Sportul politic al verii mi se pare a fi, de pe-acum, fuga dupa parlamentarii celorlalti. Majoritatea precara din Senat, care intr-o singura zi a balansat periculos intre cele doua mari blocuri politice, a atras deja atentia asupra acestui aspect. Asa incit e de asteptat ca stirile cele mai calde, intr-o vara care oricum ne va seca, sa mearga in directia continuarii acestui balans. Vestea ca senatorul ex-P.D.-L. Serban Radulescu, cel care a provocat micul cutremur din Senat de saptamina trecuta, si-a gasit deja un loc intre conservatorii alipiti liberalilor alipiti pesedistilor nu e surprinzatoare, evident. Dar lasa loc de urmari.
Ca asta e directia spre care se-ndreapta treburile politice in urmatoarele luni ne lasa sa intelegem si celebrul Marian Vanghelie, care, intr-un interviu oferit “Evenimentului zilei”, vine cu o “ipoteza de lucru” ce merita, chiar cu un zimbet in coltul gurii, toata atentia. Chestionat in privinta senatorului Catalin Voicu, judecat in stare de arest pentru fapte de coruptie, primarul sectorului cinci si totodata vicepresedintele P.S.D. Marian Vanghelie raspunde: “O sa ne gindim foarte serios. S-ar putea sa cerem sa fie adus la Senat, daca e nevoie, pentru a vota. Pentru ca, in momentul de fata, lucrurile sint foarte complicate. Nu exista o majoritate la Senat, si atunci va fi foarte important sa ne decidem, sa cerem ca el sa poata sa vina sa-si exercite votul”.
In privinta lui Catalin Voicu, problema e un pic mai spinoasa de-atit. Pentru ca, desi necondamnat inca, desi avind drept de vot deocamdata, senatorul de dupa gratii reprezinta o bila neagra pentru P.S.D., ba chiar pentru intreaga alianta U.S.L. – o bila neagra care s-ar rostogoli mult dincolo de urna de vot, asupra electoratului. Asa incit e greu de crezut ca ar putea fi folosit cu adevarat in acest scop. Insa simplul fapt ca un personaj important, pina la urma, din P.S.D. vorbeste public despre o asemenea posibilitate ne ofera o imagine a cautarii cu orice pret a solutiilor. Chiar si din puscarie, daca e cazul.
Nu continui discutia pe seama ideii nastrusnice vehiculate de Marian Vanghelie, desi ea ar merita, in mod cert, si o perspectiva vesela, ca multe alte declaratii ale personajului in cauza. Ma grabesc sa ma intorc insa spre ceea ce ne-ar putea oferi vara, in lumina intimplarilor din ultima vreme. Caci, e clar, U.S.L.-ul a renuntat la gindul de a interveni asupra unitatii de monolit pe care cele patru forte politice aflate la guvernare sau sustinatoare ale guvernarii, ma refer la P.D.-L., U.D.M.R., U.N.P.R. si minoritatile, par sa o afiseze, axindu-se pe individ, nu pe grup.
Putem sa ne asteptam deci ca perioada urmatoare sa nasca noi vedete. Parlamentari de care n-am auzit nicicind, dar despre care vom afla la timpul potrivit ca au fost intotdeauna plini de initiative, fara a fi insa sprijiniti de grupurile din care au facut parte, vor simti, brusc, afinitati pentru alte doctrine, mai interesate de initiativele lor. Iar televiziunile de stiri se vor repezi, hulpave, in lipsa altor evenimente demne de atentie, spre biografiile lor atit de putin interesante pina la acel moment, dar mai ales spre motivele ideatice, profund morale, care ii vor fi facut sa ia acele decizii de schimbare a traseului politic.
Desi am intrat deja in lentoarea verii, petrecind mai putina vreme in fata televizoarelor, ceva imi spune totusi ca ar trebui, chiar daca stirile mari nu ne vor invada, sa dam atentie jocurilor politice care se anunta. Caci ne-am putea trezi in toamna cu alte “scheme de vot” in Parlament, ne-am putea trezi, pierzind momentul in care acest lucru s-a produs, cu alte majoritati si, pe cale de consecinta, chiar cu un alt guvern.
In fond, din toamna lucrurile vor fi “mult mai complicate”, vorba lui Marian Vanghelie. Caci se intra intr-o linie destul de dreapta catre noi alegeri. Locale si apoi generale. Or, lucrul asta se cunoaste, conteaza foarte mult intentia de vot, relevata de sondaje, dar parca mai mult de-atit conteaza cine organizeaza alegerile. Si n-as paria neaparat, desi toata lumea pare s-o faca, pe un P.D.-L. capabil sa-si mentina inca un an si mai bine acest drept.
Intram, altfel spus, intr-o vara decisiva. In care nu ne putem astepta, e adevarat, la harnicii in folosul nostru din partea politicienilor. Insa avem toate motivele sa urmarim un alt tip de activitate, mai intensa decit ne-am astepta, prin subsolurile politicii. Si ar merita, de dragul unei toamne care sa nu ne ia prin surprindere, sa fim atenti la ce va iesi din cind in cind de-acolo.