O astfel de stire e numai buna sa insoteasca aparitia pe DVD a ultimei animatii Pixar, dar nu spune nimic nou – calitatea produselor “studiourilor cu lampa” continua sa uimeasca an de an, iar filmele lor incep sa treaca, la Oscar, de pe lista productiilor de animatie pe lista celor mai bune filme.
La concurenta pe rafturile cu DVD-uri sta si capcaunul Shrek, si el la capat de franciza, cu cel de al patrulea episod. Produs al unei concurente serioase, facute de rivalii de la Dreamworks Animation, Shrek a luptat in tot acesti ani cu produsele Pixar, dar sfirseste cursa, gifiind din greu, pe locul al doilea.
Toy Story a fost primul film Pixar si, in 1995, deschizator de drumuri si piatra de temelie pentru actuala industrie de animatie realizata in intregime pe calculator. Al doilea film, in 1999, a intrat direct pe lista cea scurta a continuarilor mai bune ca originalul.
Primul Shrek a vazut lumina ecranelor si, imediat, s-a dovedit un succes redutabil, cu felul lui de a face misto de toate povestile Disney. Al doilea s-a dovedit chiar mai bun, in 2004, dublindu-si veniturile si avind parte de acceasi apreciere din partea criticilor. In 2007, un al treilea Shrek, in ciuda incasarilor foarte bune, a aratat ca, brusc, seria a obosit mult prea tare, dezamagirea produsa de calitatea scazuta a acestei povesti destul de chinuite fiind pe masura banilor incasati. Cel de al patrulea (si ultimul), lansat anul trecut, a mai dres busuiocul, fiind mult mai apreciat decit precedentul si foarte “sanatos” din punct de vedere al box-office-ului.
Dreamworks a pierdut duelul cu Pixar
In ciuda succeselor lor, productiile de la Dreamworks, de la Madagascar la Kung-Fu Panda, au pierdut intotdeauna duelul cu Pixar. Acest lucru s-ar putea explica prin felul diferit prin care cele doua studiouri abordeaza filmele. Creatorii lui Toy Story sint renumiti pentru standardele inalte pe care si le propun si pentru faptul ca, in ciuda unor deadline-uri infernale, se incapatineaza sa isi slefuiasca pina la perfectiune povestile. De partea cealalta, seful de la Dreamworks Animation, Jeffrey Katzenberg (fostul sef de la Disney, cel care a revitalizat studioul in anii ‘90), simtind ca nu poate lupta cu aceleasi arme cu Pixar, a conceput un alt “business model”, recunoscind ca a impus “cantitatea contra calitatii”. Filmele lor au avut un succes pe masura, dar nu se pot insa compara cu cei 15 ani de istorie si capodopere ale Pixar-ului.
Se poate spune ca prima runda a duelului dintre cei doi giganti ai animatiei s-a incheiat in 2010, odata cu finalul celor doua francize definitorii pentru fiecare. Batalia continua insa si in 2011, Pixar si Dreamworks aruncind in arena cinematografelor doua continuari de la care se asteapta foarte mult: Cars 2 si Kung Fu Panda 2.