Ca de obicei, totul a pornit de la o suparare. Relatiile dintre edituri, librari, producatori de softuri si fabricanti de dispozitive nu au fost prea fericite niciodata. Traind pe picior de razboi comercial, fiecare a incercat sa isi impuna pe piata, ca standard, propria solutie. Asa am ajuns sa avem mai multe tipuri de fisiere, precum .azw, .aeh, .lrf, .lrx, .chm, .dnl, .exe, .djvu, .epub, .pdb, .fb2, .xeb, .ceb, .lit, .mobi, .pkg, .opf, .pdf, .pdg sau .pdb. Multe dintre ele sint iesite din circulatie, iar altele sint considerate formate exotice. Asa ajungem la cele mai importante in clipa de fata, adica .azw (Kindle), .lit (Microsoft), .pdf (Adobe) si .epub (International Digital Publishing Forum). Cu ce dispozitive citim aceste formate? Avem de unde alege. Cu programe adecvate, le putem vizualiza si pe calculator. Dar, daca nu ne place lectura la birou si, totodata, am descoperit ca statul in pat cu laptop-ul pe burta nu este chiar o partida de placere, atunci avem nevoie de un eBook reader, de un telefon destept si cu ecran mare sau de o tableta. Pentru bugete mici, ne putem alege un model minimal, adica unul capabil sa recunoasca un numar cit mai mare de formate, sa puna un bookmark si sa afiseze imagini. Daca mai suporta adnotari si poate sa ruleze un mp3, e cu plus. Insa cel mai bine va lamuriti din tabelul atasat.
Dispozitiv dedicat vs. tableta
Cel mai placut este, cu siguranta, sa ne citim cartile pe tableta. Dar acesta este privilegiul celor mai instariti. Ce-i drept, merita banii, pentru ca o tableta este capabila mai mult decit sa afiseze un text, fiind practic apropiata de un laptop la nivel de functionalitati, cu conditia de a cumpara si programele aferente. In plus, ecranele tactile sint infinit mai comode decit butoanele de pe marginea unui eBook reader si, de ce sa nu recunoastem, sint mai frumoase. Totusi, efortul financiar nu merita, daca le cumparam numai pentru a citi carti, oricit de placuta ar fi experienta oferita de o tableta, in raport cu cea furnizata de un eBook reader. Oricum, din statisticile vinzarilor de aplicatii pentru tablete, reiese ca aproape 80% dintre utilizatori le folosesc pentru… jocuri!
In concluzie, un dispozitiv dedicat este ideal pentru iubitorii de literatura cu bugete reduse. Astfel, am putea fi tentati sa cumparam un Kindle. Dar, atentie!, acesta reda doar cartile vindute online de Amazon.com, iar acolo, cel putin pentru moment, gasim doar volume digitale in limba engleza, deci o oferta limitata. Ramin in discutie multe alte modele, toate cu plusurile si cu minusurile lor la nivel de memorie, formate citite, luminozitatea ecranului, durata de viata a bateriei, greutate etc. Varianta care rezolva toate problemele este tableta, dar pentru a citi toate formatele de carte electronica vom fi nevoiti sa platim aplicatiile care ne permit lucrul acesta. Asadar, ne putem face planuri de lectura care pornesc de la 500-600 de lei (pentru cel mai ieftin eBook reader) si ajung pina la 2.500 de lei plus un abonament la un operator de telefonie mobila (de exemplu, pentru un iPad).
Cit despre costurile cartilor electronice in sine, acestea sint mai mici decit ale cartilor tiparite, iar aceasta diferenta de pret duce la amortizarea investitiei in eBook reader intr-un interval ce depinde de numarul cartilor citite. Cu alte cuvinte, pentru cine „devoreaza“ doua-trei volume pe an investitia chiar nu merita. Altfel stau insa lucrurile pentru cine obisnuieste sa citeasca o carte pe saptamina, daca nu mai mult. Dar sa fim optimisti: tehnologiile se ieftinesc in permanenta si se democratizeaza. Peste citiva ani vom avea dispozitive mult mai accesibile. Timp si chef de lectura sa avem!