“Cel mai bun raspuns dat scepticilor”, caracterizeaza Vladimir Epstein, directorul executiv al evenimentului, editia de anul acesta a tirgului de carte de iarna. Desfasurat pentru a 17-a oara in pavilionul central al Romexpo, Gaudeamus este o initiativa a Societatii Romane de Radiodifuziune. In ciuda existentei tirgului de vara, “Bookfest”, si a mai multor evenimente dedicate industriei editoriale in alte perioade din an, Gaudeamus, deopotriva laudat si criticat, ramine evenimentul de referinta din Romania pentru profesionistii din industria cartii, dar, mai ales, pentru publicul cititor. Vinzarea de carte (cu reduceri care variaza de la 10 la 80%) reprezinta in continuare o miza uriasa, fapt reprosat adeseori celor care au gindit tirgurile de la noi, o parte a publicului dorindu-si un eveniment mai aplicat pe dezbaterile momentului in industria editoriala. Dincolo de acest repros, sute de lansari de carte ofera ocazia publicului de a obtine autografe de la autorii romani preferati. Gaudeamus nu poate fi caracterizat drept un tirg destinat unei anumite categorii – la Romexpo vizitatorii coexista cu scriitorii, criticii literari si patronii de edituri. Din fericire, se produce, chiar daca lent, un dezghet in privinta editorilor si agentilor literari straini atrasi de Gaudeamus.
Desi in anii din urma si-au facut loc in spatiul expozitional standurile institutiilor mass media, cartea digitala, evenimentele conexe precum expozitiile de arta, cartea tiparita ramine vedeta incontestabila. Altfel, in privinta atmosferei, trompeta lui Paul Daian te poarta inevitabil in Ziua cirtitei, iar Ion Iliescu este in continuare in verva, lanseaza carti si este intrebat daca are constiinta curata. A lipsit presedintele Basescu anul acesta – Valeriu Stoica pare sa nu mai fi lansat nici un volum. E adevarat ca si Summitul NATO de la Lisabona a fost, in parte, vinovat de aceasta absenta. La un tirg de carte vine un public pe care l-ar rivni multi dintre cei care participa la campaniile electorale, crede Vladimir Epstein. In urma monitorizarilor realizate, “la Gaudeamus nu vin frustrati, marginalizati, oameni in virsta… Peste 60% dintre vizitatori au intre 19 si 49 de ani, majoritatea cu o instructie buna, cu biblioteca personala acasa. Nu sint saraci, vorbim despre o clasa de mijloc sau macar despre una potentiala”.
“Ego. Proza” – Premiu de Excelenta
In cadrul decernarii Trofeelor Gaudeamus 2010, Editurii Polirom i-a fost acordat Premiul de Excelenta pentru colectia “Ego. Proza”. Coordonata de Lucian Dan Teodorovici, aceasta a fost initiata in anul 2004 si cuprinde aproape 100 de titluri, numeroase fiind deja traduse in strainatate. Printre cele mai recente volume publicate in aceasta colectie se numara: Noapte buna, copii! de Radu Pavel Gheo, Radacina de bucsau de O. Nimigean, Demonii vintului de Daniela Zeca.
Trofeul Gaudeamus a fost acordat astfel: locul I – Editura Humanitas, locul al II-lea – Grupul editorial RAO, locul al III-lea – Editura Nemira (categoria peste 200 de titluri publicate in 2009). La categoria rezervata editurilor care au publicat anul trecut intre 100 si 200 de titluri, cistigatoare a fost Editura Adevarul. Premiul pentru traducere a fost oferit Antoanetei Ralian. Cea mai rivnita carte a tirgului a fost desemnata Crimele revolutiei de Grigore Cartianu, publicata de Editura Adevarul.
TVR Cultural a cistigat sectiunea TV a tirgului, Guerrilla pe cea de radio, Mediafax la categoria agentii de presa, iar online – romanialibera.ro. Si un amanunt picant: a fost acordat, pentru prima oara, titlul de Miss Gaudeamus.
Invitatul special
Regiunea Vallonia Bruxelles din Belgia, invitatul de onoare al acestei editii a Tirgului Gaudeamus, a adus publicului roman, printre altele, lumea lui Maigret si celebrele benzi desenate cu Tintin. Au fost organizate pe toata durata evenimentului dezbateri, conferinte, mese rotunde, ateliere despre literatura, benzi desenate cu participarea personalitatilor culturale din comunitatea franceza din Belgia, Jacques Dubois, profesor la Universitatea din Liege, fiind presedinte de onoare al Tirgului Gaudeamus 2010.
