Managerul respectiv s-a numit Brian Clough, un nume faimos in Insula: o aparitie acida, exotica, un individ ale carui vorbe de duh au “acoperit”, deopotriva, vreo treizeci de ani de cariera si citeva performante profesionale uluitoare. Omul a promovat doua echipe din liga secunda, Derby County si Nottingham Forrest, cu care a cistigat apoi titluri de campion si Cupe ale Campionilor Europeni.
Nu trebuie sa fiti pasionati de fotbal, ca sa va uitati la filmul biografic dedicat lui Brian Clough. “Numele jocului: fotbal” (titlul original este “The Damned United”) poate fi vizionat, zilele astea, pe HBO. Poate nu sinteti microbisti, dar cu siguranta stiti cite ceva despre “fotbalul” romanesc jucat pe micile ecrane. Stiti, cu certitudine, ca in Romania se vorbeste mereu despre “proiecte pe termen mediu”, despre “viitor”, “viziune” si “investitii”. O sa gasiti toate sintagmele de mai sus, fara peiorativele ghilimele, in biografia agitata a acestui domn Clough, care a ridicat din nimic proiecte falimentare si le-a facut cit se poate de profitabile.
Da, domnul Clough a fost un om controversat. Presa britanica l-a iubit, pentru ca nu a scapat nici un prilej pentru a da declaratii din cauza carora multi luau Dicarbocalm. Nu faceti insa eroarea de a crede ca fostul manager de fotbal era la fel de “simpatic” precum Dragomir, Borcea, Becali sau Mititelu. Una e sa ai umor, alta, sa fii campion la hahait.
Mister Clough nu a antrenat niciodata nationala Angliei, insa ar fi fost, poate, bun astazi pentru reprezentativa lipsita de reprezentativitate a Romaniei. Este sigur ca managerul englez nu ar fi acceptat zece ani de asa-zisa reconstructie, pentru a face performanta. El a fost un englez care a tratat cinstit prezentul, asigurindu-si, astfel, si viitorul. Este aproape la fel ce cert ca i-ar fi stat in git nemuritorului Mircea Sandu, la fel cum i-ar fi dat insomnii lui Gigi Becali. Lui si celorlalti “misteri” din fotbalul romanesc, care cred ca un costum de mii de euro te face lord cit ai zice “Banel”. Sau ca e suficient sa ridici o Catedrala a Mintuirii Fotbalului, sa joci un meci cu Argentina si sa crezi ca astfel ai rezolvat deja trei sferturi dintre problemele soccer-ului romanesc.