1. Phoenix – Cei ce ne-au dat nume
Explozie de creativitate dintr-o sursa generoasa, autentic autohtona, intr-un moment cind lucrurile pareau ca merg bine in Romania. Discul probeaza ca artistii acestei tari, lasati sa se manifeste cum stiu ei, pot face opere valoroase, patriotice fara nationalism, universale fara snobism. Paradoxul aparitiei poate fi vazut peste timp: in 1971 au fost date celebrele si sinistrele Teze din iulie, prin care se inchidea cincinalul de libertate atent supravegheata. Miracolul Phoenix asta a fost si a ramas – un miracol, ilustrind in rock situatia generala a societatii.
2. Sfinx – Zalmoxe
Aceeasi substanta locala viguroasa, ridicata pe lujerul unei papadii, cu aroma si gustul fagurelui de miere. Opera lui Dan Aldea, cel mai dotat muzician al generatiei sale, venea in 1979 ca un acord final maiestuos al perioadei ce poate fi numita “deceniul de aur” al rockului romanesc.
3. Metropol – Din nou impreuna
Ce e rockul, daca nu “hai sa lucram impreuna” in matca unui pamint care ne rabda si ne (va) cuprinde pe toti? Albumul e dovada limpede ca oamenii acestui pamint primitor, romani, maghiari, evrei, germani si ceilalti, reusesc lucruri de calitate, indiferent cite piedici pun dobitocii de toate natiile, vremelnic numiti responsabili la cultura intr-un sistem clientelar.
4. Experimental Q – Amintiri despre viitor
Poate ca sint eu anormal de melancolic (si prea putin alcoolic, dupa opinia amicilor), dar albumul reprezinta tot ce putea sa fie si n-a fost sa fie, ca sa se adevereasca spusa unui filosof supralicitat, aceea despre sentimentul romanesc al (ne)fiintei…
5. Progresiv TM – Dreptul de a visa
Titlul exprima suficient de clar nazuinta unei generatii prea mult tinute sub Cortina de fier, generatie care a reusit, in pofida tuturor impedimentelor, sa arate ca e vie, in orice tara de dincoace!
6. Anca Graterol & Catena – Hopatina
Desi un album cu acest titlu n-a existat (va fi gata curind!), ceea ce-au izbutit Anca, Lidia, Emilia si Ortansa nu poate fi trecut sub tacere, macar din simplul motiv ca asa cum lumea nu exista fara Eva, nici rockul romanesc nu exista fara Catena!
7. Alexandru Andries – Interzis
Oricare din albumele lui Andries poate figura in orice Top 10. Il prefer pe acesta din 1990, pentru ca a venit la momentul potrivit si nu a pierdut nici azi farmecul si valoarea mesajului. Nu vedeti ca mereu traim intr-o societate interzisa?
8. George Baicea – Trafic greu
Baicea nu-i doar cel mai valoros chitarist roman in activitate, ci si un bluesman parca temator de ce poate sa scoata din adincul sufletului sau de artist 100% dedicat instrumentului care a revolutionat psihologia maselor
ultimei jumatati de veac, din San Francisco pina la Osaka, trecind insa prin Europa si Asia, nu peste Pacific…
9. Semnal M – Cintece transilvane
Ramas cindva aproape singur sa tina griful Fender-ului ridicat, Iuliu Merca n-a prea avut incotro si-a cedat cite ceva politicului, fanilor, faneselor si turneelor prin cele mai obscure localitati uitate in bezna ceausismului. Cit voi trai, sper sa nu uit noaptea aceea din iarna lui 1985, cind Merca & comp. au iluminat si-au incalzit peretii unei case de cultura ingropate in zapada seculara! Respectul meu n-a putut fi exprimat la timp, nici direct. Uite-l aici!
10. Iris, Rosu si Negru, Tectonic, Thy Veils, Zdob si Zdub, Nightloosers, Holograf, Mircea Florian, FFN, Timpuri Noi, Voltaj – oricare disc semnat cu aceste nume poate incheia glorios topul, greu sa aleg…