Norman Manea, din nou in Romania
Editia de anul acesta a Gaudeamus a coincis cu revenirea in Romania a celui mai tradus autor roman in strainatate, Norman Manea.
Scriitorul a primit invitatia Ambasadei Frantei in Romania, in contextul in care acesta a fost recompensat anul acesta cu prestigioasa distinctie “Ordinul francez al Artelor si al Literelor – in grad de Comandor”. Norman Manea, profesor de literatura europeana si “writer in residence” la Bard College, New York, a sosit pe 15 noiembrie in Romania. Pe 17 noiembrie, in libraria Carturesti din spatiul Institutului Francez din Bucuresti, a avut loc lansarea celor mai noi volume aparute in seria de autor “Norman Manea” de la Editura Polirom: Vizuina, Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian, Variante la un autoportret, Anii de ucenicie ai lui August Prostul si Plicul negru. De asemenea, a fost lansat si un alt titlu: Laptele negru, publicat recent la Editura Hasefer. Evenimentul a avut loc in cadrul “Serilor «Observator cultural»“. A doua zi, scriitorul a fost prezent alaturi de Edward Kanterian la conferinta “Celan-Fondane: exil si eternitate”, la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Cei doi protagonisti ai conferintei au participat vineri, 19 noiembrie, la o masa rotunda in cadrul Tirgului Gaudeamus cu tema “Norman Manea: obsesia incertitudinii”, alaturi de Paul Cornea, Carmen Musat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat si Claudiu Turcus. Seria evenimentelor cu participarea autorului Intoarcerii huliganului a fost incheiata la “Cafeneaua critica”, organizata in clubul bucurestean “Control” de criticul literar Ion Bogdan Lefter.
“Nu este doar un scriitor extraordinar, ci si un eseist de prima marime, care stie sa spuna lucrurilor pe nume, sa abordeze subiecte pe care altii le ocolesc, care stie ca isi pastreze seninatatea cind vorbeste despre subiecte care pe altii ii incrinceneaza”, a spus Carmen Musat, redactor-sef al publicatiei “Observator cultural”, la intilnirea de la Institutul Francez. “Ma bucur sa fiu printre prieteni vechi si noi. Sper ca intre batrinul care am devenit si tinerii din jurul meu sa se produca un dialog instructiv de ambele parti”, a spus Norman Manea, adaugind faptul ca, dintre toate cartile sale, acum tine foarte mult la Vizuina, cel mai recent roman al sau.
Norman Manea a vorbit in timpul vizitei sale in Romania despre o serie de subiecte actuale, intre care si starea presei de la noi, pe care o catalogheaza drept “deplorabila”. Acesta a mai remarcat ca in Romania s-a acutizat un sentiment de iritare generala si de nemultumire pe fondul unei cresteri a vulgaritatii si a grosolaniei.
Top 3 vinzari Polirom
1. Muzeul inocentei – Orhan Pamuk
2. La taifas – Aurora Liiceanu
3. Demonii vintului – Daniela Zeca-Buzura
Top 3 vinzari Cartea Romaneasca
1. Medgidia, orasul de apoi – Cristian Teodorescu
2. Literatura romana sub comunism – 1948-1964. Volumul I. Editie revazuta si adaugita – Eugen Negrici
3. Ana-Maria si ingerii – Radu Aldulescu
Cifrele
103.000 de vizitatori
17 ani de existenta neintrerupta, acelasi organizator: Societatea Romana de Radiodifuziune.
5 zile de tirg – pentru prima data, Gaudeamus a inceput joi si s-a inchis luni.
3 zile de “Bookcrossing” – au fost puse in circulatie citeva zeci de volume, organizatorii si-au propus sa deschisa in Bucuresti citeva zone de “crossing”, care sa transforme orasul intr-o mare biblioteca. Primele trei carti intrate in circuit: Demonii vintului de Daniela Zeca, Cum sa uiti o femeie de Dan Lungu si… Istoria RATB.
14.000 de metri patrati – spatiu pentru expozanti, lansari etc.
380 de expozanti (edituri, media etc.).
500 de evenimente.
4 lei – costul biletului care a oferit accesul la tirg in primele patru zile.
10 lei – costul unui abonament pentru acces pe toata durata manifestarii.
0 lei – in ultima zi, vizitatorii au avut acces liber.