Muzee, biciclete si cercei
Saptezeci de biciclete au putut fi inchiriate gratuit pe durata festivalului, din Piata Mare. Iar cu biletele si abonamentele la concerte s-au putut vizita gratuit sau la un pret infim toate muzeele din cadrul Muzeului National Brukenthal si Complexului Muzeal Astra, unsprezece la numar. Astfel ca purtatorii de tricouri negre si bratari colorate au migrat ziua, pe jos sau pe biciclete, din centru, tocmai pina pe aleile muzeului din Dumbrava.
O alta noutate a fost scena din Piata Mica, unde au cintat trupe romanesti, in concerte gratuite de-a lungul zilei: Act, Tiarra, Lost, Sign of Agony, 9.7 Richter, Grimus. Tot in Piata Mica a rulat, inainte de concertul the sisters of mercy, filmul Punksters & Youngsters. Si tot aici a avut loc a treia editie a Art Boutique, un tirg de obiecte lucrate manual, realizat de aceasta data in parteneriat cu ARTmania.
Schimbare de mentalitate
Codruta Vulcu, directorul executiv al ARTmania, a explicat tendintele de dezvoltare a festivalului: “Pentru mine, sibianca fiind, dezvoltarea festivalului si a colaborarilor sale este spectaculoasa la a cincea editie. Schimbarea de mentalitate este exceptionala”. Absolventa de Arte Plastice, initiatoarea ARTmania s-a aratat incintata in special de colaborarile cu muzeele, dar si de cea cu autoritatile locale. “La primele editii au existat reticente din partea autoritatilor, in privinta publicului rock, dar s-a demonstrat ca nu exista probleme”, a spus Codruta Vulcu, precizind ca festivalul se bucura acum de o extraordinara deschidere din partea altor institutii culturale si de sprijinul municipalitatii. De altfel, primaria sibiana a contribuit la bugetul festivalului cu 36%, adica 300.000 de lei. “Ma bucur ca dupa Capitala Culturala Europeana 2007 in Sibiu se investeste in continuare in cultura, in turismul cultural”, a spus tinara organizatoare a festivalului de la Sibiu.
O trupa cult si una in plina ascensiune
Pe 13 si 14 august, in Piata Mare au cintat sase trupe, cite trei in fiecare seara, toate fiind pentru prima oara in Romania.
In prima seara au cintat Swallow the Sun, Kamelot si the sisters of mercy. Iar in a doua, cu un public mai numeros, Sirenia, Dark Tranquility si Serj Tankian. Miile de spectatori, majoritatea veniti de departe, si-au etalat tricourile cu trupele favorite, au petrecut pauzele pe la bancutele unde se bea bere, cine a vrut s-a interesat cum sa-si faca un tatuaj sau a incercat vreo chitara Fender, fiindca n-au lipsit standurile cu astfel de distractii.
Concertul the sisters of mercy a fost o incintare pentru cei care nici n-au sperat ca aceasta trupa cult sa poata fi vazuta pe la noi. Cu doar trei albume de-a lungul carierei ce se intinde pe treizeci de ani, trupa a intrat in 1993 in “greva impotriva East West”, casa lor de discuri. O greva indreptata, de fapt, impotriva tuturor caselor de discuri. Nu mai scoate albume, apare doar in concerte si continua sa ocupe locuri importante in topuri. Solistul dintotdeauna, Andrew Eldritch, a venit alaturi de chitaristii Chris Catalyst si Ben Christo si a socat necunoscatorii la inceputul concertului, cind el nu s-a lasat vazut aproape deloc, cintind citeva piese invaluit in abur gros. Jurnalistii frustrati ca nu au putut fotografia s-au imprastiat repede, iar Andrew a aparut din ceata doar pentru fani, care au vibrat la “Temple of Love” sau “Vision Thing”, ce au sunat dumnezeieste. Un concert fantastic, de pus la suflet si pastrat acolo.
Cu ajutor romanesc
Dark Tranquility si Kamelot au bucurat alte categorii de spectatori. Iar Serj Tankian a ajuns la Sibiu in plina glorie, incheind festivalul cu cel mai numeros public, intr-un show puternic incarcat de mesaje sociale si politice. Fostul solist al System of a Down a venit cu primul sau album solo, Elect the Dead, impreuna cu trupa sa numita The F.C.C. si cu opt muzicieni din zona clasica, pe care ii alege de fiecare data din tara unde concerteaza. Asadar, opt romani. Pina si cei doi chitaristi de la the sisters of mercy s-au amestecat in public si au ascultat concertul de final al festivalului, alti muzicieni ascultind din fotoliile aflate in zona VIP.
ARTmania a reusit, in 2010, cel putin doua performante: sa aduca cele doua trupe care au tinut capul de afis al celor doua seri – o trupa cult si una aflata in plina ascensiune – si sa se dezvolte in directii neasteptate, cu colaborari locale in zona artei si ecologiei.