Dumitru Tepeneag reuseste sa surprinda, prin metafora camionului, unul dintre mecanismele creatiei romanesti: “Am reinceput sa scriu la romanul pe care il tirasc de atita vreme dupa mine. Ditamai camionul!… Intre timp s-a rablagit de tot, nici nu stiu daca mai e in stare de functionare. Motorul nu i se mai aude decit ca un biziit tot mai stins de bondar prins in hirtia de muste… daca l-as repara si as cumpara un cauciuc nou-nout pentru una din rotile din spate, daca l-as pune deci in miscare, tare mi-e teama ca pe urma nu l-as mai putea opri”.
Un amestec de vieti si de voci, ca o retea complicata de autostrazi suspendate, pe care goneste nebun camionul bulgar, condus de Tvetan. Povestea camionagiului bulgar, delimitata oarecum in text prin lipsa semnelor de punctuatie, se impleteste cu povestea dansatoarei de la Vertige d’amour, Beatrice, unul dintre personaje feminine importante din Camionul bulgar, alaturi de scriitoarea slovaca Milena, un nume cu rezonanta kafkiana, si Marianne, aflata peste ocean, la New York. Destinele lor sint reunite de acelasi narator jucator, astfel incit, la un moment dat, cele trei femei isi imprumuta cite ceva din trasaturi una celeilalte: Milena are dintr-odata vocea Mariannei, iar ochii nu-i mai sint albastri, ci negri, ca ai Beatricei.
“Literatura de ordinator” o va inlocui pe cea “de gara”
Lipsa semnelor de punctuatie din multe fragmente din roman, in special cele care descriu drumurile lui Tvetan prin Europa si aventurile Beatricei, este justificata prin prezenta monologului si a visului intr-o fraza, bineinteles, fara punctuatie: “scriu fara punctuatie in vis nu exista virgule si cu atit mai putin punct doar majuscule din cind in cind”.
Mare parte din “actiunea” romanului se petrece in mediul virtual, iar mesajele de la Marianne se intersecteaza cu cele de la Milena. Intr-o lume in care virtualul tinde sa ia locul realului, “literatura de ordinator” va inlocui la rindu-i “literatura de gara”. Internautii, spune Tepeneag, se vor indragosti pe email, fara a se vedea, fara a crede in propriile lor vorbe: “lumea intreaga va deveni o bula de fictiune sentimentala”.
Dumitru Tepeneag, Camionul bulgar,
colectia “Fiction Ltd”, Editura Polirom,
2010, 24.95 lei