E al treilea an consecutiv in care literatura romana produce, cu toate generatiile ei, proza de virf: romane puternice, definitorii pentru momentul literar si pentru ceea ce va ramine dincolo de acesta. Va fi o competitie foarte strinsa, la jurizarea de premii, intre Marta Petreu, cu Acasa, pe Cimpia Armaghedonului (Polirom), Lucian Dan Teodorovici, cu Matei Brunul (Polirom), si Alexandru Vlad, cu Ploile amare (Charmides). Pe linga aceste titluri, sa mai mentionez In iad toate becurile sint arse al lui Dan Lungu (Polirom), antologia selectiva a lui Razvan Petrescu, Rubato (Curtea Veche) si – last, but not least – editia a doua, consistent adaugita, din Ingerul incalecat al lui Radu Aldulescu (Cartea Romaneasca).
Competitie strinsa la Debut
O competitie strinsa va fi si la sectiunea Debut, unde se intimpla sa avem trei doctorate stralucite finalizate sub forma de carte: Alex. Goldis, cu Critica in transee. De la realismul socialist la autonomia esteticului (Cartea Romaneasca), Bianca Burta-Cernat, cu Fotografie de grup cu scriitoare uitate. Proza feminina interbelica (Cartea Romaneasca), si Doris Mironescu, cu Viata lui M. Blecher. Impotriva biografiei (Timpul). La debut in poezie, se detaseaza Divina tragedie de Medeea Iancu (Brumar) si Cind va veni ceea ce este desavirsit de Andrei Dósa (Tracus Arte).
O categorie speciala pentru Andrei Plesu
La Critica si Istorie literara, Mihai Zamfir rulz, cu a lui Scurta istorie. Panorama alternativa a literaturii romane (Cartea Romaneasca). Il taloneaza Eugen Simion, cu a doua editie, consistent adaugita, din Mircea Eliade. Nodurile si semnele prozei (Univers Enciclopedic).
Pentru inclasabilul Andrei Plesu ar trebui facuta o categorie speciala. Splendidul Despre frumusetea uitata a vietii (Humanitas) poate intra si la eseu, si la publicistica, si la confesiune indirecta. Sa-i spunem, atunci, „eseu moral“: intr-o scriitura deopotriva directa si reflexiva.
O alta aparitie editoriala de referinta e Hexachordos. Psalmii. Ecleziastul. Cintarea Cintarilor. Iov. Psalmii lui Solomon. Odele, pre stihuri retocmite de catre Serban Foarta (Brumar). Nu se poate spune nimic despre aceasta minunata carte. Trebuie luata, citita si gindita pe cont propriu.
Mediu competitional si in editarea de poezie
N-am uitat de Poezie. Aici Ioan Es. Pop, cu unelte de dormit (Cartea Romaneasca), o sa culeaga laurii, asa cum anul trecut a fost cazul lui Ion Muresan. Aproape de el se afla doi inca-tineri poeti: Stefan Manasia, cu motocicleta de lemn (Charmides), si Marius Ianus, cu Refuz fularul alb (Tracus Arte).
S-a ajuns, in fine, la un mediu competitional si in editarea de poezie. Daca, inainte vreme, numai Vinea tinea sus steagul, iar in ultimii ani o facea Cartea Romaneasca, acum iata ca o serie de edituri nou aparute se lupta sa-i atraga pe cei mai buni poeti ai nostri. Cartea Romaneasca, Charmides, Tracus Arte si Casa de Pariuri Literare: sint deja patru jucatori buni pe piata. Ascensiunea cea mai pregnanta o are Charmides, care anul trecut a scos cartea Alcool a lui Muresan, iar anul acesta, volumele lui Manasia si Al. Vlad.
Una dintre dorintele mele pentru anul 2012 e sa existe o competitie reala si pe piata criticii de intimpinare: sa avem, adica, mai multi cronicari literari aplicati si constanti.
Se poate?