E un subiect controversat in cercurile artistilor celei de a saptea arte, dar nu se poate contesta faptul ca aparitia DVD-ului a permis multor regizori sa prezinte publicului versiuni mult (re)lucrate ale filmelor lor.
Evident, multe dintre aceste “director’s cut” sint exercitii inutile, motivate doar de o nerusinata dorinta de a scoate cit mai multi bani pe spinarea cinefililor. Conform definitiei, un “director’s cut” este o versiune special montata de un realizator care, se presupune, reprezinta chiar versiunea dorita de realizator. E o pasare rara la Hollywood, acolo, in majoritatea cazurilor, nu regizorul are privilegiul montajului final, ci producatorii. Iar aceste versiuni au ramas multi ani in depozite, pina cind aceiasi producatori s-au prins ca exista o piata foarte interesanta financiar pentru asa ceva.
Intre marketing si restaurare
Cum spuneam, pentru multe editii DVD ale unor filme, eticheta de “director’s cut” si extensia ei, “editia speciala”, reprezinta doar o eticheta de marketing. In multe cazuri insa, este un mod de a face dreptate unui film lansat pe marile ecrane intr-o forma care nu ii face cinste. Asa am avut ocazia, de exemplu, sa vedem “cel de al cincilea si ultim montaj” al lui Brazil, capodopera lui Terry Gilliam, film cu o lunga istorie de gherila cu producatorii inepti. Tot cu o editie extinsa Ridley Scott a reusit sa arate publicului ce film fain putea fi Kingdom of Heaven, daca n-ar fi fost aprig mutilat (din motive rezonabile totusi) la iesirea pe marile ecrane.
Daca esti fan, editiile speciale ale trilogiei Stapinul inelelor merita toti banii, desi, si in acest caz, baietii de la marketing nu s-au abtinut si au facut oleaca de ‘milking pe buzunarele cumparatorilor, pe principiul “Ti-a placut filmul? Mai cumpara-l o data!”.
In cazul trilogiei Stapinul inelelor, s-au folosit aceleasi tactici: versiunea cinema pe DVD, dupa citeva luni cea extinsa, dupa care a urmat baletul versiunilor Blu-ray. In Romania, daca nu ma insel, versiunea extinsa nici nu a aparut oficial pina acum, greseala pe care fanii hotariti au corectat-o imediat apelind la seviciile gratuite ale torrentelor.
De ce ar merita banii aceasta versiune mai degraba decit versiunea cinematografica? Pentru ca e aproape alt film, adaugind (foarte) mult material peste tot ce a fost bun pe marile ecrane. Poate ca nu e pentru toata lumea, dar merita, cu siguranta, pentru fanii trilogiei.
Filmul pe care nu l-ati vazut
Peter Jackson insusi a explicat foarte sincer “rezonul” acestor editii. “Versiunile cinematografice sint versiunile definitive”, a spus el intr-un interviu acordat IGN.com. “Versiunile extinse sint pentru fanii care vor material suplimentar. “ Si explica: “Am muncit un an de zile pentru a da, la cinema, cel mai bun montaj posibil. Am realizat versiunile extinse fiindca existau cite 30-45 de minute de material suplimentar foarte interesant pentru fani. M-am temut ca includerea lui va strica filmul, insa, in cele din urma, am ales sa o fac fiindca un film pe DVD are alta dinamica decit in sala de cinema”.
Dar Peter Jackson e oarecum modest in aceste declaratii. Ceea ce se afla in editiile speciale nu sint doar scene suplimentare, ci reprezinta atit o extindere consistenta a celor trei filme (de la jumatate de ora la aproape o ora in plus pentru Intoarcerea regelui), cit si o reformulare a lor. Jackson a trecut prin fiecare episod al trilogiei si l-a rescris, a restructurat scene intregi, a nuantat episoade, a adaugat episoade noi, consistente ca durata si importanta (de exemplu, scena mortii lui Saruman complet absenta din versiunea cinema) sau scene care contureaza altfel un personaj (exemplu: povestea lui Boromir de dinaintea intrarii lui in Fratie). Plus, Howard Shore, compozitorul, a venit si a scris noi parti muzicale, special pentru aceasta editie.
Astfel, versiunile extinse ale celei mai celebre trilogii din istorie nu sint simple exercitii de marketing, ci propun cu adevarat fanilor, si nu numai lor, o cu totul alta experienta cinematografica.
O epopee cit un raft
Versiunea ce se lanseaza acum contine aceste editii extinse, fiecare pe cite doua discuri Blu-ray (supravegheata indeaproape de Jackson, care si-a permis si alte ajustari suplimentare – a imbunatatit, de exemplu, culorile). Totul anuntat la calitate Blu-ray, cu imagine si sunet impecabil (o rezolutie de 1080p si sunet DTS-HD MA 6.1 Audio, pentru amatorii de date tehnice). La aceste sase discuri cu filmul se adauga inca alte noua (numai in format DVD de data aceasta) care contin orice bonus posibil, in total 26 de ore de material suplimentar care te poarta prin toata aventura realizarii acestui mamut cinematografic. Nu se poate ceva mai complet, probabil, decit doar daca ar fi continut, “la pachet”, si cartile lui Tolkien in editie hardcover.
In rest, filmele lui Jackson ramin cu bunele si relele lor. Bunele fiind imensul efort de realizare a acestei epopei, unic in istoria cinema-ului, distributia excelenta, calitatile artistice si uluitoarele efecte speciale. Relele: devierile de la opera lui Tolkien si cele citeva concesii facute QI-ului redus al multor spectatori. Dar acesta e un bilant pe care doar fanii trebuie sa il faca.