Cu toate astea, cei peste 400 de votanti – a spus la gala gazda Andi Moisescu, desi mai de incredere e Razvan Penescu de la PriceWaterhouse Coopers Romania (firma care s-a ocupat de procesul de votare), care a amintit pe covorul rosu de 300 de votanti –, deci acesti 300 de votanti au decis ca cele mai importante trei premii sa mearga la Aurora. Ca nu voteaza toti cei care sint invitati sau promit s-o faca e o problema pe care Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (AFPR), care organizeaza gala impreuna cu Centrul National al Cinematografiei (CNC) si Babel Communications, incearca in fiecare an sa o elimine. Problema e ca nimeni nu poate verifica daca cei care voteaza chiar vad filmele. Situatia din acest an ar putea sa confirme faptul ca in general se voteaza dupa ureche sau pe prietenii/antipatii/interese, ajungindu-se astfel chiar la cuvintele lui Cristi Puiu care a pretextat un chel cu o tichie de margaritar si a invocat faptul ca aceste premii nu sint reprezentative, existind prea putine filme care sa se bata pentru premii (si sint putine pentru ca nu se dau bani, iar cei care se dau nu sint impartiti corect).
Ironia a facut ca Puiu sa fie premiat, in vreme ce alti cineasti care isi doreau premiul sa fie trecuti cu vederea. E cazul Ancai Damian, al carei remarcabil Crulic – Drumul spre dincolo nu a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar, unde ar fi avut mai multe sanse decit la Cel mai bun film si care pina la urma a trebuit sa se multumeasca doar cu premiile pentru sunet si pentru coloana sonora care oricum au plecat in Polonia. Nu stiu cit isi dorea Adrian Sitaru un premiu, dar Din dragoste, cu cele mai bune intentii ar fi meritat mai mult decit doar doua distinctii de interpretare. Nici Pescuit sportiv n-a avut mai mult noroc acum doi ani. O regularizare s-a facut in cazul Ioanei Flora, care a primit in acest an doua premii – unul pentru Periferic, iar celalalt de la Pro Cinema si Cristian Tudor Popescu (sau invers) pentru faptul ca a fost trecuta cu vederea acum doi ani pentru rolul din Pescuit sportiv. In schimb, pe lista de nominalizari s-au trezit trei scurtmetraje studentesti din care doua nu aveau nimic extraordinar. La sectiunea documentar lucrurile au stat din nou bizar. Vorbitor, care a luat pina la urma Premiul Gopo, e un documentar fara nici un fel de pretentie si realizat foarte bine dupa o reteta clasica. Nu se compara cu amplitudinea, dificultatea, originalitatea si importanta documentarului de animatie al Ancai Damian.
Veteranii, protagonistii celor mai reusite momente
In alta ordine de idei, gala gazduita in acest an de Platinum Business and Convention Center a avut parca mai mult staif pentru ca toaletele au fost mai elegante si s-a aplaudat mai cu spor, dar tot se vorbea la mese, se mincau fursecuri sau se dadeau sms-uri in timp ce pe scena se anuntau premiile. Cele mai reusite momente au fost cele ai caror protagonisti au fost veteranii. Asistentul de imagine Dumitru Gaita, care a primit un Premiu Special incununind o cariera in care a lucrat inclusiv cu Ion Popescu Gopo, a spus ca, daca va ajunge in rai, il va ruga pe Sfintul Petru sa il trimita intr-o echipa de filmare. Iurie Darie, care a primit Premiul pentru intreaga activitate, si-a sarutat sotia, pe Anca Pandrea, pe scena, in vreme ce Tamara Buciuceanu Botez a dansat cu omuletul Gopo. Piciorul scos din rochie de Monica Birladeanu n-a adus gala mai aproape de Premiile Oscar, desi Irina Margareta Nistor, care a inminat un premiu, a spus ca Premiile Gopo sint mai importante decit Premiile Oscar (!).
PREMIILE GOPO 2012
» Cel mai bun lungmetraj: Aurora, produs de Anca Puiu (Mandragora)
» Cel mai bun regizor: Cristi Puiu (Aurora)
» Cel mai bun actor in rol principal: Bogdan Dumitrache (Din dragoste, cu cele mai bune intentii)
» Cea mai buna actrita in rol principal: Ana Ularu (Periferic)
» Cel mai bun actor in rol secundar: Adrian Titieni (Din dragoste, cu cele mai bune intentii)
» Cea mai buna actrita in rol secundar: Ioana Flora (Periferic)
» Cel mai bun scenariu: Cristi Puiu (Aurora)
» Cea mai buna imagine: Marius Panduru (RSC) – Periferic
» Cel mai bun montaj: Eugen Kelemen (Periferic)
» Cel mai bun sunet: Piotr Witkowski, Sebastian Wlodarczyk (Crulic – Drumul spre dincolo)
» Cea mai buna muzica originala: Piotr Dziubek (Crulic – Drumul spre dincolo)
» Cele mai bune decoruri: Dan Toader (Daca bobul nu moare)
» Cele mai bune costume: Nicoleta Carnu (Buna! Ce faci?)
» Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura: Dana Roseanu, Domnica Bogdan (Buna! Ce faci?)
» Cel mai bun film de debut: Periferic de Bogdan George Apetri
» Cel mai bun documentar: Vorbitor de Radu Muntean, Alexandru Baciu
» Cel mai bun scurtmetraj: Apele tac de Anca Miruna Lazarescu
» Premiul Tinara speranta: Anca Miruna Lazarescu pentru regia filmului Apele tac
» Cel mai bun film european: Melancholia, distribuit de Independenta Film
» Premiul publicului (pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la box office in 2011): Nasa de Jesus del Cerro si Virgil Nicolaescu – 26.765 de bilete vindute
» Premiul pentru intreaga activitate: Tamara Buciuceanu Botez
» Premiul pentru intreaga cariera: Iurie Darie
» Premiu Special: creatoarea de costume Lidia Luludis
» Premiu Special: asistentul de imagine Dumitru Gaita
» Premiul Asociatiei Operatorilor din Romania (RSC) – Radu Aldea (Buna! Ce faci?)
» Premiu Special acordat de Pro Cinema: Ioana Flora