Nascut la Paris pe 17 mai 1924, Roger Masmonteil (cunoscut milioanelor de pifofili din intreaga lume sub semnatura R. Mas) si-a vazut publicate primele desene in timpul armatei, cind a desenat un Manual al pompierului. “Am facut 500 de ilustratii pe textele capitanului si ofiterilor mei”, povestea Mas, citiva ani mai tirziu. Intors la viata civila, tinarul desenator si-a gasit de lucru ca angajat al unei banci pariziene, dar, concomitent, incepea si o cariera de autor de benzi desenate in paginile unor reviste din epoca.
Talentul sau a facut ca, din 1948, Mas sa preia banda desenata Pif de la spaniolul Jose Cabrero Arnal (care si-a ales singur succesorul), mai intii in stripurile cotidiene publicate in “Humanite” si apoi in paginile saptaminalului “Vaillant”. In cele din urma, pentru Mas BD-ul s-a dovedit mai important chiar decit o slujba respectabila si sigura: in 1953, Roger Masmonteil parasea munca la banca, alegind “libertatea de a deveni desenator cu norma intreaga la Editura Vaillant”.
In noua sa pozitie, Mas a preluat complet realizarea, saptaminal, a benzilor desenate cu Pif si familia sa – Tata, Tonton si Doudou carora Mas le adauga foarte repede, in 1958, pe Pifou, fiul lui Pif (cu mama necunoscuta), un catelus care se exprima doar prin expresiile “Glop! “ (cind ii place ceva) si “Pas Glop! “ (cind nu ii place). Datorita uriasului succes al revistei “Vaillant” (si, mai tirziu, al “Pif”-ului) expresiile lui Pifou aveau sa treaca din banda desenata si in limbajul cititorilor.
Disparitia lui Mas nu inseamna disparitia personajelor sale
Om de baza in redactie, Mas, mai timid si mai retras, facea o figura aparte printre colegii sai mult mai extrovertiti. Ii depasea insa printr-o putere de munca extraordinara si uluitoarea lui capacitate de a produce gaguri pe banda rulanta. Caci Mas, pe linga episoadele saptaminale cu Pif, realiza zilnic si cite un strip pentru “Humanite”, “sarcina” de care s-a achitat pina aproape de finalul vietii. Este greu de estimat cite benzi desenate a realizat in toate deceniile sale de activitate, se spune ca ar fi in jur de 11.000. R. Mas insusi numara peste 2.000 de planse cu Pif realizate intre 1953 si aprilie 1967, data cind avea sa isi restringa activitatea numai la realizarea aventurilor lui Pifou si, ceva mai tirziu, la cele ale unui nou personaj, creat impreuna cu Jean Sanitas: Leo, ingeniosul leopard rege al evadarilor de la gradina zoologica.
La toate aceste serii, mai trebuie adaugata pe lista benzilor desenate semnate R. Mas si zecile de gaguri din publicatiile “Pif” si “Pifou Poche”, seriile cu Spoutnik, Placid et Muzo sau scurta serie Kesako, realizata pentru jurnalul Tintin intre 1968-1969, singura oara cind Roger Mas a fost “infidel” Editurii Vaillant.
Incepind din 1987, Roger Mas s-a concentrat doar pe noile aventuri ale lui Pifou, pentru o publicatie lunara dedicata acestui indragit personaj. La inceputul anilor ‘90 insa, Roger Mas isi ia ramas bun de la lumea benzii desenate, iesind la pensie. In ciuda unei maladii care l-a chinuit in ultima parte a vietii, Mas va abandona pentru o vreme linistea vietii de pensionar pentru a lua parte, dupa o absenta de 12 ani, la “renasterea” din 2004 a revistei “Pif-Gadget”. O noua viata care, din pacate, va dura doar citiva ani.
Disparitia lui Mas nu inseamna, din fericire, si disparitia personajelor sale: aventurile lui Pifou vor continua sa apara in paginile ziarelor “Humanite” si “l’Humanite Dimanche”, probabil reeditari ale miilor de gaguri pe care Roger Masmonteil le-a inventat in aproape jumatate de secol de banda desenata.