De ce te inspira acest spatiu, camera de hotel, un spatiu recunoscut unanim ca impersonal, fara identitate, fara memorie?
Realizarea unui spectacol-instalatie pentru o camera de hotel reprezinta pentru mine o provocare pentru ca incerc prin propunerea mea artistica sa dau viata si culoare unui spatiu impersonal, de trecere. Tinind cont ca in ultima perioada am petrecut foarte mult timp in diferite camere de hotel, fara sa vreau am inceput sa ma gandesc la el ca la un spatiu performativ. Cumva acest proiect continua si dezvolta seria preocuparilor mele mai vechi privind relatia dintre performer si spectator, acest spatiu intim oferind noi oportunitati de dialog artistic.
Celor care au vazut repetitia deschisa inainte de premiera oficiala, le-ai cerut feedback. Cit de important este pentru tine, ca artist, feedback-ul? Chiar folosesti sugestiile publicului? Orgoliul artistic ce spune?
Ma intereseaza mereu sa aflu ce are de spus publicul, fie ca e profesionist sau nu. E o confruntare de care am nevoie pentru a intelege cit de mult reusesc sa transmit ce vreau sau daca propunerea mea functioneaza in relatie cu el, sau chiar sa aflu detalii la care nu ma gindisem, privite din partea cealalta. Lucrurile se pot schimba mult in confruntarea cu publicul si cu atit mai mult intr-un spatiu-limita precum o camera de hotel. Uneori este vorba de confirmari ca lucrurile merg intr-o directie buna, alteori, in opozitie cu reactia primita, merg mai departe tocmai pentru ca sint convins de ceea ce fac, chiar daca este incomod pentru public. Folosesc feedback-ul, e foarte utila reactia primita pentru a merge inainte. Tinind cont de formatul artistic propus, intilnirea cu publicul inca din faza de repetitii este, cred, esentiala.
Cum va arata acest spectacol in afara camerei de hotel si a scenografiei fixe a acesteia?
Lucrez in paralel la o varianta diferita de spectacol care va avea loc pe 20 august in galeria Institutului Cultural Roman din Stockholm. Lucrurile sint diferite acolo, dar isi pastreaza in buna masura structura initiala (ideea de spectacol-instalatie) si perspectiva voyeurista a spectacolului, de a privi in viata cuiva intr-un spatiu dat. Citeva elemente de scenografie pot crea o atmosfera in care spectacolul s-a dezvoltat initial, dar accentele se pot si muta in asa fel incit sa exploatam la maximum noua configuratie scenica in care va fi plasat continutul. Cred ca o buna parte din fragmentele coregrafice care compun acest spectacol-puzzle ar putea fi folosite chiar intr-o varianta adaptata de spectacol pentru scena clasica de teatru. Astept insa cu nerabdare intilnirea cu publicul din camera 1306 a Hotelului InterContinental.
Un performance maraton
Spectacolul este conceput ca un performance maraton cu durata de 12 ore, desfasurat intre 4 dupa-amiaza si 4 dimineata, si se va mai juca pe 13 august si 24 septembrie, la Hotelul InterContinental Bucuresti. Accesul publicului se face la fiecare ora exclusiv pe baza de rezervare cu cel putin o zi inainte de fiecare spectacol programat, la serial.paradise@artsf.ro, Facebook – Eu sunt Eu sau la telefon 0740 300 124. Rezervarea trebuie sa includa ora aleasa pentru participarea la spectacol. Pretul biletului este de 20 lei / 10 lei redus pentru studenti si profesionisti ai dansului, iar al unui pachet de 3 ore de 50 lei / 25 lei redus. Spectacolul poate include interactiune cu publicul prezent si nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.