Pe parcursul a doi ani, Dan Lungu si Didier Ruef vor efectua trei stagii de documentare in Italia, in timpul carora vor explora comunitatile romanesti din Italia Centrala, de Nord si de Sud, propunandu-si sa inteleaga de ce se afla acestia acolo, care e povestea vietii lor, cine sint ei acum, cum se raporteaza copiii lor la Romania si la Italia, care e viata lor cotidiana, cum interactioneaza cu italienii in diferite contexte, cum gestioneaza diferentele, ce le place si ce nu in noua lor viata, ce proiecte de viitor au etc.
Folosind marturiile si confesiunile, conversatiile spontane si istoriile de viata, observatia si, nu in ultimul rand, fotografia documentara, cei doi autori vor intocmi un jurnal in care observatia literara si informatia sociologica se impleteste cu povestirile de viata si documentarea fotografica.
"De ani buni, aud de romani care pleaca in Italia…
Dintre rude, prieteni, vecini, fosti colegi de scoala sau cunostinte vagi mereu auzi ca a mai disparut cate unul, supt de vertijul strainatatii.
Pleaca barbati si femei, tineri si varstnici, someri si oameni de afaceri, salahori, macelari, buldoexcavatoristi, bibliotecari, medici sau preoti, insi fara diploma sau cu postdoc, borfasi si oameni la locul lor, ortodocsi, catolici sau neoprotestanti… E intrigant, nu?
Profesoare de greaca si latina merg in vacanta de vara sa faca menaj, muncitori sau functionari impovarati de rate merg in concediu la cules masline. Exista in Romania sate decimate de emigratie, unde fiecare batrana are telefon mobil si orice pusti conexiune internet.
Imi imaginez ca acolo in Peninsula exista o Romanie mai mica, cu accent italian. Vreau sa stau de vorba cu ei, sa vad cum traiesc, sa-i intreb care le e viata si daca visele li s-au implinit. Vreau sa-i ascult si sa-i inteleg.
Didier Ruef, prietenul meu elvetian, vrea sa-i fotografieze. Impruna dorim sa facem o carte. Desigur, mi-e un pic frica. Presupun ca acolo e bine, chiar foarte bine, de vreme ce a ramas atat de multa lume… Sper sa nu fie atat de bine incat sa nu ma mai intorc!"
Dan Lungu
Vizitele exploratorii efectuate de cei doi autori vor include realizarea de interviuri comprehensive, incursiuni fotografice, participarea la activitati comunitare, asociative sau familiale, observarea diferitelor categorii de emigranti in contexte si situatii cat mai diverse, astfel incat varietatea experientelor sa ofere o perspectiva panoramica in reconstructia si exersarea cotidiana a noii identitati.
Concluziile celor trei etape ale documentarii vor fi comunicate public in cadrul unor manifestari organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.
Dupa realizarea documentarii, va urma transcrierea si prelucrarea interviurilor, ordonarea si analiza observatiilor, prelucrarea fotografiilor si, in cele din urma, elaborarea "jurnalului de calatorie" in forma sa definitiva.
Fragmente din jurnal vor fi publicate pe parcurs in presa din Romania, iar in final va fi publicat sub forma de volum la editura Polirom.
Fotograful elvetian Didier Ruef va realiza o serie de fotografii documentare in familiile sau comunitatile de romani in Italia, fotografii care vor ilustra volumul si vor sta la baza unor expozitii in Romania si Italia.
Producatorul si finantatorul proiectului este Institutul Cultural Roman, prin Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.