De ce i-ar fi dat altfel Asociatia Presei Straine de la Hollywood un Glob de Aur lui Christopher Plummer? Pentru ca la venerabila etate de 82 de ani acesta joaca in Beginners rolul unui gay care isi face “coming out”-ul la senectute, in uluirea fiului (Ewan McGreggor) si cu putin inainte de a muri de cancer. Christopher Plummer e la fel de bun in tot ce face (personal, imi place de mor), dar daca personajul din filmul lui Mike Mills n-ar fi fost gay, slabe sperante ca actorul ar fi fost bagat in seama.
(Ricky Gervais o prezentase pe Madonna spunind, normal, ca e Material Girl si Like a Virgin. Iar cucoana i-a replicat: “Daca sint Like a Virgin, ce mai astepti? Oricum n-am mai sarutat de mult o femeie”. Sa mori de ris, soro!…) Cu astfel de momente, premierea francezilor din echipa lui The Artist a sunat cam cis. Cui i-a mai pasat ce a fost in sufletul producatorului Thomas Langmann care a inchinat premiul memoriei tatalui sau, regretatul Claude Berri, care in 1956 n-a putut merge la Hollywood sa-si ridice Oscarul pentru scurtmetraj pentru ca n-a avut bani de avion? (Thomas Langmann a dezvaluit probabil acest lucru in eventualitatea ca nu ia si Oscarul pentru cel mai bun film, ca sa mai urce o data pe scena.) Azi toti ii multumesc omnipotentului Harvey Weinstein, pe care il periaza cu epitete care pleaca de la “Cel care pedepseste”/”the punisher” si se termina cu “Dumnezeu”.
Mai vreti si alte birfe? Kate Winslet a pomenit pe toata lumea in speech-ul ei si a impartit premiul cu cei doi copii, dar a uitat (sau nu i s-a parut important) sa-si pomeneasca si noua achizitie. Prompterul a facut figuri o data (ca si transmisia HBO Romania), dar cineva a sarit din culise cu o hirtie pentru prezentatorii Julianne Moore si Rob Lowe. Rainey Qualley, fiica de 21 de ani a actritei Andie MacDowell care a fost Miss Globurile de Aur 2012, era atit de speriata incit probabil a fost impinsa in cadru, sa se vada si ea la televizor. (Din sala, mama sa era emotionata & mindra ca la serbarea scolara.) Morgan Freeman, care a primit de la Sidney Poitier si Helen Mirren Premiul “Cecil B. DeMill” pentru intreaga cariera, si-a declarat in mod public dragostea pentru Helen Mirren, iar cumintica Michelle Williams, care a primit Globul de Aur pentru cum a interpretat-o pe Marilyn Monroe in My Week with Marilyn, a spus ca ea se considera intii mama si pe urma actrita.
Fara surprize
Trecind la lucruri serioase, trebuie spus de la bun inceput ca Globurile de Aur nu au adus surprize fata de ce se estimase, urmind chiar destul de fidel palmaresul Critics’ Choice, anuntat in 12 ianuarie. Singura diferenta majora e ca Globurile premiaza separat drama, respectiv comedia/filmul muzical la categoriile Cel mai bun film si Cel mai bun actor/actrita in rol principal. Cum la Oscarurile care se anunta in 26 februarie apele se string din nou, lupta va fi mai dura la categoriile de mai sus, dar va fi mai indulcita la scenariu, pentru ca Oscarul face diferenta intre scenariu original si scenariu adaptare (ceea ce i-ar putea aduce macar o nominalizare lui Moneyball: Arta de a invinge, invins la Globurile de Aur si plecind acasa cu miinile-n buzunar. Distribuitorul roman ar trebui sa modifice titlul in Moneyball: Arta de a suporta infringerea).
