In Romania, punctul de rating a inventat saptamina asta un subiect colosal: vrajitoarele. Ce stim noi despre vrajitoare? Din copilaria noastra, am invatat ca zboara pe maturi, ca fac case de turta dulce pentru a pacali copiii, ca au papuci ce te poarta pina-n Orasul de Smarald. Din copilaria copiilor nostri, invatam ca au evoluat, ca-si fac studiile la Scoala Hogwarts de Magie, Farmece si Vrajitorii, ca-s specializate in jocul “vijhat” si ca uneori poarta ochelari de tocilar, c-asa-s vremurile in care traim: potiunile magice nu mai pot rezolva problemele de vedere pe care vrajitoarele sau vrajitorii moderni le au.
Televiziunile din Romania au venit insa saptamina asta cu propriile contributii la viziunea noastra asupra vrajitoriei. Asa am aflat ca pe vrajitoarele mioritice le cheama Vanessa, Melisa, Rodica-singura-fiica-a-mamei-Omida, Larisa-singura-nepoata-a-mamei-Omida sau Mercedesa, care-i in acelasi timp adevarata-fiica-a-mamei-Omida si adevarata-nepoata-a-mamei-Omida. Din cind in cind, am mai auzit cite ceva despre ele si inainte, dar am zimbit, uneori chiar am ris, caci faceau mai degraba subiecte de banc decit de talk show.
Lucrurile s-au schimbat radical insa cind, alaturi de numele de mai sus, televiziunile au afisat nume ale unor mari personalitati contemporane precum Oana Zavoranu, Mihaela Borcea, Banel Nicolita, Amalia Nastase, Inna s.a. Iar aceasta schimbare radicala ne-a captat definitiv atentia in momentul in care pe ecranele televizoarelor noastre au inceput s-apara sume precum acestea: 450.000 de euro, 400.000 de euro, 100.000 de euro. Si-am inceput sa “filosofam” cu totii in discutii de bar sau de-acasa, asa incit am considerat ca meritam un pic de asemenea “filosofie” si-aici.
Discutia noastra ar trebui sa inceapa de-aici: de vreme ce in Romania exista o asemenea cantitate de prostie raspindita pe cap de locuitor, mai bine zis adunata in capul unor locuitori, n-avem nici un motiv sa tinem in puscarie “vrajitoare” precum Vanessa sau Melisa (caci de la ele a pornit scandalul) pentru ca ar fi extorcat bani de la personalitati majore precum cele mentionate. Caci, oricit as vrea sa ma conving de contrariul, nu vad diferente esentiale intre domnul Aliodor Manolea, in mod cert va suna cunoscut, si doamnele Mercedesa, Vanessa, Melisa, Rodica sau Larisa. Sigur, asociat lui Traian Basescu, domnul Aliodor Manolea capata un supranume aproape onorabil. I se spune “parapsiholog”, in timp ce nedreptatitele doamne, asociate doar unor vedete ca Oana, Iri, Banel, Inna sau Mihaela, nu se califica la un apelativ atit de decent, raminind la statutul public de vrajitoare. Dar asta e doar o diferenta formala.
Unica diferenta de fond pe care o sesizez nu se refera insa la vrajitoare si la parapsihologi, ci la clientii lor. Astfel, daca dupa ce a aruncat pe vraji 450.000 de euro, Oana Zavoranu s-a prins ca ceva nu e chiar in regula, asa ca a facut plingere la politie, Traian Basescu, dupa ce s-a folosit de parapsihologiile violetului domn Manolea, platindu-l cu sume necunoscute noua si din surse necunoscute noua, n-a depus nici un fel de plingere nicaieri. Unul dintre cei doi clienti luati aici ca reper, carevasazica, s-a desteptat intre timp – asta e diferenta. Reducind insa la ceea ce conteaza, adica la modul in care-si cistiga banii doamnele Vanessa si Melisa, pe de o parte, sau domnul Aliodor Manolea, pe de alta parte, ajungem in acelasi punct.
Un punct de rating, un punct de sprijin sau, cel mai potrivit pentru finalul acestui articol, un punct de vedere: poate ca facem prea multe eforturi sa cautam moduri noi si eficiente de a-i atrage pe straini, cu tot cu banii lor, in Romania. Poate ca ne concentram prea mult pe zicala care incepe cu: “Muntii nostri aur poarta”. Poate ar fi timpul sa acceptam ca bunul nostru cel mai de pret e ridicolul cu iz paranormal in care ne cufundam tot mai abitir.
Am mai amintit aici despre modul in care Europa incepe sa ne descopere potentialul turistic, preaslavind muntii nostri neatinsi de reaua civilizatie, munti care arata la fel ca in Evul Mediu. Haideti sa mai facem un pas, sa le-aratam tuturor ca avem nu doar munti, dar si minti neatinse de reaua civilizatie, minti care actioneaza la fel ca in Evul Mediu. Multe au ramas inca nedescoperite, dar putem vedea totusi destui purtatori de asemenea materii cenusii sau violete vedetindu-se pe la televiziuni sau fitiindu-se cu treburi prin diverse institutii importante ale statului. Si parca e pacat sa ne “bucuram” numai noi de ei.