Chicago este o alta carte importanta a lui Al-Aswani, aparuta pentru prima oara, in limba araba, in anul 2006. In acest roman un rol important ii revine unei tinere femei egiptene, care face un doctorat in histologie in Statele Unite. Dupa socul cultural de la inceputul experientei sale pe pamint american, ea ajunge in final sa puna in aplicare educatia conservatoare primita in Egipt.
Saymaa Muhammadi este studenta la Medicina la Universitatea din Chicago, unul dintre orasele simbol ale Americii. Alegerea orasului Chicago nu este intimplatoare si observam acest lucru in primul rind din atentia acordata istoriei locului si a destinului sau in istorie, in prima parte a cartii, dar si din numeroasele trimiteri la “axa” Cairo-Chicago, la diferenta dintre lumea veche si lumea noua. Dupa povestea orasului american, scriitorul ne trimite in Tanta, oras situat intre Cairo si Alexandria, locul de nastere a lui Saymaa, fiica profesorului Muhammadi: “Saymaa n-a plecat din Tanta decit foarte rar: o data pentru a lua parte la nunta unei rude din Cairo si de citeva ori, cind era copil, insotindu-si vara parintii la Alexandria. Saymaa a venit de la Tanta la Chicago asa, pe nepusa masa, fara nici un fel de pregatire, ca un om care se arunca in mare cu toate hainele pe el, desi nu stie sa inoate”.
Coruptie politica si ipocrizie religioasa
Chicago seamana in multe privinte cu Orient, Occident a lui Salman Rushdie, o carte provocatoare despre fascinatia Occidentului si nostalgia Orientului unde, pe linga antiteza permanenta dintre cele doua lumi, descoperim si un conflict interior, “o lupta corp la corp intre acolo si aici, intre ispita radacinilor si cea a drumului”. Mozaicul de culori pe care-l alcatuiesc romanele ambilor scriitori face ca nationalitatea si identitatea personajelor sa fie greu de stabilit.
La fel ca in Blocul Iacubian, indivizii din Chicago duc o existenta alcatuita din contradictii si din esecuri repetate. Unii sint rai, altii buni, saraci si bogati, cinstiti si mincinosi, unii isi neaga originea, renuntind la mostenirea culturala, altii cad in extremism sau devin corupti. Cei mai multi insa stiu sa mearga pina la capat in a-si apara demnitatea, drepturile si libertatea, fie acasa, la Cairo, fie in exil, la Chicago. Sint evocate in roman atit coruptia politica, cit si ipocrizia religioasa. Lipsa democratiei, spune Alaa al-Aswani, se simte nu doar in tarile musulmane, ci si in multe state occidentale.
Un lucru este cert: e greu sa fii un bun musulman in America dupa 11 septembrie.
Al-Aswani continua in Chicago lupta impotriva dictaturii si cenzurii egiptene, critica unei societati careia, de aceasta data, ii asaza in fata oglinda americana. Surpriza nu intirzie insa sa apara: cele doua lumi par sa aiba prea multe lucruri in comun, si nu neaparat intr-un sens pozitiv. Indiferent ca sint americani sau egipteni, personajele din Chicago au aceleasi intrebari despre lumile si sistemele in care traiesc, despre trecut si viitor.
Alaa Al-Aswani, Chicago,
colectia “Biblioteca Polirom. Proza XXI”,
Editura Polirom, 2010, 29.95 lei