostan va recomand pe moment doar Colectia Veronica ce stringe pe 2 DVD-uri cele doua filme din serie, Veronica si Veronica se intoarce. In curind insa, E-Media va edita o colectie dedicata regizoarei ce va contine si alte filme pentru copii si tineret, din care mentionez acum doar Amintiri din copilarie, Mama si Saltimbancii.
Vazind aceste filme stai si iti spui ca si romanii plecasera cu dreptul pe drumul productiilor pentru cei intre 7 si 77 de ani, dar ca s-au pierdut undeva pe drum. E pacat ca nimeni nici macar nu incearca azi sa faca asa ceva. Chiar, cum ar arata un film pentru copii in lumea de dupa “domnul Lazarescu” sau Politist, adjectiv?