Te puteai plimba nestingherit pe la standuri, ca pe largi bulevarde pietonale, departe de infernul traficului. Aproape stinjenit patrundeai in zonele standurilor cam pustii, unde riscai un singur lucru, in vreme ce se auzea cum iti scirtiie podeaua sub talpi: sa fii imediat preluat de librarii ce-ti ofereau nu doar noutatile, cit o intreaga insiruire a ofertelor speciale. La prima carte pe care am cumparat-o de la Curtea Veche (intimplator nu aflata pe lista mea, ci o oferta la 5 lei), am mai primit una gratuit. A urmat un circuit usor de parcurs, pe la editurile favorite, incepind cu achizitia volumului Jurnalul unui psihopat, de Venedikt Erofeev, de la Art. In rest, putine erau cartile dorite pe care sa nu le fi gasit deja dinainte, acasa, cu reduceri asemanatoare.
Scriitorii, publicul fidel
Abia dupa ora 11 tirgul a inceput sa se anime. Pentru ca la 12, cind au inceput lansarile, sa apara si primii ciorchini de cumparatori. Sau de ascultatori. Diferenta e considerabila.
Editurile care au avut inspiratia sa aduca scriitori cu notorietate au fost cele care au reusit sa stringa public numeros la lansari. La standurile Polirom si Humanitas, cu cea mai bogata oferta, la Paralela 45 sau la Brumar, lansarile s-au scurs simbata una dupa alta, din jumatate in jumatate de ora, pina dupa-amiaza tirziu, evenimentele inlantuite reusind sa creeze o atmosfera asemanatoare editiilor trecute.
La o privire atenta, reuseai sa distingi printre ascultatori numerosi scriitori – asteptind propriile lansari sau momentul cind aveau de prezentat cartile altora –, traducatori, jurnalisti din presa culturala. Mircea Cartarescu si Marius Chivu, care au prezentat volumul Narcotice in cultura romana, de Andrei Oisteanu, pareau prezenti peste tot. S-a stat la coada la autografe ca in vremurile bune, intirziind lansarea urmatoare. La fel la dubla lansare a lui Mircea Cartarescu, cu Frumoasele straine si Nimic. Tirgul a fost, la ora sa de virf, prilej de intilnire cu Radu Pavel Gheo, Marin Malaicu-Hondrari, Bogdan Suceava, Ioana Nicolaie, Dan C. Mihailescu, Ioana Bradea, Adela Greceanu, Ruxandra Cesereanu sau Luca Pitu. Nu de putine ori scriitorii prezenti la lansari, ca spectatori, erau mai numerosi decit cumparatorii. Si mai ales in cazul traducerilor. Fie cartea cit de buna, daca autorul nu e prezent, chiar si din simplul motiv ca nu mai este in viata si nu se poate expune in carne si oase, publicul nu se inghesuie la lansare.
Senzatia mea, la editia de acum, a fost ca scriitorii, traducatorii, editorii si criticii au fost cei care au alcatuit, pina la urma, publicul fidel al lansarilor. Ca tot unii dintre ei sint cei care, tinind microfoane in miini si vorbind despre cartile altora, reusesc sa faca trecatorii dintre standuri sa se opreasca, nu neaparat sa cumpere, dar macar sa faca o poza.
Bookfest 2010, pe fundalul crizei, s-a dovedit a fi mai intii un prilej de intilniri si discutii, si abia apoi o piata de vinzare. Iar, din aceasta perspectiva, nu trece neobservata saracia in spatii special amenajate pentru prelungirea acestor discutii, unde cu usurinta s-ar fi putut produce si mai efervescente – si poate mai rodnice – intilniri cu acea parte a publicului dornica de carne si oase, inainte de pagini.
Cartea, fata cu filmul si teatrul
Dupa Festivalul International de Teatru de la Sibiu si TIFF de la Cluj, ma indoiam ca se simte foarte mult criza in zona culturala. Ce efervescenta la Sibiu, ce frenezie la Cluj! Cu bugete mai mici sau identice celor de anul trecut, ambele festivaluri au avut oferte senzationale si public pe masura. La Bookfest, pentru prima oara, am vazut criza rinjind de dupa paravan. A reusit sa ciunteasca si numarul aparitiilor editoriale, si cel al cartilor din plasele vizitatorilor.
Plecind, iarasi sub soarele crunt, m-am intrebat, in timp ce prezentul deja patina spre amintire, citi oameni s-or imbulzi chiar atunci, in slapi si costume colorate, pe litoral. N-am auzit sa fie pustiu. Dar nu stiu citi dintre acestia mai obisnuiesc sa mearga la plaja cu o carte in traista. Eu, una, n-am mai primit demult nici o vedere in care sa mi se spuna: “Draga mea, sint bine, hotelul e curat, marea racoroasa, iar cartea aia noua, stii, de care vorbeam noi si pe care am gasit-o chiar inainte de plecare, e incintatoare!”. Prioritati si amintiri.