Deci n-a mirat pe nimeni ca The Artist a fost desemnat Cea mai buna comedie/film muzical, iar Jean Dujardin – Cel mai bun actor intr-o comedie sau musical. Filmul lui Michel Hazanavicius, care e una dintre revelatiile anului trecut, ar fi meritat si alte premii, dar la regie a fost preferat Martin Scorsese pentru Hugo (alt film care se reintoarce la inceputurile cinematografului), iar la rol secundar feminin Berenice Bejo avea prea putine sanse reale pe linga Octavia Spencer (din plicticosul, dar corect politic The Help/Culoarea sentimentelor). E posibil ca, asa cum l-au premiat pe Woody Allen pentru scenariul la Midnight in Paris/Miezul noptii in Paris (si nu pe Michel Hazanavicius, autorul lui The Artist), jurnalistii straini de la Hollywood sa nu fi dorit sa dea toate premiile unui film care nici nu e american, desi e promovat si distribuit in SUA de The Weinstein Company (de unde si atita succes peste Ocean – acelasi lucru s-a intimplat cu The King’s Speech/Discursul regelui). Dezamagirea mea e ca nu Motanul incaltat/Puss in Boots a luat Globul de Aur pentru film de animatie, ci The Adventures of Tintin/Aventurile lui Tintin de Steven Spielberg, pe care l-am vazut si eu intre timp si care m-a plictisit.
Ce urmeaza
Premiile Oscar se acorda in 26 februarie. Pina atunci, seria acoladelor din Cetatea Filmului continua: in 21 ianuarie Producers Guild Awards, in 28 ianuarie Directors Guild Awards, in 29 ianuarie Screen Actors Guild Awards, in 19 februarie Writers Guild Awards, iar in 25 februarie Independent Spirit Awards.
Ca sa inchei cu un moment simpatic si legat de primul paragraf, o sa spun ca Jean Dujardin si-a incheiat discursul de primire cu un “citat” din Douglas Fairbanks, adica a dat din gura, mimind ca spune ceva, si a incheiat cu un zimbet ca din The Artist, cit sa cuprinda toata sala de la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles. Gala din acest an a avut citeva momente cind am regretat disparitia Marelui Mut.
Palmaresul complet al celei de-a 69-a editii a Premiilor Globul de Aur
Cea mai buna drama – The Descendants
Cea mai buna comedie/musical – The Artist
Cel mai bun actor drama – George Clooney (The Descendants)
Cea mai buna actrita drama – Meryl Streep (The Iron Lady)
Cel mai bun actor musical/comedie – Jean Dujardin (The Artist)
Cea mai buna actrita musical/comedie – Michelle Williams (My Week with Marilyn)
Cel mai bun actor rol secundar – Christopher Plummer (Beginners)
Cea mai buna actrita rol secundar – Octavia Spencer (The Help/Culoarea sentimentelor)
Cel mai bun regizor lungmetraj – Martin Scorsese (Hugo)
Cel mai bun scenariu lungmetraj – Midnight in Paris/Miezul noptii in Paris: Woody Allen
Melodie originala lungmetraj – Masterpiece (W.E).: Madonna, Julie Frost, Jimmy Harry
Coloana sonora lungmetraj – The Artist: Ludovic Bource
Cel mai bun film de animatie – The Adventures of Tintin/Aventurile lui Tintin: Steven Spielberg
Cel mai bun film intr-o limba straina – A Separation/Jodaeiye Nader az Simin de Asghar Farhadi (Iran)
Premiul “Cecil B. DeMille” – Morgan Freeman
Cel mai bun serial TV drama – Homeland
Cel mai bun serial TV musical/comedie – Modern Family/O familie moderna
Cea mai buna mini-serie/film TV – Downtown Abbey
Cel mai bun actor serial TV drama – Kelsey Grammer (Boss)
Cea mai buna actrita intr-un serial TV drama – Claire Danes (Homeland)
Cel mai bun actor serial TV comedie/musical – Matt LeBlanc (Episodes)
Cea mai buna actrita serial TV comedie/musical – Laura Dern (Enlightened/Iluminata Amy)
Cel mai bun actor mini-serie/film TV – Idris Elba (Luther)
Cea mai buna actrita mini-serie/film TV – Kate Winslet (Mildred Pierce)
Cel mai bun actor rol secundar intr-un serial, mini-serie sau film TV – Peter Dinklage (Game of Thrones/Urzeala tronurilor)
Cea mai buna actrita rol secundar intr-un serial, mini-serie sau film TV – Jessica Lange (American Horror Story)