Cei carora cititul le este parte din suflet se vor bucura insa, de la jumatatea lunii mai, de inca un spectacol de teatru bazat pe viata si opera unui scriitor, asa cum ne-a obisnuit, de la Un tramvai numit Popescu incoace, regizorul Gavriil Pinte.
Ispita Cioran, spectacol itinerant realizat cu actorii Teatrului National “Radu Stanca”, este cea de-a patra montare tip “biografie poetica”. Calatorie emotionanta cu tramvaiul intre Sibiu si Rasinari, Ispita Cioran ne-a primit la cea de-a doua repetitie, in ziua de 8 aprilie, la 100 de ani de la nasterea lui Cioran.
Un traseu spre paradisul copilariei
Fara costume si fara decoruri, dotati doar cu lavaliere si scenarii scoase la imprimanta, actorii au fost fermecatori la repetitie, iar spectacolul se anunta o placere pentru cei ce vor veni la finalul lunii mai la Festivalul International de Teatru de la Sibiu.
“Punem la cale un traseu inspre paradisul copilariei lui Emil Cioran, o incursiune in universul fascinant si contradictoriu al scepticului de serviciu, al unei lumi in declin, o incercare de biografie poetica dupa viata si opera sa, o intilnire la care ne ducem cu speranta ca si el va veni si vom strabate citiva pasi impreuna”, a explicat Gavriil Pinte, regizorul spectacolului. Totodata, a precizat ca repetitiile sint abia la inceput, scopul primelor calatorii fiind in special stabilirea timpilor, pentru coordonarea scenelor cu statiile de oprire.
In Rasinariul pierdut
Tramvaiul cu actori pleaca din fata cimitirului. Dar spectacolul incepe mai departe, dupa doua statii, cam din dreptul intrarii principale a Muzeului Astra din Dumbrava. In padure vor exista elemente de decor, a explicat regizorul: leagane, o masa lunga ca de parastas. La repetitii aici s-a batut toaca, de inceput de calatorie, sub o ploaie marunta si rece.
Scenariul dramatic inlantuie texte de Emil Cioran, alese din carti precum Pe culmile disperarii, Despre neajunsul de a te fi nascut, Schimbarea la fata a Romaniei, Scrisori catre cei de acasa, alcatuind o curgere cronologica: nasterea, izgonirea din copilarie, inaintarea in virsta.
Tramvaiul opreste pe parcurs, se alatura si alti actori, iar cind tramvaiul iese din padure, si dintre dealurile luminoase se iveste Rasinariul, cuvintele mor si cedeaza locul muzicii. Rasinariul, mica Romanie, si iubita, si urita, se iveste cu fatade colorate, cu Mosi Craciuni uitati pe la porti la inceput de aprilie, cu tractoare parcate in fata pensiunilor, cu copii grabiti purtind ghiozdane roz in spinare… La Rasinari, tramvaiul intoarce. Aici se coboara, se face un popas mai lung, cuvintele curg, se repeta obsesiv.
Cioran de vorba cu Nihilistul si Scepticul
Intoarcerea este o alta Cadere in timp, este Singuratate si destin, personaje sint Cioran, Nihilistul, Scepticul, luindu-si unul altuia vorba din gura. Apoi e dragostea tirzie pentru Friedgard Thoma si, in cele din urma, imaginea finala a lui Emil Cioran asa cum a fost el vazut de Simone Boue la poarta spitalului.
Actorul Marius Turdeanu promite un rol interesant, interpretind cu mare daruire rolul lui Cioran chiar si la aceasta simpla repetitie lectura. Ii stau alaturi Mariana Mihu si Raluca Iani, Ciprian Scurtea si Adrian Neacsu, precum si alti actori tineri si infocati.
Un spectacol aflat inca in constructie, dar care ne-a lasat sa aruncam o privire in intimitatea sa.
Ispita Cioran
Distributie: Marius Turdeanu,
Mariana Mihu, Raluca Iani, Ciprian Scurtea,
Adrian Neacsu, Veronica Arizancu, Cristina Ragos,
Eduard Patrascu, Laura Ilea, Viorel Rata, Arina Trif,
Mihai Coman, Simina Contras si Mihai Alexandru.
Biografii poetice marca Pinte
» Un tramvai numit Popescu, scenariu de Gavriil Pinte, dupa opera antuma si postuma a lui Cristian Popescu.
» Astazi nu se fumeaza, scenariu dramatic de Gavriil Pinte, pe texte de Iustin Panta si Mircea Ivanescu.
» Ghidul copilariei retrocedate, de Andrei Codrescu, Gavriil Pinte si Florentina Mocanu.